Ingenuity marsdrone maakt meest complexe vlucht tot nu toe

De Ingenuity marsdrone van NASA heeft zondag de meest complexe dronevlucht tot nu toe gemaakt boven het oppervlak van de rode planeet. Dat meldt de ruimtevaartorganisatie op Twitter. Tijdens de vlucht werden tien verschillende waypoints aangedaan. Daarbij werd een recordhoogte van twaalf meter bereikt. Tijdens de vlucht werden foto’s gemaakt die gebruikt worden om een geschikte route voor marslander Perseverance uit te stippelen.

Meer dan een mijl gevlogen

De tiende vlucht die de Ingenuity marsdrone maakte was met bijna drie minuten vliegtijd ook meteen de meest lange tot nu toe. Tijdens de vlucht werd meteen een nieuwe mijlpaal bereikt als het gaat om de vliegafstand: de Ingenuity heeft nu in totaal meer dan één mijl (ca. 1.6 km) door de ijle marsatmosfeer afgelegd.

Tijdens de laatste vlucht voerde de onbemande helikopter een complexe missie uit, die bestond uit tien verschillende waypoints. Daarbij werd terrein verkend waar NASA-ingenieurs de marsrover Perseverance graag heen willen sturen. Door de marshelikopter vanaf verschillende locaties foto’s te laten maken, hoopt het team een 3D representatie van het terrein te kunnen maken.

Ingenuity Mars Drone
De Ingenuity fotografeert zijn eigen schaduw. Bron: NASA/JPL

Ruim 107 sols

Inmiddels heeft de Ingenuity marsdrone 107 marsdagen (sols) overleefd sinds het moment dat het toestel uit de buik van de Perseverance marsrover op het marsoppervlak werd gezet. In totaal maakte de drone 43 foto’s met een resolutie van 13 megapixels. Alles bij elkaar heeft de Ingenuity marsdrone ruim een kwartier gevlogen, meer dan twee keer zo lang als het team oorspronkelijk van plan was.

Interessant om te vermelden is dat de Ingenuity marsdrone sinds de eerste vlucht twee flight-software upgrades heeft gekregen vanaf de aarde, onder andere om de vliegprestaties te verbeteren. Voor het opladen van de accu’s is een klein zonnepaneel geïnstalleerd bovenop de drone. Ingenuity kan niet te ver van de marslander vandaan vliegen omdat anders de verbinding zou kunnen verbreken.

Wat vind jij hiervan?

   Geef een reactie

   Online drone kopen? Vergelijk drone prijzen online!
   Logo
   Vergelijk items
   • Totaal (0)
   Vergelijken