Een opsporings- en reddingsdrone gebruiken

Reddingsmissies redden niet alleen slachtoffers uit gevaarlijke scenario’s, ze kunnen ook hulpverleners in gevaar brengen. Dat is de reden waarom zoveel SAR-teams zich tot enterprise drone-technologie hebben gewend om hen bij hun missies te helpen. Drones kunnen snel uitgestrekte gebieden en uitdagend terrein bestrijken, en kunnen zelfs vermiste personen lokaliseren en substantiële informatie verzamelen voordat hulpverleners ter plaatse komen – waardoor ze de context krijgen die ze nodig hebben om snel te handelen en de juiste beslissingen te nemen.

De zoek- en reddingsmissies van vandaag

Hoewel je hoopt dat je nooit de diensten van een opsporings- en reddingsteam nodig zult hebben, is de waarheid dat er nu meer dan ooit vraag naar is. Natuurrampen, zoals bosbranden en tropische stormen, hebben een verwacht onderdeel van het leven worden voor velen over de hele wereld in de afgelopen jaren. Naarmate het tempo van de klimaatverandering versnelt, zal de prevalentie van deze natuurrampen – en het belang van zoek- en reddingsacties om levens te redden – blijven toenemen.

Klimaatverandering is niet de enige reden voor de toegenomen behoefte aan effectieve SAR. Volgens een artikel uit 2020 van Outside Magazine heeft de toename van openluchtrecreatie in de VS, vooral op afgelegen plaatsen in het Westen, geleid tot naar een golf van nieuwe missies vergeleken met voorgaande jaren. De in Colorado gevestigde Reddingsgroep Rocky Mountainmerkte bijvoorbeeld op dat het nu bijna 250 missies per jaar afhandelt – een forse stijging van gemiddeld dichter bij 170. Op veel plaatsen worden SAR-groepen dun uitgerekt, omdat de meeste afhankelijk zijn van vrijwilligers met een voltijdbaan om hun gelederen te vullen.

Om deze nieuwe uitdagingen aan te gaan, moeten zoek- en reddingsteams elke missie met beperkte tijd en middelen kunnen uitvoeren. Hier komt drone-technologie om de hoek kijken.

Hoe drones levens helpen redden

Hoewel het geen vervanging is voor beproefde traditionele methoden, kunnen de juiste drone en payloads bestaande inspanningen aanvullen en de mogelijkheden uitbreiden.

Drones kunnen teams in een sneller tempo een uitgebreide hoeveelheid informatie bieden – uiteindelijk het potentiële verschil tussen leven en dood. Volgens een onderzoek uitgevoerd door DJI, EENA en Black Channel kunnen drones zelfs veel tijd besparen op SAR-activiteiten. De studie vergeleek teams met drones met teams die uitsluitend te voet opereerden in meerdere willekeurig gesimuleerde zoekinspanningen. Over de hele linie waren de teams met drones in staat om slachtoffers gemiddeld bijna drie minuten sneller te lokaliseren dan hun tegenhangers, wat een aanzienlijke marge is.

Zoek- En Reddingsdrones - Aardverschuiving In NoorwegenFoto: Anders Martinsen, UAS Noorwegen

Over de hele linie gebruiken zoek- en reddingsteams drones om efficiënt situationeel bewustzijn op te bouwen, reddingsstrategieën uit te stippelen en zelfs berichten door te geven aan individuen zodra ze zijn gevonden – en dat alles terwijl het personeel op veilige afstand blijft.

Enkele belangrijke toepassingen en voordelen van zoek- en reddingsdrones zijn:

 • Breng rampgebieden in kaart: Wanneer de missie een volledig begrip van het omliggende terrein vereist, kunnen drones het gebied sneller en veiliger in kaart brengen dan traditionele methoden. Afhankelijk van de payload en software van de camera kunt u 2D-kaarten, 3D-topografische modellen of thermische kaarten maken. Tijdens een ramp zijn drones het ultieme hulpmiddel voor situationeel bewustzijn. Dit was nooit duidelijker dan bij een recente aardverschuiving in Noorwegen, waar drones gedurende 40 dagen 270 uur werden gevlogen om een ​​kaart van het rampgebied te maken en continu bij te werken.
 • Vind vermiste mensen in het donker: Drones kunnen zien wat mensen niet kunnen. Met een thermische camera, zoals die op de Zenmuse H20T, kunt u vermiste personen identificeren die mogelijk niet zichtbaar zijn op basis van hun lichaamswarmte. Deze mogelijkheid is van onschatbare waarde tijdens nachtmissies en lawinezones.
 • Communiceren met mensen in moeilijkheden: Drones kunnen worden uitgerust met een luidspreker om met gestrande mensen te communiceren, een signaal uit te zenden dat ze kunnen horen, en hen vervolgens te laten weten dat ze zijn gevonden en dat er hulp onderweg is. Een dergelijke techniek is met succes gebruikt door de Kroatische Bergreddingsdienst (daarover later meer) om een ​​vermiste vrouw te lokaliseren.
 • Beoordelen zonder inmenging: In lawinegebieden kan een kleine beweging of zelfs te veel geluid een nieuwe glijbaan veroorzaken – en gestrande mensen buiten bereik brengen. Gelukkig kan de juiste drone lange tijd in de lucht blijven en zweven op hoogten die geen overmatig lawaai of turbulentie produceren. Drones beperken ook de tijd die SAR-medewerkers nodig hebben om in een lawinegebied te zijn door hen op afstand toegang te geven tot de site en alleen te gaan waar ze nodig zijn.

