Remote ID Compliance en uw DJI Enterprise Drones

We zijn al in april en minder dan een half jaar na de nalevingsdatum van 16 september voor drone-operators om te voldoen aan de FAA’s Remote ID-regels. Er zijn veel vragen over de aanstaande uitrol van Remote ID, dus we hebben enkele antwoorden voorbereid, met name met betrekking tot DJI’s Enterprise-dronelijn.

Wat is ID op afstand?

Om te beginnen, voor degenen die niet vertrouwd zijn: Remote ID (RID) is een systeem dat het mogelijk maakt een drone om identificatie- en locatie-informatie te verstrekken die door andere partijen kan worden ontvangen. Het systeem is te vergelijken met een elektronische kentekenplaat voor drones die kentekeninformatie via radiosignalen naar grondontvangers stuurt.

Sinds 2016 heeft de Amerikaanse regering prioriteit gegeven aan de ontwikkeling van Remote ID om de gebieden te beperken waar drones vliegen zonder een manier om hun piloten te identificeren. De Federal Aviation Administration (FAA) heeft samengewerkt met verschillende belanghebbenden in de dronewereld om mogelijke oplossingen voor dit scenario te vinden. Eind 2019 stelde de FAA eerste regels voor, die later werden herzien naar aanleiding van meer dan 53.000 opmerkingen van geïnteresseerde partijen, waaronder dronepiloten, wetshandhavingsorganisaties en drone-industriegroepen. De definitieve regels voor RID weerspiegelen substantiële inbreng van deze belanghebbenden.

Hoe werkt ID op afstand? Welke informatie wordt verzameld en doorgegeven?

Alle drones die meer dan 0,55 pond wegen, moeten een signaal uitzenden met hun serienummer, positie en hoogte. Het serienummer van de drone wordt gekoppeld aan de registratiegegevens van de eigenaar in de FAA-database. Daarom zal de Remote ID-functie geen persoonlijke informatie uitzenden. In plaats daarvan hebben geautoriseerde functionarissen toegang tot de informatie van de eigenaar door het serienummer te gebruiken, vergelijkbaar met het proces van het controleren van voertuigregistratie-informatie met behulp van een kenteken.

Om deze informatie te verzenden, specificeren de nieuwe regels het gebruik van een radioprotocol dat kan worden opgepikt door draagbare ontvangers zoals smartphones of tablets. De nieuwste DJI-drones zullen door middel van een firmware-update in staat zijn om de benodigde informatie te verzenden. Voor oudere drones en zelfgemaakte modellen zonder deze functie kan een add-on-module worden gebruikt om Remote ID-informatie te verzenden.

Welke Enterprise-drones voldoen aan Remote ID?

In de toekomst zullen alle nieuwe DJI Enterprise-drones worden gebouwd om Remote ID-compatibel te zijn.

Als uw DJI Enterprise-drone na september 2022 op de markt is gebracht, is deze al ontworpen om te voldoen aan Remote ID. Dit is inclusief de Mavic 3 Enterprise-serieMavic 3E, Mavic 3T en Mavic 3M.

Voor onze andere huidige vlaggenschipmodellen is de Matrijs 300 RTK en de Matrix 30-serie, hebben we al een firmware-update uitgerold die ervoor zorgt dat deze twee platforms voldoen aan de Remote ID-standaarden. Als je de drone onlangs hebt gekocht en deze is gemaakt na september 2022, is deze mogelijk al RID-conform. Lees in het volgende gedeelte hoe u kunt controleren of het al RID-compatibel is of niet.

Voor drones van de laatste generatie is de P4 RTK en de Mavic 2 Enterprise Geavanceerd, zullen we ook een firmwareversie uitbrengen om ze Remote ID-compatibel te maken. Als u nog niet bent geabonneerd op onze nieuwsbrief, vul dan het formulier onderaan de pagina in, zodat u op de hoogte wordt gesteld wanneer de firmware-update beschikbaar is.

Legacy-drones, namelijk de Mavic 2 Enterprise Dual, Mavic 2 Enterprise Zoom, de Matrice 200-serie, kunnen RID-compatibel worden gemaakt via een Remote ID-uitzendmodule die de vereiste radiosignalen kan verzenden. Hoewel DJI geen RID-uitzendmodule verkoopt, zijn er tal van opties van derden beschikbaar.

Hier is een visueel overzicht van de Remote ID-conformiteit van onze Enterprise-drones:

Drone

Remote ID Broadcast-module nodig?

RID-trackingnummer

Mavic 3E

Nee RID000000019

Mavic 3T

Nee RID000000020

Mavic 3M

Nee RID000000057

Matrijs 30

Nee RID000000011

Matrijs 30T

Nee RID000000012

Matrijs 300 RTK

Nee RID000000021

Mavic 2 Enterprise Geavanceerd

Nee Nader te bepalen

P4 RTK

Nee Nader te bepalen

Mavic 2 Enterprise Zoom

Ja

Mavic 2 Enterprise Dual

Ja

Matrix 200-serie

Ja

Matrijs 600 Pro

Ja

Wat kan ik doen om er klaar voor te zijn?

