Kamervragen over inzet DJI-drones door politie en Rijkswaterstaat (+update)

Het nieuws dat drones van DJI mogelijk data weglekken naar servers in China heeft vandaag geleid tot kamervragen van PvdA-kamerlid Barbara Kathmann. Zij wil van de ministers van Justitie en Veiligheid en van Infrastructuur en Waterstaat weten waarom de politie en Rijkswaterstaat gebruik maken van drones van DJI, terwijl Defensie om redenen van informatieveiligheid is afgestapt van het Chinese merk. De kamervragen komen op een precair moment: de politie heeft net een aanbesteding voor de levering van nieuwe drones achter de rug.

Kamervragen

Volgens onderzoekers van platform Investico vormen drones van DJI mogelijk een gevaar op het gebied van cybersecurity. Niet alleen kan er mogelijk data weglekken naar Chinese servers, ook zou er via een backdoor ongewenste software geïnstalleerd kunnen worden op de smartphones en tablets van gebruikers. Mede om die reden hebben veel Amerikaanse overheidsorganisaties de drones van DJI in de ban gedaan. DJI ontkent dat de apps onveilig zijn en zegt dat gebruikers de mogelijkheid hebben om een ‘local data mode’ in te schakelen.

Politie en Rijkswaterstaat maken echter volop gebruik van drones van DJI, blijkt uit een rondgang van Investico. De drones worden onder andere gebruikt voor inspecties van kritieke infrastructuur zoals bruggen en sluizen. Veelal gebeurt dat door onderaannemers van Rijkswaterstaat. De politie gebruikt toestellen van DJI onder andere om onderzoek te doen na verkeersongelukken en voor monitoring van het publiek tijdens demonstraties. Ook werden er politiedrones ingezet om de coronamaatregelen te handhaven.

De vrees is dat er mogelijk gevoelige data, waaronder gegevens over de gebruikers, locatiegegevens, logfiles en zelfs beeldopnamen op servers van DJI belanden. Die zouden dan weer opgevraagd kunnen worden door de Chinese overheid en op termijn tegen westerse landen gebruikt kunnen worden. Uit angst voor dergelijke vormen van spionage is ook het gebruik van Chinese apparatuur in 5G-netwerken uit den boze.

PvdA-kamerlid Kathmann heeft naar aanleiding van de berichten die hierover in verschillende media zijn verschenen een hele lijst aan kamervragen opgesteld. Zo vraagt Kathmann zich af waarom de politie en Rijkswaterstaat toch gebruik maken van deze drones terwijl Defensie de drones onveilig vindt. Ook wil Kathmann van de verantwoordelijke ministers weten of dataveiligheid is meegenomen als eis bij de aanbesteding van deze drones en of er geen alternatieven voorhanden waren. Kathmann vraagt de ministers tot slot om in gesprek te gaan met Rijkswaterstaat en de politie om een einde te maken aan het gebruik van drones van DJI.

Aanbesteding

De kamervragen komen op een precair moment: de politie heeft namelijk net een Europese aanbestedingsronde aangaande de levering inclusief onderhoud van onbemande luchtvaartuigen achter de rug. Deze aanbesteding bevindt zich momenteel in de evaluatiefase. Onbekend is of informatieveiligheid is meegenomen als criterium bij de gunning en of er drones van DJI zijn aangeboden door de meedingende marktpartijen.

Bekijk hieronder het item van EenVandaag over dit onderwerp. Check ook het Dossier informatieveiligheid van onlinedronekopen. 

Update 1/10

Inmiddels hebben ook VVD en SP kamervragen gesteld over het gebruik van apparatuur van DJI door Nederlandse overheidsorganisaties.

Wat vind jij hiervan?

   Geef een reactie

   Online drone kopen? Vergelijk drone prijzen online!
   Logo
   Vergelijk items
   • Totaal (0)
   Vergelijken