Zoek- en reddingsdrones in actie: de Kroatische bergreddingsdiensten

Als een land vol bergen, eilanden en inhammen, heeft Kroatië tal van plaatsen waar ontdekkingsreizigers gemakkelijk kunnen verdwalen of ernstig gewond kunnen raken tijdens het wandelen, klimmen, skiën of speleologie. Sinds 1950 redt de Kroatische Bergreddingsdienst (HGSS) zowel de lokale bevolking als toeristen uit gevaarlijke situaties.

Sinds 2013 maakt de dienst gebruik van dronetechnologie om de responstijden te verbeteren en uitgebreidere zoekopdrachten uit te voeren. Tegenwoordig heeft de HGSS een formeel drone-programma met 40 drones en 49 piloten. Het team heeft ook een robuust trainingsproforma opgesteld om ervoor te zorgen dat hulpverleners ten volle kunnen profiteren van de technologie.

Tot nu toe is het droneprogramma een groot succes voor het HGSS-team. In totaal heeft HGSS in totaal 10 reddingen met de drones uitgevoerd. HGSS-hulpverleners hebben gemeld dat missies gemiddeld 30 minuten minder duren met drones – een aanzienlijke daling.

Zoek- En Reddingsdrones - Bergredding In Kroatië

De juiste zoek- en reddingsdrones en payloads met DJI

Bij DJI begrijpen we de precisie en betrouwbaarheid die wordt gevraagd. In die tijd hebben we ons gevestigd als het favoriete merk voor SAR-hulpverleners over de hele wereld.

Sommige van onze drones, camera’s en andere nuttige ladingen die de zoek- en reddingsuitdaging aankunnen, zijn onder meer:

Mavic 2 Enterprise Geavanceerd

M2Ea-WeergaveEen SAR-drone heeft de snelheid en behendigheid nodig om moeilijk terrein te beheren en het gewicht en de stevigheid om meerdere ladingen te vervoeren. De Mavic 2 Enterprise Geavanceerd levert op beide punten. Deze drone kan zowel thermische als visuele camera’s dragen en beschikt over positionering op centimeterniveau en een HD-transmissie van 10 kilometer.

Matrice 300 RTK

M300 Rtk + H20T RenderDeze drone heeft alles wat je nodig hebt voor effectief missietoezicht. Vanaf een veilige afstand kunt u bedreigingen identificeren, snel inzicht krijgen in het gebied en de 55 minuten vliegtijd betekent dat u de informatie kunt verzamelen die u nodig hebt met beperkte vluchten, ongeacht hoe afgelegen de missie is.

H20T-WeergaveZenmuse H20T

Warmtebeeldcamera’s kunnen een nieuwe dimensie toevoegen aan uw zoek- en reddingsacties – waardoor het mogelijk wordt om ’s nachts, in donkere ruimtes zoals grotten en in lawinesituaties waar een persoon mogelijk uit het zicht is, effectieve zoek- en reddingsmissies uit te voeren. De Zenmuse H20T is de perfecte lading voor dit soort missies. Deze multisensorcamera kan het allemaal. Naast een radiometrische thermische camera is de serie uitgerust met een 20 MP zoomcamera en actieve beeldstabilisatietechnologie.

M2Ea-Luidspreker

Modulaire luidspreker

Voor slachtoffers van een natuurramp kan een eenvoudige boodschap van hoop een enorm verschil maken. Met de DJI Modular Speaker kunnen SAR-teams communiceren met ingesloten personen zodra ze worden waargenomen door een drone en hen laten weten dat er hulp onderweg is. Dit accessoire is een van de vele die volledig compatibel zijn met de Mavic 2 Enterprise Advanced.

Voor meer informatie over hoe u drone-technologie kunt integreren in uw zoek- en reddingsmissies, leest u ons nieuwe witboek Building a Search and Rescue Drone Program.

Een webinar over het zoeken en redden van drones

In september 2021 organiseerde DJI een webinar met Weber County Search and Rescue, Skybound Rescuer en Search and Rescue Aerial Association – Schotland. Bijna twee uur lang bespraken we hun drone-programma’s, de toekomst van drones in SAR en beantwoordden we vragen van aanwezigen. Klik op de afbeelding hieronder voor meer informatie en om de opname te bekijken:

Dji Ps Webinar Banner 3 - Sar

Wat vind jij hiervan?

   Geef een reactie

   Online drone kopen? Vergelijk drone prijzen online!
   Logo
   Vergelijk items
   • Totaal (0)
   Vergelijken