Covid-19 domineert de krantenkoppen in 2020, maar een andere alomtegenwoordige en dodelijke ziekte doodt nog steeds elk jaar honderdduizenden van ’s werelds meest kwetsbare mensen.
Malaria en de muggen die het dragen, zijn een oude vijand. En nu, na een eeuw van beperkte innovatie op het gebied van gebiedsdekkende preventieve oplossingen, speelt dronetechnologie een grote rol in een veelbelovende nieuwe aanpak.
In hun Breakout-presentatie, ‘Beating an Ancient Scourge: Using Drones to Fight Malaria Mosquitoes’, legt Guido Welter, oprichter van Anti-Malaria Drones en directeur bij K&S Consulting Bart Knols de resultaten uit van een innovatief 2019 experiment.
In een agro-ecosysteem van geïrrigeerde rijst in Zanzibar, Tanzania, Antimalaria-drones team bespoten een reeks rijstvelden met een biologisch bestrijdingsmiddel genaamd Aquatain. Het middel werkt door het stilstaande water – de gebruikelijke broedplaatsen voor muggen – te bedekken met een dunne film die de gebruikelijke levenscyclus van het insect verstoort en voorkomt dat volwassen muggen tevoorschijn komen.
De velden werden besproeid met een Agras MG-1S-drone, aangepast door het DJI R&D-team om een lading te verwerken die stroperiger is dan de gebruikelijke pesticiden.
De resultaten waren dramatisch. Vergeleken met de controlevelden, zagen de met drones besproeide velden een zeer significante vermindering van het aantal muggenlarven en poppen en meer dan 90% vermindering van het aantal opkomende volwassen muggen gedurende meer dan een maand daarna.
Knols wijst erop dat het Afrikaanse continent jaarlijks meer dan 12 miljard dollar uitgeeft aan de behandeling van malaria. En de sociaaleconomische implicaties van de slachtoffers en de ontwrichting die de ziekte veroorzaakt, gaan veel verder.
Geschat wordt dat drones deze gebieden 10 tot 50 keer sneller kunnen besproeien dan handmatige methoden, terwijl ze aanzienlijk goedkoper zijn dan het gebruik van bemande vliegtuigen. Die winst lijkt nog groter te worden met de nieuwste DJI Agras T16. Sterker nog, Knols ziet een toekomst voor zich waarin AI deze vliegtuigen begeleidt, bekende muggenbroedplaatsen patrouilleert en automatisch aan de slag gaat.
In een inspirerende talk laten Welter en Knols zien hoe drones kunnen dienen als disruptief instrument in de strijd tegen malaria wereldwijd. Ze suggereren ook dat dezelfde geautomatiseerde spuittechniek kan worden gebruikt om de verspreiding van andere door water overgedragen ziekten zoals Bilharzia te vertragen.
Anti-Malaria Drones werkt nauw samen met de regering van Zanzibar om te onderzoeken hoe zij hun operaties kunnen opschalen en zoekt actief naar partners om meer grootschalige proefprojecten over de hele wereld uit te voeren.
Als je ‘Beating an Ancient Scourge: Drones to Fight Malaria Mugs’ hebt gemist, kun je de presentatie opnieuw bekijken hier.