DJI introduceert Mavic 3 en Mavic 3 Cine met dubbel camerasysteem

Ruim drie jaar nadat de Mavic 2 Pro en Zoom werden aangekondigd heeft dronemaker DJI de Mavic 3 en Mavic 3 Cine geïntroduceerd. Gebleven zijn de compacte form factor en het relatief lage gewicht van net geen kilogram. Nieuw is de cameramodule, die over twee afzonderlijke camera’s beschikt: één voor groothoekopnamen en één voor teleshots. Van de drone verschijnt ook de veel duurdere Cine-uitvoering, die een betere beeldkwaliteit biedt dankzij de toevoeging van ProRes.

Bestel De Mavic 3 In De Dji Store

Groothoek en tele in één

De Mavic-serie is zonder twijfel het meest populaire quadrotorplatform dat DJI tot nu toe op de markt heeft gebracht. De oorspronkelijke Mavic Pro was een gigantische verkoophit, en toen de Mavic 2 op de markt kwam verbaasde DJI vriend en vijand met de Hasselblad-technologie die toegepast was in de Mavic 2 Pro. Later kwam daar nog wel wat kritiek op, want de sensor van de Mavic 2 Pro bleek gebruik te maken van pixel binning en daardoor niet optimaal te presteren. Een ander kritiekpunt betrof het feit dat de camera’s van de Mavic 2 Pro en Mavic 2 Zoom niet uitwisselbaar waren. Je moest als koper dus kiezen tussen beeldkwaliteit en veelzijdigheid.

De Mavic 3 rekent af met beide issues. Niet alleen is de drone voorzien van een gloednieuwe micro four thirds (MFT)-sensor die een veel betere beeldkwaliteit belooft, bovendien bevat de drone een tweede camera die voorzien is van een telelens. Vanuit de DJI Fly-app kan de gebruiker tijdens een vlucht switchen tussen wide en tele, en op die manier zowel overzichten opnemen als onderwerpen dichterbij halen.

De Vernieuwde Cameramodule Van De Dji Mavic 3
De vernieuwde cameramodule van de DJI Mavic 3 beschikt over een groothoekcamera en een zoomcamera.

Langere vliegtijd, groter bereik

Het aandrijfsysteem van de Mavic 3 is op diverse punten verbeterd. Ook heeft DJI een nieuwe Smart Battery geïntroduceerd. Dat betekent dat je de accu’s van de Mavic 2 helaas niet kunt gebruiken in de Mavic 3. Daar staat tegenover dat dat Mavic 3 een veel langere vliegtijd biedt: tot ruim 45 minuten. Ook is het ontwerp aerodynamischer geworden, met betere vliegprestaties tot gevolg. Het gewicht is 900 gram.

De controller die bij de standaarduitvoering van de Mavic 3 wordt geleverd kennen we van de DJI Mini 2 en DJI Air 2S. Videobeelden worden in 1080p HD overgedragen, over een afstand van 5 km in CE-modus. Je gebruikt de controller in combinatie met de DJI Fly-app, die middels een update is voorbereid op de Mavic 3.

De Mavic 3 Cine komt met een nieuwe versie van de DJI Smart Controller, de DJI RC Pro. Dankzij het ingebouwde scherm van die controller hoef je geen smartphone of tablet meer te bevestigen. Het 5,5″ scherm heeft een helderheid van 1.000 nits. Verder beschikt de DJI RC Pro-controller over een HDMI-aansluiting.

Dji Mavic 3 Cine
De DJI Mavic 3 Cine komt met 1 TB intern geheugen, ondersteuning voor ProRes 422 HQ en de nieuwe RC Pro controller.

Cameraspecs

De hoofdcamera van de Mavic 3 heeft zoals gezegd een MFT-sensor. De maximale filmresolutie betreft 5,1K bij 60 fps. In 4K is de maximale framerate 120 fps. Overigens is deze modus niet meteen beschikbaar; hiervoor volgt nog een firmwareupdate. De beeldhoek is 84º, en het diafragma is regelbaar van f/11 tot f/2.8. Volgens DJI zorgt de grotere sensor voor een betere lichtgevoeligheid en een groter dynamisch bereik (12,8 stops). Videobeelden kunnen worden opgenomen in 10 bit D-log.

De tweede camera is voorzien van een 162mm telelens, met een beeldhoek van 15º en maar liefst 28x hybride zoom (digitaal+optisch). Het diafragma kan niet worden ingesteld en heeft een vaste waarde van f/4.4. Door twee camera’s in één module te combineren kan de gebruiker profiteren van zowel een verbeterde beeldkwaliteit ten opzichte van de Mavic 2 Pro en de veelzijdigheid van de Mavic 2 Zoom. En dankzij de Natural Color Solution (HNCS)-technologie van Hasselblad moeten de camera’s natuurgetrouwe kleuren opleveren.

