EU vraagt burgers om mee te denken over inpassing van drones in de maatschappij

De Europese Commissie ziet grote kansen voor drones als het gaat om duurzame vormen van transport en mobiliteit. De Europese droneregelgeving die een jaar geleden werd ingevoerd vormt slechts een eerste opmaat. Inmiddels wordt er gewerkt aan een dronestrategie 2.0, waar direct belanghebbenden afgelopen zomer op konden reageren. Maar welke ideeën, vragen en zorgen leven er bij burgers? Daar wil de EU graag meer inzicht in krijgen middels een online vragenlijst.

Dronestrategie 2.0

Pakketbezorging en zelfs personenvervoer door middel van luchttaxi’s: in de toekomst lijkt de sky the limit te zijn voor drones en nieuwe elektrische vormen van luchtvaart. Maar hoe zit het met geluidsoverlast van al die overvliegende drones? Waar moeten de zogenaamde VertiPorts komen om startende en landende drones in de stedelijke omgeving te faciliteren? Hoe wordt de privacy gewaarborgd? Is Urban Air Mobility überhaupt een goed alternatief voor traditionele mobiliteitsvormen? En zijn steden hier wel op voorbereid?

Op deze en andere vragen wil de EU graag terugkoppeling krijgen, om daarmee de zogenaamde dronestrategie 2.0 in te vullen. Afgelopen zomer kregen operators en direct belanghebbenden de kans om feedback te geven (die je hier kunt bekijken). Nu is het de beurt aan burgers en andere stakeholders om zich uit te spreken over de prioriteiten voor de komende jaren als het gaat om de verdere inpassing van drones en elektrisch vliegen in de maatschappij.

Tot en met 7 januari 2022 is het mogelijk om deel te nemen aan de enquête. Je moet eerst een account aanmaken, daarna krijg je toegang tot de vragenlijst. Deze wordt in eerste instantie in het Engels weergegeven, maar het is ook mogelijk om de vragen in het Nederlands te tonen. Helaas wordt er bij sommige vragen flink wat voorkennis en begrip van jargon verondersteld bij de deelnemers, maar het is altijd mogelijk om ‘geen mening’ aan te kruisen.

Rapportage

Na afloop van de consultatieperiode worden de reacties verzameld en samengevat in een rapport, dat tijdens de verdere beleidsvorming zal worden meegenomen door het transportdirectoraat van de Europese Commissie. Ook zullen alle ontvangen bijdragen van het publiek worden weergeven op de website van de EC.

Wat vind jij hiervan?

   Geef een reactie

   Online drone kopen? Vergelijk drone prijzen online!
   Logo
   Vergelijk items
   • Totaal (0)
   Vergelijken