Drone in kliko moet graffitispuiters op NS-terreinen gaan opsporen

De Nederlandse Spoorwegen zijn van plan om een wel heel onorthodox middel in te gaan zetten tegen graffitispuiters die treinen bekladden. Het idee is namelijk om securitydrones te laten opstijgen vanuit onopvallende kliko’s. Na een sensor-trigger gaat een drone automatisch poolshoogte nemen op de locatie van de melding. De NS is voor het proefproject een samenwerking aangegaan met de startup Nimo Drone Security.

Graffiti groot probleem

Volgens NS Security-directeur Frank Reitsma is graffiti een groot probleem voor de NS. Tegenover De Telegraaf vertelt hij: “Als treinen worden ondergespoten met graffiti dan heeft dat direct een impact op de beschikbaarheid. De treinen moeten namelijk worden schoongemaakt en op dat moment zijn ze dus niet inzetbaar. Daardoor komt bijvoorbeeld het aantal zitplaatsen in het gedrang.”

Ook de kosten en het veiligheidsgevoel bij reizigers spelen een rol. Reitsma: “We hebben het hier over 140.000 vierkante meter die jaarlijks op de treinen wordt gespoten. Alleen al het schoonmaken daarvan kost per jaar zo’n tien miljoen euro. En ten derde draagt een trein die is ondergespoten met graffiti niet bij aan het het gevoel van veiligheid bij reizigers.”

De Nederlandse Spoorwegen Zijn Van Plan Om Een Wel Heel Onorthodox Middel In Te Gaan Zetten Tegen Graffitispuiters Die Treinen Bekladden. Het Idee Is Namelijk Om Securitydrones Te Laten Opstijgen Vanuit Onopvallende Kliko’s. Na Een Sensor-Trigger Gaat Een Drone Automatisch Poolshoogte Nemen Op De Locatie Van De Melding. De Ns Is Voor Het Proefproject Een Samenwerking Aangegaan Met De Startup Nimo Drone Security.
Een trein beklad met graffiti. Foto: Nik Morris, CC BY-NC-SA

Toezicht vanuit de lucht

Idealiter worden graffitispuiters staande gehouden nog voordat ze de kans krijgen om een trein onder te kladden. Het probleem is dat met name rangeerterreinen erg groot zijn, waardoor toezicht houden problematisch is. Nu nog worden daarvoor beveiligers met honden en vast opgestelde bewakingscamera’s gebruikt. In de toekomst moet hier toezicht vanuit de lucht door middel van securitydrones bij komen. Die kunnen niet alleen sneller de overlastgevers opsporen, maar ook direct hun locatie doorgeven aan beveiligingspersoneel.

Voor de proef is NS een samenwerking aangegaan met Nimo Drone Security. Deze startup heeft een oplossing ontwikkeld genaamd SpiderControl. Dit is een beveiligingsconcept waarbij de DronEye securitydrone binnen zestig seconden boven de geactiveerde trigger-sensor hangt. Dat kan bijvoorbeeld een drukmat zijn, aan de rand van het terrein. Ook kunnen er sensoren worden aangesloten die reageren op geluid of warmte.

Drone-in-a-kliko

Bijzonder is dat het docking station van waaruit de drone opereert geen traditionele dronebox is, maar een omgebouwde kliko, waarvan het deksel zich automatisch opent en sluit. Deze ‘dronekliko’ werd ontwikkeld door Roger Borre van Robor Electronics, één van de vennoten in Nimo Drone Security.

De kliko bevat een automatisch laadstation, temperatuurregeling, een eigen camerabesturingssysteem en een koppeling met een lokaal weerstation. Ook is er een link met SkyOps waardoor hij alleen opstijgt als het luchtruim op eventuele NOTAMs gecontroleerd is. De drone betreft een DJI Mavic 2 Enterprise van DJI, met zowel een RGB- als warmtebeeldcamera aan boord.

“Uniek aan dit concept is de precisielanding. De drone wordt vanuit de kliko naar binnen geloodst. Deze techniek kan ook ingezet worden voor andere typen drones zoals de M300 of een PixHawk drone. Hiervoor gebruiken we dan een grotere container of Dixi”, vertelt ontwikkelaar Roger Borre.

“Een kliko is een vies, lelijk, low-tech ding. Maar die hebben we expres gebruikt, want er staan overal wel van die dingen. Hiermee kunnen we heimelijk onze drones laten opereren”, licht mede-oprichter Alex Hermans toe. Nadat de drone is teruggekeerd landt deze automatisch in de kliko en wacht deze op een volgende actie.”

SensorWeb

Speciaal voor dit SpiderControl concept zijn er verschillende (outdoor) trigger-sensoren ontwikkeld, welke op basis van AI personen kunnen onderscheiden van dieren. De sensoren zijn mobiel en flexibel inzetbaar en gaan 6 maanden mee op batterijen. Deze sensoren zijn heimelijk op te stellen en makkelijk te verplaatsen. Zo kunnen ze in een informatiebordje of een prullenbak gebouwd worden zonder dat ze zichtbaar zijn voor insluipers.

De beveiliger/piloot krijgt de meldingen binnen op een speciaal ontwikkelde app waarmee ook de drone gestuurd kan worden. Borre: “Vanuit de meldkamer kan men meekijken, maar heeft daar beperkte rechten: alleen de pan, tilt en zoomfuncties van de drone kunnen door een centralist bediend worden. Dit om te voorkomen dat centralisten opgeleid moeten worden tot dronepiloot.”

Wat vind jij hiervan?

   Geef een reactie

   Online drone kopen? Vergelijk drone prijzen online!
   Logo
   Vergelijk items
   • Totaal (0)
   Vergelijken