Wat gebeurt er als een drone van het formaat Mavic 2 onverhoopt tegen de voorruit van een rijdende auto botst? Niet zo veel, bewijst nieuw onderzoek. Tot impactsnelheden van 100 km/uur is er weinig aan de hand en blijft de ruit heel, blijkt uit een serie testen die werden uitgevoerd door een Amerikaanse universiteit. Daardoor kan de regelgeving voor het overvliegen van wegen in de VS binnenkort worden versoepeld.
Crash tests
Net zoals in Nederland gold er in de VS lange tijd een verbod op het met een drone overvliegen van wegen. Dat was een doorn in het oog van onder andere verzekeringsmaatschappij State Farm. Het bedrijf zet veelvuldig drones in voor het inspecteren van schade aan daken van huizen, bijvoorbeeld na een storm. Daarbij moeten vaak wegen worden overgestoken, maar dat was vanwege de regelgeving dus niet toegestaan. De vrees was dat een drone die onverhoopt door een auto geraakt zou worden dwars door de voorruit zou gaan.
Dat was aanleiding voor Virginia Tech om onderzoek te doen naar de gevolgen van de impact van een drone op de voorruit van een rijdende auto. De onderzoekers lieten een drone van het type Mavic 2 Pro (gewicht: net iets boven de 900 gram) met verschillende snelheden op een autoruit knallen. Wat blijkt: tot een impactsnelheid van 100 km/uur is er weinig aan de hand. De drone knalt in onderdelen uit elkaar, maar de ruit blijft intact. Pas boven de 110 km/uur barst de ruit.
De onderzoekers plaatsen wel een aantal kanttekeningen bij de crash tests. Zo wordt er geen rekening gehouden met de bijkomende valsnelheid van een drone die uit de lucht valt. Ook moet er gecompenseerd worden voor de eventuele horizontale vliegsnelheid van de drone. Aannemende dat de drone maximaal ca. 50 km/uur vliegt, blijft er een rijsnelheid van 50 km/uur over voor de auto, om binnen de marge van die veilige 100 km/uur te blijven.
Regelgeving versoepeld
Op basis van de resultaten van het onderzoek heeft de Amerikaanse luchtvaartautoriteit dat het binnenkort is toegestaan om drukke wegen waarop tot 50 km/uur wordt gereden te overvliegen met een drone van het formaat Mavic 2 Pro. Voorwaarde is wel dat de drone is uitgerust met een parachutesysteem, om zodoende de eventuele valsnelheid van de drone te minimaliseren.
“Wie risico’s goed wil begrijpen en beperken moet kunnen beschikken over directe, kwantitatieve gegevens over de gevolgen van een impact”, stelt Mark Blanks van Virginia Tech. “Deze fundamentele principes en testmethoden bieden een fundament onder de ontwikkeling van nieuwe normen en regelgeving.”
Situatie in Nederland
In Nederland is het in de Open categorie niet toegestaan om met drones boven wegen met maximumsnelheden van 80 km/uur of hoger te vliegen. Daarbuiten geldt er geen expliciet verbod op het vliegen boven wegen. Wel moet men afhankelijk van het gewicht van de drone enige horizontale afstand aanhouden van niet-betrokken personen op de grond. Bij legacy drones boven de 500 gram gaat het om een afstand van 50 meter.
Dat laatste betekent dat het in de praktijk niet toegestaan is om met een drone van het type Mavic 2 boven in gebruik zijnde wegen te vliegen, ongeacht de maximumsnelheid op die wegen. Wie dat toch wil, krijgt te maken met de Specific categorie. Daartoe zal men moeten kunnen onderbouwen dergelijke vluchten veilig te kunnen uitvoeren, op basis van een risicoanalyse (SORA).