Qualcomm lanceert nieuw droneplatform met ondersteuning voor 5G en AI

Chipfabrikant Qualcomm heeft een nieuw droneplatform gelanceerd dat inspeelt op de laatste technologische ontwikkelingen in de dronesector. Het Qualcomm Flight RB5 5G-platform beschikt daartoe onder andere over ondersteuning voor 5G en AI. Volgens Qualcomm kan het platform als basis dienen voor drones die gebruikt worden voor mediaproductie, inspecties, beveiliging, mapping en bezorging. 

Veelzijdige SoC

De nieuwe drone van Qualcomm wordt aangestuurd door de nieuwste QRB5165-processor van het bedrijf. Deze veelzijdige system-on-a-chip (SoC) werd speciaal ontwikkeld voor roboticatoepassingen. Naast ondersteuning voor 5G en WiFi 6-connectiviteit biedt de chip onboard AI en een digitale signaalprocessor (DSP) die 200 megapixel foto’s of 8K danwel 4K HDR video kan verwerken. Ook bevat de SoC een gespecialiseerde rekenunit (GPU) voor complexe onboard berekeningen. 

Het platform kan door drone-ontwikkelaars worden gebruikt als basis voor nieuw te ontwikkelen geavanceerde drones die een hoge mate van autonomie bieden en/of buiten het zicht van de piloot (BVLOS) ingezet worden. Het systeem ondersteunt tot 7 camera’s rondom, waardoor de drone een goed beeld van de omgeving kan vormen. En dankzij AI en machine learning kan het platform zelfstandig bepaalde taken uitvoeren, zoals het opmerken van afwijkingen tijdens routine-inspecties of het opsporen van vermiste personen.

Het nieuwe systeem wordt vermarkt door Qualcomm-spinoff ModalAI. De basisversie van het systeem heeft een prijskaartje van 4.000 dollar (exclusief 5G modem). Het bedrijf accepteert momenteel pre-orders voor het systeem. De eerste systemen zullen naar verwachting in het laatste kwartaal van 2021 uitgeleverd worden. 

Autonomie

Volgens ModalAI-directeur betekent het nieuwe platform een grote stap vooruit als het gaat om autonomie: “Autonome vluchten op het 5G-netwerk zijn nu mogelijk – hiermee krijgen drones veel meer mogelijkheden als het gaat om inspectiewerkzaamheden. Beter nog, het platform staat open voor iedereen. Samen bevorderen ModalAI en Qualcomm Technologies de acceptatie en commercialisering van drone-technologie.”

Wat vind jij hiervan?

   Geef een reactie

   Online drone kopen? Vergelijk drone prijzen online!
   Logo
   Vergelijk items
   • Totaal (0)
   Vergelijken