Eerste BVLOS dronevlucht vanaf Nederlandse luchthaven een feit

Groningen Airport Eelde heeft grote ambities op het vlak van duurzaam elektrisch vliegen en vliegen op waterstof. Tijdens een event dat donderdag plaatsvond tekende het vliegveld daartoe een samenwerkingsovereenkomst met de Britse startup Electron Aviation. Ook werd er voor het eerst in het gecontroleerde luchtruim van een Nederlandse luchthaven een dronevlucht buiten het zicht van de piloot uitgevoerd.

BVLOS ontheffing

Groningen Airport Eelde is momenteel de enige luchthaven in Nederland die over een ontheffing beschikt om beyond visual line of sight (BVLOS) dronevluchten in gecontroleerd luchtruim uit te mogen voeren. Dergelijke vluchten vormen een opmaat naar goederen- en zelfs personenvervoer door middel van drones. De eerste BVLOS dronevlucht vanaf Groningen Airport Eelde werd uitgevoerd door Drone Delivery Services. Daarbij werd een afstand van een kilometer overbrugd. Voor de verbinding werd gebruikt gemaakt van netwerktechnologie van Vodafone.

Volgens Egbert Swierts van Drone Delivery Services vormt de proefvlucht een belangrijke opmaat naar de verdere ontwikkeling van dronevluchten op de lange afstand in Nederland. “Dat we nu proefvluchten kunnen uitvoeren vanaf onze thuisbasis Groningen Airport Eelde, biedt veel perspectief voor de toekomst: de samensmelting van bemand en onbemand vliegverkeer is nu echt binnen handbereik.”

Elektrisch vliegen

In de toekomst moeten er ook elektrische vliegtuigen gaan starten en landen op de Groningse luchthaven. Het streven is om die vluchten geheel emissieloos uit te voeren. Volgens Electron Aviation-directeur Josef Mouris is het denkbaar dat onder meer Kopenhagen, Parijs, Londen en Hannover bereikt kunnen worden met de elektrische vliegtuigen.

Groningen Airport Eelde Heeft Grote Ambities Op Het Vlak Van Duurzaam Elektrisch Vliegen En Vliegen Op Waterstof. Tijdens Een Event Dat Donderdag Plaatsvond Tekende Het Vliegveld Daartoe Een Samenwerkingsovereenkomst Met De Britse Startup Electron Aviation. Ook Werd Er Voor Het Eerst In Het Gecontroleerde Luchtruim Van Een Nederlandse Luchthaven Een Dronevlucht Buiten Het Zicht Van De Piloot Uitgevoerd.
Bron: Electron Aviation

Wat vind jij hiervan?

   Geef een reactie

   Online drone kopen? Vergelijk drone prijzen online!
   Logo
   Vergelijk items
   • Totaal (0)
   Vergelijken