Hoe u uw drone-gegevens kunt beschermen bij het gebruik van DJI-producten

Elke keer dat u met een DJI-drone vliegt, genereert u gegevens in de vorm van een vluchtlogboek. Dit bestand legt belangrijke informatie over uw vlucht vast, zoals het vliegpad, de hoogte en de koers van de drone. Als je de drone gebruikt om foto’s of video’s te maken tijdens de vlucht, worden deze beelden opgeslagen in het interne geheugen van de drone of op een verwisselbare SD-kaart, net als bij een digitale camera. Versies van deze gegevens worden ook gearchiveerd in uw mobiele DJI-app. Deze informatie is belangrijk voor u, en als u een bedrijf of overheidsinstantie bent die voor gevoelige doeleinden vliegt, zoals het inspecteren van kritieke infrastructuur of voor een filmproductie, wilt u er misschien voor zorgen dat u die informatie veilig bewaart. Door te bepalen welke missies gevoelige gegevens kunnen verzamelen, kunt u risico’s beperken.

DJI neemt de privacy en beveiliging van uw gegevens serieus, dus onze drones verzend niet automatisch beeld-, video- of vluchtloggegevens naar DJI of ergens anders. Je gegevens worden veilig opgeslagen op je drone en in de mobiele DJI-app waarmee je hem bestuurt, en jij bepaalt of je deze met iemand deelt. Als je aanvullende stappen wilt nemen om je gegevens te beschermen, wordt in deze gids uitgelegd welke aanvullende gegevensprivacy- en beveiligingsmethoden je met je DJI-drone kunt gebruiken.

Overweeg of de gegevens die u aanmaakt extra bescherming nodig hebben

Zeer weinig drone-operaties hebben betrekking op gevoelige onderwerpen. Met kleine commerciële drones kunnen mensen buiten foto’s en video’s maken van luchtperspectieven, maar de overgrote meerderheid van die perspectieven vormen geen veiligheids- of beveiligingsrisico’s. De meeste luchtfoto’s zijn al toegankelijk voor het publiek vanuit vliegtuigen, helikopters en drones van andere mensen, evenals online kaarten, satelliet- en webcambeelden.

Voor de zeldzame missies waarbij gevoelige onderwerpen betrokken zijn, moet u rekening houden met het risico van openbaarmaking. De onderstaande stappen helpen dat risico te verkleinen wanneer u DJI-droneapparatuur gebruikt.

1. Houd uw drone-apparatuur losgekoppeld van internet

In tegenstelling tot sommige andere technologieën, heeft een drone geen internetverbinding nodig om nuttig te zijn, omdat het voornamelijk wordt gebruikt als een vliegende camera die een luchtperspectief biedt aan de nabije gebruiker. Een eenvoudige en gemakkelijk verifieerbare manier om gegevensprivacy en -beveiliging te garanderen, is dus om uw DJI-product volledig offline te gebruiken. Dit kan worden bereikt met behulp van de “vliegtuigmodus” op de telefoon of tablet die u op de DJI-afstandsbediening bevestigt, door de simkaart te verwijderen als die er is, en/of door een telefoon of tablet te gebruiken die niet is verbonden met internet.

In gesprekken met onze klanten hebben we vastgesteld dat ongeveer een derde van hen dit al doet, hetzij omdat ze een niet-verbonden smart device gebruiken met hun DJI-afstandsbediening, de radiofrequentie-emissies in het gebied willen verminderen, gebruik maken van bedrijfs- drone-apparatuur heeft uitgegeven die geen dataverbindingsplan heeft, of gewoon niet gestoord wil worden met telefoontjes, sms-berichten en andere waarschuwingen tijdens het vliegen met een drone.

