FlytBase kondigt sofwareplatform FlytZip voor drone deliveries aan

FlytBase, Pakketbezorging door middel van drones staat op het punt van doorbreken. De hardware is er klaar voor, langzaam maar zeker komt er schot in de regelgeving, en ook de eerste business cases dienen zich aan. Het ontbreekt echter aan goede hardware-onafhankelijke software waarmee drone deliveries gecoördineerd kunnen worden. Daar wil FlytBase verandering in brengen met het nieuwe sofwareplatform FlytZip.

Transformatie

De dronesector is in een ongekend tempo aan het transformeren. Tot nu toe is het één-piloot-één-drone model het meest gangbaar, waarbij de drone bovendien altijd in het zicht vliegt. Maar de toekomst is aan één-piloot-meerdere-drones, waarbij de drones ook buiten het zicht (BVLOS) zullen gaan vliegen. Alleen dan zijn er nieuwe toepassingen mogelijk zoals drone delivery, oftewel het per drone vervoeren en afleveren van pakketjes.

Om dat allemaal in goede banen te leiden is er veel behoefte aan software voor missieplanning en vlootmanagement. En in het geval van drone delivery moet er in die software natuurlijk ook een logistieke component zitten. Liefst op zo’n manier dat de software naadloos geïntegreerd kan worden in bestaande logistieke ketens. Dat is precies wat het nieuwe sofwareplatform FlytZip van de Amerikaanse ontwikkelaar FlytBase biedt, volgens het persbericht:

“FlytZip is een betaalbare, kant-en-klare en hardware-agnostische softwaretoepassing waarmee (‘operators’) kant-en-klare of op maat gemaakte drones aan hun dashboard kunnen toevoegen en meerdere leveringen tegelijk kunnen uitvoeren. Operators hebben volledige administratieve controle over alle zendingen van begin tot eind: ze kunnen een set coördinatoren toevoegen en beheren, bestellingen goedkeuren en wijzigen, verschillende afleverpunten configureren voor leveringen van meerdere pakketten, drone-telemetrie bewaken en nog veel meer. Er kunnen ook tal van vluchtveiligheidsacties worden ingesteld, zoals pre-flight checks, failsafes en geofences voor elke leveringsmissie.”

Met het oog op de inbedding van de software in de logistieke systemen van de klant is er ook voorzien in een koppeling met bestaande voorraad- en ERP-systemen. Ook voorziet FlytZip in voorzieningen voor de integratie met unmanned traffic management systemen (UTM) en ondersteunende hardware zoals docking stations en slimme opslagboxen. Daarnaast kan FlytZip speciale randapparatuur zoals lieren en grijpers aansturen.

Toekomstmuziek

Helaas is het niet zo dat logistieke dienstverleners in onze contreien meteen aan de slag kunnen met FlytZip: de regelgeving is er simpelweg nog niet klaar voor en U-space staat nog in de kinderschoenen. Om over de publieke acceptatie van pakketbezorgende drones in de stedelijke omgeving nog maar niet te beginnen. In deze opzichten klinkt FlytZip nog als verre toekomstmuziek.

Toch wordt er in diverse sectoren er al geëxperimenteerd met drone delivery, denk bijvoorbeeld aan de medical drone van PostNL en ANWB en de offshore delivery-plannen vanuit Droneport Eemshaven. Als dergelijke initiatieven eenmaal tot wasdom komen, kan het hard gaan. Wellicht dat FlytZip tegen die tijd een rol kan spelen om drone delivery verder volwassen te maken.

Wat vind jij hiervan?

   Geef een reactie

   Online drone kopen? Vergelijk drone prijzen online!
   Logo
   Vergelijk items
   • Totaal (0)
   Vergelijken