Over de hele wereld nemen de omvang en frequentie van bosbranden snel toe. In Californië vonden in 2020 zes van de twintig grootste bosbranden in de geschiedenis van de staat plaats. De verwoesting was zo verwoestend dat er zelfs een nieuwe term werd bedacht – ’s werelds eerste “gigafire” – een ongekende brand die meer dan een miljoen hectare beslaat, of meer dan vijf keer zo groot als New York City.
In Australië heeft het zogenaamde Black Summer-bosbrandseizoen van 2019/20 naar schatting 46 miljoen hectare verbruikt en bijna 6.000 gebouwen verwoest. Met bijna 80 procent van de gehele bevolking direct of indirect getroffen door de branden, bedroeg de geschatte materiële schade en economische verliezen meer dan $ 70 miljard USD, waardoor het de duurste natuurramp in de geschiedenis van Australië is.
Elders werd de Amazone getroffen door de ergste verwoesting in meer dan tien jaar, met een volume van branden in het moerasgebied van de Pantanal dat overeenkomt met dat van de afgelopen zes jaar samen. Ondertussen resulteerde een Siberische hittegolf in het noordpoolgebied in temperaturen die een buitengewone 38 ° C (100 ° F) bereikten, wat bijdroeg aan een nieuwe zomer van bosbranden die de recordbrekende branden van het voorgaande jaar overtrof.
Inhoudsopgave
Brandbestrijdingsdrones voor voorgeschreven brandwonden
Naarmate de frequentie en ernst van bosbranden toenemen, zal ons vermogen om mensen en eigendommen te beschermen tegen de branden op de proef worden gesteld. Helaas zijn er sinds 2000 zo’n 400 natuurbrandbestrijders omgekomen tijdens hun taken en sommige deskundigen hebben hun bezorgdheid geuit dat dit aantal zal stijgen. Gelukkig ontstaan er nieuwe technologieën om deze uitdagingen aan te gaan, zoals IGNIS; de innovatieve nieuwe brandbestrijdingsdrone-oplossing waarmee brandweerlieden op afstand gecontroleerde brandoperaties kunnen uitvoeren.
Gecontroleerde of voorgeschreven verbranding is een essentieel onderdeel van natuurbrandpreventie waarbij branden opzettelijk onder gecontroleerde omstandigheden worden aangestoken om brandstofophoping te verminderen. Actieve bosbranden kunnen ook worden afgeremd door gecontroleerde brandwonden waardoor ze geen brandstof meer hebben. Terwijl gecontroleerde brandwonden traditioneel worden aangestoken met draagbare druppeltoortsen, stelt IGNIS brandweerlieden in staat om op afstand operaties uit te voeren, waardoor zowel hun veiligheid als de schaal van de operatie wordt vergroot.
“IGNIS is ontwikkeld als antwoord op de vraag hoe brandweerlieden het best kunnen worden beschermd tegen de inherente gevaren van voorgeschreven verbranding”, zegt Carrick Detweiler, CEO van Drone versterkt en geesteskind achter het IGNIS-systeem: “Gemiddeld sterven er elk jaar alleen al in de VS 17 natuurbrandbestrijders, maar door gebruik te maken van drone-brandbestrijdingstechnologie kunnen brandweerlieden veilig branden ontsteken vanaf afgelegen posities zonder dat het personeel aan gevaarlijke situaties hoeft te worden blootgesteld.”
Een complete wildvuur-drone-oplossing
Gebruikt door een Matrice 600 Pro, heeft IGNIS een lading van pingpongbal-sized ontstekingsbollen gevuld met kaliumpermanganaat. Alvorens op de grond te vallen, worden afzonderlijke bollen geïnjecteerd met ethyleenglycol, waardoor een chemische reactie ontstaat die ervoor zorgt dat ze ongeveer 30-40 seconden later ontbranden.
Het systeem is bedrieglijk eenvoudig en wordt ondersteund door een opmerkelijk geavanceerde technologie die brandweerlieden volledige controle geeft over waar en hoe ze de branden moeten aansteken. Gebruikers kunnen vliegmissies handmatig kiezen of de IGNIS-app gebruiken om een reeks waypoints voor geautomatiseerde vluchten in te stellen.
Nauwkeurige topografische overlays kunnen worden geüpload, zodat vliegroutes en hoogteparameters kunnen worden ingesteld op basis van het werkelijke terrein. Wanneer gebruikers specifieke afstandspatronen instellen voor boldruppels voor bredere of meer gerichte branden, zal IGNIS automatisch de inzet van de bol aanpassen om te compenseren voor veranderingen in snelheid en windsnelheid. de aan boord Zenmuse XT2 thermische camera betekent ook dat brandweerlieden in realtime kunnen zien hoe gecontroleerde branden vorderen en direct kunnen bijsturen.