2. Houd uw apparatuur online, maar gebruik de lokale gegevensmodus

Sinds 2017 biedt DJI een functie aan met de naam “Local Data Mode”, die blokkeert dat gegevens worden verzonden naar of van DJI’s vlucht-apps en internet. Dit is als een “vliegtuigmodus” die alleen van toepassing is op de software van de drone. Onlangs, FTI Consulting gevalideerd dat “wanneer de lokale gegevensmodus van DJI is ingeschakeld, er geen gegevens die door de applicatie zijn gegenereerd, extern zijn verzonden naar infrastructuur die wordt beheerd door een derde partij, inclusief DJI.” Lokale gegevensmodus is beschikbaar in de DJI Pilot- en DJI Fly-apps en zal in de nabije toekomst worden toegevoegd aan andere DJI-flightcontrol-apps. Wanneer u de modus Lokale gegevens gebruikt, kunt u ervoor kiezen om Kaartservices in te schakelen, zodat u tijdens het vliegen volledig op de hoogte bent van de situatie. Hierdoor kan de app verbinding maken met een vertrouwde kaartserviceprovider terwijl alle andere gegevensverbindingen worden geëlimineerd.

Lokale Gegevensmodus Dji Pilot

3. Gebruik Pilot PE en Flight Hub Enterprise Edition

Voor organisaties die vloot- en databeheermogelijkheden van onze Flight Hub-software willen, biedt DJI de combinatie van de DJI Pilot PE-app en Flight Hub Enterprise-editie. Met Flight Hub Enterprise kunnen gebruikers de software on-premise of in een privécloud hosten, waardoor gegevensprivacy wordt gegarandeerd. De oplossing biedt op maat gemaakte gegevenscontrole- en beheerfuncties en maakt tegelijkertijd de volledige kracht van verbonden drones en cloudverwerking mogelijk. FTI Consulting gevalideerd dat “Pilot PE gebruikt met FlightHub Enterprise een alternatieve methode voor gebruik biedt die consumenten extra controle geeft over de gegevens die ze genereren, omdat deze op een lokale of cloudgebaseerde server moet worden geïnstalleerd. Met deze configuratie heeft FTI geen aanwijzingen gezien dat gegevens extern worden opgevraagd of verzonden.”

Piloot En Flighthub

4. Bedien DJI-drones met software die is ontwikkeld door een ander bedrijf

DJI-drones kunnen worden bediend met behulp van een rijk ecosysteem van software van ontwikkelaars over de hele wereld, waaronder innovatieve bedrijven in de Verenigde Staten zoals DroneDeploy, KittyHawk en Precision Hawk. Als je de beste drone-hardware ter wereld wilt gebruiken, maar de voorkeur geeft aan de functies en configuraties van software die door andere bedrijven is ontwikkeld, kun je kiezen uit tientallen opties.

Sommige van deze ontwikkelaars hebben hun eigen beveiligingsvalidaties uitgevoerd, zoals KittyHawk, die: geslaagd voor een SOC2 Type II-audit. Hierdoor kunnen zakelijke klanten van DJI profiteren van alle voordelen van verbonden drone-oplossingen en cloudverwerking, terwijl ze vertrouwen op de beveiligingsgarantie van die ontwikkelaars. DJI’s Software Development Kit biedt deze ontwikkelaars ook de mogelijkheid om de Local Data Mode-functie te implementeren als een extra manier om gegevensbeheer en gegevensbeveiligingsopties te bieden aan drone-operators. Pictogrammenddkhph

5. Ontwikkel je eigen software voor DJI-drones

Met DJI’s Software Development Kit (SDK) kan elke organisatie zijn eigen aangepaste software maken voor gebruik op onze drone-hardware, met een uitgebreide set gegevenscontroles en functies. Meer dan 20.000 actieve ontwikkelaars hebben meer dan 1.000 SDK-apps ontwikkeld en gepubliceerd. Bedrijven zoals American Airlines, FedEx, Ford en Time Warner behoren tot de toonaangevende bedrijven die hun eigen aangepaste softwareoplossingen hebben ontwikkeld voor het gebruik van DJI-drones. We bieden nu vijf afzonderlijke SDK’s om aanpassing van de mobiele app, gebruikersinterface, Windows-applicaties, drone-payloads en computertoepassingen aan boord mogelijk te maken. De SDK’s van DJI zijn ontwikkeld in onze R&D-faciliteit in Palo Alto, Californië, en worden ondersteund door het technische team dat daar is gevestigd. Voor meer informatie over hoe u een softwareontwikkelaar kunt worden, gaat u naar: https://developer.dji.com/