Foto’s maken doet de Mavic 3 met een resolutie van 20 megapixels. In RAW hebben de foto’s een kleurdiepte van maar liefst 12 pixels. Dat staat garant voor subtiele kleurovergangen en een groot dynamisch bereik. Ook kunnen foto’s bij weinig licht worden gemaakt. Dankzij Vision Detect Auto Focus stelt de drone snel en doeltreffend scherp.

Dji Mavic Vliegend Vooraanzicht

ProRes

Een nieuwe feature die professionele beeldmakers graag zullen omarmen betreft de toevoeging van ProRes 422 HQ. Dan moet je wel de veel duurdere Cine Premium Edition aanschaffen. Die biedt niet alleen de ProRes-codec, maar ook een interne SSD met een capaciteit van 1 TB. Upgraden vanaf de basisuitvoering van de Mavic 3 is helaas niet mogelijk.

ProRes is een codec die ontwikkeld werd door Apple. Het gaat om compressietechnologie die zorgt voor de omzetting van het ruwe videobeeld vanuit de sensor in een videobestand dat verder verwerkt kan worden. Het voordeel van ProRes is dat er zeel veer informatie bewaard blijft, waardoor je meer speelruimte hebt in de nabewerking. Het nadeel is dat ProRes veel meer geheugenruimte vraagt, en dat je dus ook een snelle computer nodig hebt om het materiaal te verwerken.

Ruim Drie Jaar Nadat De Mavic 2 Pro En Zoom Werden Aangekondigd Heeft Dronemaker Dji De Mavic 3 En Mavic 3 Cine Geïntroduceerd. Gebleven Zijn De Compacte Form Factor En Het Relatief Lage Gewicht Van Net Geen Kilogram. Nieuw Is De Cameramodule, Die Over Twee Afzonderlijke Camera’s Beschikt: Één Voor Groothoekopnamen En Één Voor Teleshots. Van De Drone Verschijnt Ook De Veel Duurdere Cine-Uitvoering, Die Een Betere Beeldkwaliteit Biedt Dankzij De Toevoeging Van Prores.
De Mavic 3 Cine komt met de nieuwe DJI RC Pro remote controller.

360º obstakeldetectie

Een andere verbetering ten opzichte van de Mavic 2 betreft de toevoeging van 360º obstakeldetectie. Daartoe zijn de camerasensoren op de hoeken van de drone geplaatst, zodat ze de omgeving rondom in beeld krijgen. De Mavic 2 beschikte weliswaar over zijwaarts gerichte sensoren, maar die werkten alleen in de Tripod mode. Bij de Mavic 3 werken deze sensoren ook in de normale vliegmodus en in de sportstand.

Het vernieuwde APAS 5.0 moet ervoor zorgen dat de drone zich zonder problemen door complexe omgevingen laat sturen. Tegelijkertijd zorgt ActiveTrack 5.0 ervoor dat de drone op meerdere manieren een onderwerp kan volgen. De Mavic 3 kan daarbij niet alleen achter het onderwerp aanvliegen, maar ook zijdelings of zelfs achteruit vliegend opnamen maken. Als het onderwerp even uit beeld verdwijnt dan is de Mavic 3 volgens DJI in staat om de beweging voort te zetten en het onderwerp later weer op te pikken. (Helaas zijn APAS 5.0 en ActiveTrack 5.0 niet direct beschikbaar: deze functies worden pas in januari toegevoegd.)

Ook de return to home (RTH)-functie is verder verbeterd. In plaats van dat de drone domweg een stukje opstijgt en in een rechte lijn terugvliegt, zal de Mavic 3 niet alleen de kortste, maar ook de meest veilige route kiezen naar de opstijglocatie. Daarbij houdt de drone ook rekening met de windrichting en het batterijlevel. Dit moet leiden tot minder crashes en fly-aways.

Dji Mavic 3 Activetrack 5.0
Dankzij ActiveTrack 5.0 is de DJI Mavic 3 beter in staat om snel bewegende onderwerpen te volgen.