Voor de startdatum van 16 september zijn er een paar stappen die u kunt nemen om ervoor te zorgen dat u klaar bent voor Remote ID.

1. Upgrade de firmware van uw drone naar een RID-compatibele versie of schaf een RID-uitzendmodule aan

Voor de Matrice 30-serie zijn firmwareversies v05.01.00.00 en nieuwer RID-compatibel.

Voor de Matrice 300 RTK zijn firmwareversies v05.01.01.00 en hoger RID-compatibel.

2. Voeg drone RID-informatie toe aan het FAA Drone-registratiesysteem

Om ervoor te zorgen dat uw drone RID-compatibel is, moet het certificaat van vliegtuigregistratie het Remote ID-serienummer van de drone bevatten. Om dit te doen, moet u de volgende informatie aan het register verstrekken:

 • Dronefabrikant en modelnaam
 • Remote ID-serienummer

Deze informatie kan worden verstrekt via de FAA’s DroneZone-portaal. Voor stapsgewijze instructies over hoe u het serienummer van uw drone kunt vinden en hoe u deze kunt toevoegen aan het register van de FAA, kunt u dit volgen gids.

3. Bevestig een RID-conformiteitslabel aan uw drone

Vanaf september 2022 heeft DJI drones geproduceerd die voldoen aan de vereisten voor Remote ID, inclusief het aanbrengen van RID-conforme labels op de drone voordat deze de fabriek verlaat. Controleer uw drone op de RID-conformiteitsidentificatie “ASTM F3411-22a-RID-B” op het conformiteitslabel.

Rid - M300 Rid-Label

Voor eerdere drones die zijn geüpgraded met RID-compatibele firmware, kunt u contact opnemen met DJI-ondersteuning voor het labelen van uw drone.

Hoe weet ik of de Remote ID-functionaliteit van mijn drone correct werkt?

Er zijn meerdere manieren om te controleren of Remote ID goed werkt.

1. Remote ID-statusweergave op de DJI Flight Control-app

DJI-drones starten automatisch een pre-flight self-test (PFST) van het Remote ID-systeem voordat ze opstijgen en kunnen niet opstijgen als ze de PFST niet doorstaan. De resultaten van de PFST van het Remote ID-systeem, oftewel de werkstatus, zijn in te zien in de DJI flight control app.

Als Remote ID correct werkt in DJI Pilot 2, wordt het RID-pictogram in de linkerbovenhoek van de DJI Pilot 2-startpagina weergegeven in zwarten DJI Pilot 2 geeft “Normal” weer in de cameraweergave, zoals weergegeven in de onderstaande afbeelding.

DJI Pilot 2-startpagina

Rid - Pilot 2 Home View - Ok

Cameraweergave

Rid - Piloot 2 Cameraweergave - Ok

Als Remote ID abnormaal werkt, wordt het RID-pictogram in de linkerbovenhoek van de DJI Pilot 2-startpagina weergegeven in rooden DJI Pilot 2 geeft “Remote ID module error” weer op de cameraweergave, zoals weergegeven in de onderstaande afbeelding.

DJI Pilot 2-startpagina

Rid - Pilot 2 Home-Weergave - Fout

Cameraweergave

Rid - Piloot 2 Cameraweergave - Fout

2. Controleer WLAN om te zien of RID uitzendt

U kunt ook lokale WLAN-netwerken controleren om te zien of uw Remote ID-serienummer wordt uitgezonden. Gebruik de DJI-afstandsbediening om de motoren van de drone te starten en controleer vervolgens WLAN-netwerken.

Rid - Wlan

Als u een tekenreeks ziet met als voorvoegsel “RID-” gevolgd door een 20-cijferig alfanumeriek Remote ID-serienummer in de “Beschikbare netwerken”, betekent dit dat de Remote ID correct wordt uitgezonden.

Waar kan ik meer leren?

Als u meer wilt weten over Remote ID en de plannen van DJI, kunt u de FAA Remote ID-conformiteit Gebruik Guide-FAQ op het DJI-forum.

De komende uitrol van Remote ID-regels door de FAA is slechts enkele maanden verwijderd en er zijn nog veel vragen over dit nieuwe systeem. Als je je niet hebt aangemeld voor onze nieuwsbrief, vul dan gerust het onderstaande formulier in, zodat je geen updates mist.

Wat vind jij hiervan?

   Geef een reactie

   Online drone kopen? Vergelijk drone prijzen online!
   Logo
   Vergelijk items
   • Totaal (0)
   Vergelijken