Dronevliegers opgelet: groot deel van Nederland tijdelijk aangemerkt als laagvlieggebied

Een groot deel van Nederland is van 29 november tot en met 17 december 2021 tijdelijk aangemerkt als militair laagvlieggebied. Het gaat om een breed gebied van Noord-Nederland tot Zuid-Nederland. Dat meldt het ministerie van Defensie. De reden is dat er een oefening plaatsvindt van de Koninklijke Luchtmacht: Tech Bull. Daarbij wordt er met een militair transportvliegtuig op lage hoogte gevlogen. Om die reden moeten dronevliegers tijdelijk extra alert zijn.

Oefening

Tijdens de oefening stijgt een transportvliegtuig van het type Hercules C-130 steeds op vanaf vliegbasis Eindhoven. De gezagvoerders krijgen de mogelijkheid om verschillende routes te plannen. Om de geluidsoverlast op de grond tot een minimum te beperken is gekozen voor een groot tijdelijk laagvlieggebied.

De oefenvluchten met het transportvliegtuig vinden op werkdagen plaats. Er zal ook in de avonduren worden gevlogen: zo kan er geoefend worden met nachtzichtapparatuur. Ook wordt er vracht door middel van een parachute gedropt. De intentie is om niet laag over bebouwing te vliegen en ook zal er niet boven Natura 2000-gebieden worden gevlogen.

Gevolgen voor dronepiloten

Volgens de beschikking die is afgegeven door het ministerie van Defensie geldt er voor het vrachtvliegtuig een tijdelijke ondergrens van 300 voet, omgerekend ca. 90 meter. Dronevliegers zullen dus even moeten checken wanneer er mogelijk laaggevlogen wordt in het betreffende gebied. In de GoDrone-app wordt het laagvlieggebied niet weergegeven; op de dronekaart van Aeret wel.

Als je vliegt in Open subcategorie A1 of A2 dan mag je in onderstaand gebied maximaal 30 meter hoog vliegen. Dronevluchten in categorie A3 zijn tijdelijk niet toegestaan. ROC-houders en operators in de Specific categorie dienen eerst toestemming te vragen bij de militaire luchtverkeersleiding en hun drone-operaties per NOTAM kenbaar te maken.

Een Groot Deel Van Nederland Is Van 29 November Tot En Met 17 December 2021 Tijdelijk Aangemerkt Als Militair Laagvlieggebied. Het Gaat Om Een Breed Gebied Van Noord-Nederland Tot Zuid-Nederland. Dat Meldt Het Ministerie Van Defensie. De Reden Is Dat Er Een Oefening Plaatsvindt Van De Koninklijke Luchtmacht: Tech Bull. Daarbij Wordt Er Met Een Militair Transportvliegtuig Op Lage Hoogte Gevlogen. Om Die Reden Moeten Dronevliegers Tijdelijk Extra Alert Zijn.

(bron coverfoto Hercules C-130: Defensie.nl)

Wat vind jij hiervan?

   Geef een reactie

   Online drone kopen? Vergelijk drone prijzen online!
   Logo
   Vergelijk items
   • Totaal (0)
   Vergelijken