Het is niet bepaald eenvoudig om 360º luchtvideo’s te maken. Het is al lastig genoeg om een 360º camera enigszins stabiel onder een drone te laten hangen, en dan heb je ook nog eens het probleem dat de drone altijd in beeld komt. Er zijn weliswaar oplossingen op basis van twee afzonderlijke action cams waarbij de drone onzichtbaar wordt, maar dan is de kwaliteit suboptimaal. Adapa360 werkt nu aan de eerste ‘onzichtbare’ 360º video-drone op basis van DSLRs of systeemcamera’s.
Problematiek van 360º-luchtvideo
In de afgelopen jaren heeft menig 360º videomaker zich het hoofd gebroken over de vraag hoe je 360º-luchtvideo’s kunt maken. De simpelste oplossing is om een klein formaat 360º camera zoals een Insta360 One X of Ricoh Theta op of onder een drone te bevestigen. Dat levert echter geen hele hoge kwaliteit beeld op, en de bewegingen van de drone laten zich soms lastig stabiliseren. Bovendien blijft de drone hinderlijk in beeld, zeker als de camera dicht op de drone zit.
Bij de productie van hoge kwaliteit 360º luchtvideo’s grijpt men vaak terug op zwaardere systemen, zoals een Insta360 Pro onder een forse multicopter zoals een DJI M600, al dan niet in combinatie een speciale gimbal ten behoeve van de stabilisatie. Het probleem van een dergelijke setup is dat het al snel om een onhandelbaar systeem gaat. Daar komt bij dat ook in dit geval de drone in postproductie ‘weggegumd’ moet worden.
Er is nog een derde oplossingsrichting. Namelijk door te kiezen voor een 360º camera die uit twee losse modules bestaat, en ervoor te zorgen dat de (zo plat mogelijke) drone binnen de stitchlijn valt. Het voordeel is dat de drone dan niet in beeld komt: vandaar de aanduiding ‘onzichtbare’ 360 drone. Een voorbeeld van zo’n systeem is de Newbeedrone Invisi360. De beeldkwaliteit van dit type drone is echter niet goed genoeg voor high-end toepassingen.
Hawk21 Medium Lifter
Het bedrijf Adapa360 werkt nu aan een onzichtbare 360 drone die wel in staat is om high-end 360º video’s te maken. De Hawk21 Medium Lifter is een zogenaamde cinelifter, een fors formaat custom drone die in staat is om zwaardere camera’s te tillen. Zo is de Hawk21 in staat om twee Panasonic GH5, Sony Alpha of Red Komodo camera’s de lucht in te krijgen. De camera’s hoeven verder niet gemodificeerd te worden.
Om 360º video’s te kunnen maken moeten de camera’s worden uitgerust met speciale fisheye-lenzen van Entaniya, die een beeldhoek van 190º hebben. Op die manier is er voldoende overlap om het beeld te kunnen stitchen. Eén lens bestrijkt het gezichtsveld onder de drone, de andere registreert het beeld boven de drone. Tezamen wordt de volledige omgeving vastgelegd, zonder dat de drone zelf in beeld komt.
De drone zal ten behoeve van de positionering en vluchtstabilisatie worden voorzien van een GPS-ontvanger. Het landingsgestel wordt intrekbaar, zodat deze niet in beeld komt tijdens de opnamen. Het systeem zal worden geleverd met een professionele flight controller die voorziet in eenvoudige geautomatiseerde vluchten. Verder bevat de drone een compartiment waar twee externe Atomos Ninja V+ recorders in kunnen worden ondergebracht. In totaal heeft de drone een payloadcapaciteit van 5-6 kg.
In ontwikkeling
Het systeem van Adapa360 is nog in ontwikkeling. De eerste resultaten zijn veelbelovend, zoals je in onderstaande 8K 360º video kunt zien: de drone is vrijwel onzichtbaar. Wel zijn er nog wat stitchfoutjes te zien, maar dat lijkt een kwestie van verder finetunen. Geïnteresseerden kunnen zich via de Facebookpagina van Adapa360 melden. Het is nog niet bekend wat het systeem gaat kosten.
(via 360 Rumors)