Matternet rolt ’s wereld eerste stedelijke medisch dronetransportnetwerk uit in Abu Dhabi

In samenwerking met het ministerie van Volksgezondheid in de Verenigde Arabische Emiraten en logistiek partner SkyGo gaat de Amerikaanse ontwikkelaar van delivery drones Matternet een stedelijk netwerk voor medische spoedtransporten per drone aanleggen in Abu Dhabi. Met de uitrol van het medische dronetransportnetwerk wil de Golfstaat een leidende rol gaan spelen op het gebied van urban air mobility.

Logistieke optimalisatie

Het doel van het project is om de logistiek rondom het transport van spoedeisende medische goederen zoals bloedmonsters, vaccins, donorbloed en medicatie te optimaliseren. Het centraliseren van voorraden moet niet alleen leiden tot minder verspilling, ook is het idee dat er bespaard kan worden op decentrale medische infrastructuur zoals laboratoria en apotheken. Daarnaast moet drone delivery bijdragen aan minder congestie op de weg en minder CO2-emissies.

De aanleg van het netwerk omvat onder andere de installatie van 40 droneports van waaruit de medische bezorgdrones hun vluchten kunnen aanvangen. Voor de uitvoering van de vluchten is Matternet een samenwerking aangegaan met SkyGo, een in de Verenigde Arabische Emiraten gevestigde logistieke dienstverlener met veel ervaring in de medische sector. Het bedrijf heeft al een vergunning om BVLOS drone delivery-vluchten te mogen uitvoeren in de Golfstaat.

In Samenwerking Met Het Ministerie Van Volksgezondheid In De Verenigde Arabische Emiraten En Logistiek Partner Skygo Gaat De Amerikaanse Ontwikkelaar Van Delivery Drones Matternet Een Stedelijk Netwerk Voor Medische Spoedtransporten Per Drone Aanleggen In Abu Dhabi. Met De Uitrol Van Het Medische Dronetransportnetwerk Wil De Golfstaat Een Leidende Rol Gaan Spelen Op Het Gebied Van Urban Air Mobility.

Demonstratie en uitrol

Inmiddels heeft het consortium de eerste fase van vliegproeven in het land voltooid. Als onderdeel hiervan werd onder andere een demonstratie van de service gegeven vanaf het hoofdkantoor van het ministerie van Volksgezondheid, in aanwezigheid van de minister en andere hoogwaardigheidsbekleders. Tijdens deze testvlucht werd een PCR-test vervoerd, waarbij de drone op een hoogte van ca. 100 meter vloog. De bedrijven zijn van plan om tegen het einde van het jaar de tests af te ronden en de dienst in het eerste kwartaal van 2022 commercieel te gaan uitrollen.

Andreas Raptopoulos, CEO van Matternet: “De aanvullende expertise en synergieën met SkyGo stellen ons in staat om onze plannen om een ​​netwerk te lanceren dat tientallen zorginstellingen in Abu Dhabi bestrijkt met een ongekende snelheid te realiseren. Dit is een voorbeeld voor de rest van de wereld voor wat betreft het succesvol opschalen van dronetransport ten behoeve van de gezondheidszorg en de samenleving in het algemeen.”

Flinke track record

Matternet heeft al een flinke track record op het gebied van drone delivery voor medische doeleinden. Vorige maand begon Matternet als eerste dronebedrijf in de VS met het transport van het Pfizer-BioNTech COVID-19-vaccin. In Zwitserland voert het bedrijf al sinds 2018 bloedtransporten per drone uit (daarbij ging het ook wel eens mis). Matternet is ook in diverse Afrikaanse landen betrokken bij projecten voor dronebezorging, onder andere in Malawi en Rwanda.

Wat vind jij hiervan?

   Geef een reactie

   Online drone kopen? Vergelijk drone prijzen online!
   Logo
   Vergelijk items
   • Totaal (0)
   Vergelijken