Features en flight modes

DJI heeft zoals gebruikelijk weer een aantal nieuwe features toegevoegd, en bestaande functies verder verbeterd. Een overzicht van de belangrijkste features:

  • MasterShots: Met deze modus kunnen gebruikers gemakkelijker en sneller shots van hoge kwaliteit maken. Na automatische bewerking en nasynchronisatie in de app, kunnen video’s direct vanuit de app worden gedeeld.
  • 100 MP Panorama Mode: de Mavic 3 stitcht en verwerkt de bronfoto’s zonder tussenkomst van de DJI Fly-app of andere software. Het resultaat zijn panoramafoto’s met extreem hoge resolutie.
  • Trimmed download: Met deze functie kunnen gebruikers een geselecteerd deel van een clip exporteren in plaats van het hele bestand, wat opslagruimte bespaart.
  • QuickTransfer: QuickTransfer stelt gebruikers in staat content op hun mobiele devices op te slaan en te verwerken zonder verbinding met de afstandsbediening. Mavic 3 kan nu materialen sneller van de drone naar het mobiele apparaat verzenden via het WiFi 6-protocol (WiFi 6-ondersteuning komt in een toekomstige update).
Dji Mavic 3 Apas 5.0
Dankzij APAS 5.0 laat de DJI Mavic 3 zich beter door complexe omgevingen sturen.

Geen Cx-label: de consequenties

Zoals je misschien weet zullen vanaf 1-1-2023 alle drones waarmee je in de Open categorie wilt gaan vliegen voorzien moeten zijn van een Cx-label. Dat is een classificatie waarmee een fabrikant kan aantonen dat de drone voldoet aan bepaalde (veiligheids)eisen. Maar helaas zijn die eisen en standaarden nog niet uitontwikkeld. Dat betekent dat DJI hier dus ook nog niet aan kan voldoen.

De Mavic 3 heeft om die reden nog geen Cx-label. Met de nadruk op ‘nog’, want het is goed denkbaar dat de Mavic 3 in een later stadium alsnog zo’n classificatie kan krijgen. Dan zou het zelfs kunnen gaan om een C1-label, als de drone onder de 900 gram blijft. De grote vraag is alleen of het toekennen van het label met terugwerkende kracht kan. Het is op dit moment maar zeer de vraag of dat überhaupt mogelijk zal zijn.

Wat betekent dit voor jou als potentiële koper? In ieder geval zul je tot eind 2022 met de Mavic in de Open categorie A2 mogen vliegen, omdat de drone vanuit de regelgeving wordt gezien als ‘legacy drone’. Een aanvullende voorwaarde is dat je dan 50 meter afstand moet houden van mensen op de grond. Na 1-1-2023 valt de Mavic 3 in Open categorie A3, en moet je minstens 150 meter afstand houden van mensen en bebouwing. In de Specific categorie heb je meer mogelijkheden om de Mavic 3 in te zetten.

Ruim Drie Jaar Nadat De Mavic 2 Pro En Zoom Werden Aangekondigd Heeft Dronemaker Dji De Mavic 3 En Mavic 3 Cine Geïntroduceerd. Gebleven Zijn De Compacte Form Factor En Het Relatief Lage Gewicht Van Net Geen Kilogram. Nieuw Is De Cameramodule, Die Over Twee Afzonderlijke Camera’s Beschikt: Één Voor Groothoekopnamen En Één Voor Teleshots. Van De Drone Verschijnt Ook De Veel Duurdere Cine-Uitvoering, Die Een Betere Beeldkwaliteit Biedt Dankzij De Toevoeging Van Prores.

Verkoopprijzen en beschikbaarheid

De Mavic 3 Standard kost €2.099 en bevat de drone, een Intelligent Flight Battery, een RC-N1-afstandsbediening, een RC-N1-kabel, de batterijlader, opberghoes en drie paar reservepropellers.

De DJI Mavic 3 Fly More Combo is te koop voor €2.799 en omvat de Mavic 3 drone, drie Intelligent Flight Batteries, een RC-N1 afstandsbediening, drie RC-N1-kabels, een oplaadhub voor batterijen, opberghoes, zes paar reservepropellers, een ND filterset (ND481632), en een tas.

De DJI Mavic 3 Cine Premium Combo is te koop voor €4.799 bevat een ingebouwde SSD van 1 TB en ondersteunt Apple ProRes 422 HQ voor video. De Mavic 3 Cine Premium Combo bevat ook veel meer accessoires en componenten, waaronder drie Intelligent Flight Batteries, een DJI RC Pro-afstandsbediening, drie RC-N1-kabels, een batterijlader, een batterijoplaadhub, opberghoes, zes paar reserveonderdelen propellers, twee ND-filtersets (ND481632 en ND64128256512), DJI 10Gbps datakabel en een tas.

Bestel De Mavic 3 In De Dji Store
Wat vind jij hiervan?

      Geef een reactie

      Online drone kopen? Vergelijk drone prijzen online!
      Logo
      Vergelijk items
      • Totaal (0)
      Vergelijken