Logo_Mobilesdk@2XLogo_Uxsdk Copy@2XLogo_Windowssdk@2XLogo_Payloadsdk Copy@2XLogo_Onboardsdk@2X

6. Gebruik DJI’s Government Edition-producten

Voor overheidsinstanties die de hoogste eisen op het gebied van gegevensbeveiliging hebben, ontwikkelden we: Overheidseditie op verzoek van, en om te voldoen aan de vermelde specificaties van het Amerikaanse ministerie van Binnenlandse Zaken in 2019. De geschiktheid van de Government Edition voor veilig gebruik in missies van federale agentschappen werd bevestigd door NASA en Idaho National Laboratory namens het Amerikaanse ministerie van Binnenlandse Zaken Beveiliging in de tijd dat deze producten werden ontwikkeld voor en geleverd aan Binnenlandse Zaken.

De belangrijkste extra zekerheid van deze producten is dat de lokale gegevensmodus permanent is ingeschakeld, wat betekent dat gebruikers niet eens vrijwillig drone-gegevens kunnen overdragen naar DJI of verbinding kunnen maken met internet. Deze functies beschermen tegen fouten van medewerkers van het bureau en schendingen van het protocol van het bureau. Dit extra beschermingsniveau is niet nodig voor de meeste organisaties die drones gebruiken, maar we bieden het graag aan aan alle federale instanties.

Bepaal welke maatregelen voor gegevensbeveiliging voor u geschikt zijn

U bepaalt uiteindelijk de gegevens die uw drone vastlegt, op basis van waar u vliegt, waar u de drone-camera richt en of u foto’s of video’s opneemt. Iedereen kan de bovenstaande stappen gebruiken, maar in werkelijkheid hoeven de meeste mensen die DJI-drones gebruiken geen buitengewone maatregelen te nemen. Maak uzelf vertrouwd met de datagerelateerde functies in onze software; overweeg of u uw vluchtlogboeken moet synchroniseren met DJI-servers of uw luchtfoto’s op onze SkyPixel-sociale-mediaplatforms moet plaatsen.

Overweeg voor de zeldzame missies waarbij gevoelige onderwerpen zijn betrokken, het risico van openbaarmaking en of een van de hierboven genoemde stappen kan helpen dat risico te verkleinen. Sommige organisaties beperken het gebruik van elektronische apparatuur van consumentenkwaliteit voor het verzamelen, opslaan en analyseren van gevoelige informatie. U moet uw drones aan dezelfde beveiligingsnormen houden als andere elektronische apparaten, zoals digitale camera’s, portofoons, landmeetkundige apparatuur, camera’s voor het bewaken van dieren in het wild en omgevingssensoren. Als uw gebruik van dat soort apparaten geen speciale cyberbeveiligingsmaatregelen vereist, dan is uw gebruik van een drone dat waarschijnlijk ook niet.


DJI-klanten hebben een breed scala aan opties als het gaat om gegevensbeveiliging, en we stellen feedback en ideeën altijd op prijs, zodat we de meest capabele, veiligste en veiligste drone-producten ter wereld kunnen blijven produceren. We verwelkomen ook beveiligingsonderzoekers om beveiligingsproblemen te melden die ze ontdekken, en ontvangen een contante beloning Bug Bounty-programma ontworpen om ons te helpen deze te identificeren en op te lossen. Een volledig witboek over het gegevensbeveiligingsframework van DJI kan hieronder worden gedownload.

Wat vind jij hiervan?

   Geef een reactie

   Online drone kopen? Vergelijk drone prijzen online!
   Logo
   Vergelijk items
   • Totaal (0)
   Vergelijken