De basisprincipes van positioneringsnauwkeurigheid bij luchtmetingen

Drone-oplossingen worden op grotere schaal dan ooit ingezet in de landmeetkunde- en karteringsindustrie, dankzij hun toegankelijkheid en het vermogen om snel zeer nauwkeurige resultaten te leveren. Bij het kiezen van de beste oplossing voor de klus moet met veel factoren rekening worden gehouden. Afhankelijk van de nauwkeurigheid van de resultaten die vereist zijn voor de missie en de tijdsdruk, kunnen gebruikers de positioneringsnauwkeurigheid verbeteren door te vertrouwen op grondcontrolepunten (GCP’s) en een niet-RTK-drone, of een RTK-compatibele drone-oplossing die real-time en post – correcties verwerken.

Technologieën die de precisie van positionering verbeteren

Realtime kinematica

Real-Time Kinematics of RTK is een geavanceerde satellietpositioneringstechniek die gebruik maakt van een grondstation met een bekende locatie als secundaire positiereferentie om nauwkeurigere gegevens te leveren. Wanneer een RTK-systeem op een drone wordt ingezet, wordt het gebruikt om positiegegevens die zijn vastgelegd van virtuele en fysieke basisstations te combineren en te contrasteren, waardoor de cameralocatie van de drone in realtime wordt gecorrigeerd. Als ze correct worden ingezet, kunnen de drones nauwkeurige locatiegegevens op centimeterniveau produceren die tijdens de vlucht in het luchtbeeld worden ingebed.

RTK-drone-oplossingen zijn vooral gewild omdat ze realtime resultaten bieden, maar de verbindingsconsistentie die nodig is om de volledige duur van de vlucht te dekken, kan voor sommigen onrealistisch zijn, omdat professionals op het gebied van drone-onderzoek niet altijd de luxe hebben om hun missies te vliegen op locaties die voldoen aan alle eisen voor stabiele datatransmissie.

RTK heeft tijdens de vlucht twee soorten datalinks nodig: een tussen de afstandsbediening en het RTK-basisstation en een andere tussen de afstandsbediening en de drone. De verbinding tussen afstandsbediening en basisstation is gevoelig voor een onstabiele netwerkverbinding, terwijl de verbinding tussen afstandsbediening en drone kan worden beïnvloed door obstakels in de buurt van de startlocatie. Om het risico op verlies van datalinks te verkleinen, is PPK daarom een ​​geweldig alternatief voor landmeetkundige missies die plaatsvinden in afgelegen gebieden met een slechte netwerksignaalontvangst en/of met obstakels zoals bomen, gebouwen of metalen constructies.

Kinematica na het proces

Ppk-Gegevenskoppelingen

Met PPK worden gegevens na de vlucht gecorrigeerd in plaats van tijdens. De gegevens worden aan boord van de drone opgeslagen en berekeningen na de vlucht combineren zowel de vliegtuiggegevens als de gegevens van het basisstation, wat resulteert in een PPK-software op een computer. Dit geeft gebruikers meer flexibiliteit en betrouwbaarheid: zelfs als realtime datalinks verloren gaan tijdens de vlucht, kan de nauwkeurigheid van de resultaten behouden blijven, aangezien berekeningen PPK-gegevens bevatten. De startlocatie hoeft niet perfect te zijn en het bereik vanaf het basisstation is uitbreidbaar.

De nieuwe Cloud PPK-service voor DJI’s Phantom 4 RTK tilt efficiëntie naar een ander niveau door berekeningen rechtstreeks op de afstandsbediening uit te voeren als een add-on-optie in de DJI GS RTK-app voor vluchtplanning, in plaats van aparte computersoftware te gebruiken. Gegevens die zijn verzameld van een DJI-basisstation of RINEX-basisstation kunnen snel worden verwerkt in de app, waardoor workflows worden gestroomlijnd zonder dat dit ten koste gaat van de nauwkeurigheid van de gegevens. De resulterende POS-gegevens kunnen worden geïmporteerd in: DJI Terra naadloos voor verdere verwerking.

Hier is een samenvatting van de verschillen tussen RTK, PPK en cloud-PPK:

RTK-drone alleen RTK-drone + PPK RTK Drone + Cloud PPK
Positioneringsnauwkeurigheid: Tot op centimeterniveau Tot op centimeterniveau Tot op centimeterniveau
Realtime datalink vereist Ja Nee Nee
Wanneer en waar berekeningen worden gedaan In realtime tijdens de vlucht op de drone Na de vlucht met behulp van een PPK-software Na de vlucht met behulp van de GS RTK-app op een compatibele afstandsbediening
Impact van het kwijtraken van RTK Lock Hoog.

De kwaliteit van de verbinding is afhankelijk van de internet- of dataverbinding ter plaatse.

Laag Laag
RTK-basisstation vereist Ja.

Vereist een basisstation of een netwerk-RTK-verbinding zoals CORS

Ja.

Vereist een basisstation of een netwerk-RTK-verbinding zoals CORS

Ja.

Vereist een basisstation of een netwerk-RTK-verbinding zoals CORS

Het komt erop neer dat zowel RTK- als PPK-drone-oplossingen in staat zijn om nauwkeurige gegevens op centimeterniveau te produceren, maar:

 • RTK-oplossingen vereisen een basisstation en meer specifieke omstandigheden voor start- en vliegmissies om gegevens in realtime te verwerken.
 • PPK-oplossingen bieden meer flexibiliteit in hoe en waar de drone wordt ingezet voor de vluchtmissie en hogere betrouwbaarheid dankzij een groter bereik.
Als u een Phantom 4 RTK-gebruiker bent en een gratis proefversie van de nieuwe Cloud PPK-service wilt krijgen, neem dan contact op met uw plaatselijke dealer voor meer informatie*. U kunt een dealer vinden hier.

*Vanwege lokale regelgeving is Cloud PPK Service momenteel wereldwijd beschikbaar, behalve in de VS, Canada, Hong Kong SAR en Macau SAR. Ondersteuning voor deze regio’s komt binnenkort.

Wat vind jij hiervan?

   Geef een reactie

   Online drone kopen? Vergelijk drone prijzen online!
   Logo
   Vergelijk items
   • Totaal (0)
   Vergelijken