Volledige integratie met de M600 Pro
IGNIS is ontworpen om volledig te worden geïntegreerd met het droneplatform dat het draagt - de M600 Pro. Volledig geladen weegt IGNIS 4 kg en vereist niet alleen een drone met een zwaar hefvermogen, maar ook met een batterijlevensduur om 20-30 minuten vliegtijden te weerstaan.
“Het belangrijkste is echter betrouwbaarheid en stabiliteit”, zegt Detweiler, “het bestrijden van bosbranden betekent werken op afgelegen locaties onder enorme druk en je blusdrone moet in hete en turbulente omstandigheden vliegen. Het hebben van een eenvoudig, betrouwbaar systeem dat werkt, is dus cruciaal.”
Gecontroleerde brandwonden: drones versus helikopters
Naast draagbare druppeltoortsen is de meest gebruikelijke methode voor voorgeschreven brandoperaties per helikopter. Momenteel gebruiken helikopters een soortgelijk systeem als IGNIS voor ontstekingen, zij het op grotere schaal. Helikopters hebben echter ook hun eigen risico’s.
“Helaas is ongeveer 25% van de sterfgevallen door brandweerlieden gerelateerd aan de luchtvaart”, zegt Detweiler, “en hoewel ze nog steeds ongelooflijk nuttige hulpmiddelen zijn bij het bestrijden van bosbranden, brengen ze personeel nog steeds in gevaar in plaats van ervan weg te gaan, wat een van de belangrijkste dingen die drone-brandbestrijdingstechnologie overwint.”
Helikopteroperaties zijn ook extreem duur. Hoewel de veiligheid van het personeel altijd een prioriteit zal zijn, aangezien alleen al in de VS zo’n 60 miljard dollar per jaar wordt besteed aan het beheer van bosbranden, zijn de kosten een steeds grotere factor bij het voorkomen van natuurbranden. Volgens een onderzoek van het Amerikaanse ministerie van landbouw zouden luchtontstekingsoperaties met drones echter slechts $ 1800 per dag kosten, vergeleken met de $ 16.000 per dag die nodig is voor helikopteroperaties.1
“Vergeleken met helikopters zijn drones vele ordes van grootte goedkoper”, zegt Detweiler, “en ze zijn ook veelzijdiger.” Gecontroleerd branden met de hand beperkt de operaties tot relatief kleine gebieden, terwijl er veel operaties zijn die gewoon niet groot genoeg zijn om de kosten van een helikopter te rechtvaardigen. IGNIS overbrugt die kloof en maakt middelgrote operaties veel levensvatbaarder.
Nachtelijke en slecht zichtbare dronebrandbestrijding
In tegenstelling tot helikopters is IGNIS ook niet beperkt tot missies overdag. Met de warmtebeeldcapaciteit van de Zenmuse XT2 kunnen operaties ’s nachts worden uitgevoerd, iets wat voorheen onmogelijk was.
Net als andere brandbestrijdingsdrones, stelt thermische beeldvorming IGNIS ook in staat om door rook en andere obstakels te kijken om een veel nauwkeuriger beeld te krijgen van hoe een natuurbrand verandert en zich daaronder voortzet.
Afgezien van bosbranden, is deze technologie al met succes ingezet in meerdere brandbestrijdingsscenario’s, zowel op het platteland als in de stad. Op een drone gemonteerde thermische camera’s geven brandweerlieden de mogelijkheid om hotspots en hittekenmerken te lokaliseren, waardoor de veiligheid van operaties drastisch wordt verhoogd en de tijd die nodig is om de vlammen onder controle te krijgen, wordt verkort. Vooral bij structurele branden kan het vermogen om snel en nauwkeurig te zien hoe een brand zich door een gebouw verplaatst, actief levens redden.
<!–[if lte IE 8]>
Vuur met vuur bestrijden
Voor Detweiler zijn “brandbestrijdingsdrones revolutionair en, specifiek voor bosbranden, is IGNIS een gamechanger. Simpel gezegd, het is veel minder gevaarlijk en veel goedkoper om drones naar actieve brandgebieden te sturen dan mensen te sturen of te proberen te navigeren met een helikopter.”
Afbeeldingen en video’s werden geleverd door DroneAmplified. Ga voor meer informatie naar DroneAmplified.
1. https://droneamplified.com/drone-prescription-burning-saves-14000-a-day-usda/