Medische transportdrone vliegt voor het eerst tussen Meppel en Zwolle

Afgelopen week zijn de eerste proefvluchten met de medische transportdrone uitgevoerd tussen Zwolle en Meppel, over een afstand van 16 kilometer. Het is voor het eerst in Nederland dat een medische drone buiten het zicht van de piloot over zo’n lange afstand vliegt boven dunbevolkt gebied. Dat meldt het Isala ziekenhuis, één van de deelnemers aan het Medical Drone Services-project.

Trajectvluchten vlekkeloos verlopen

De trajectvluchten tussen Zwolle en Meppel zijn een vervolg op de eerste testvluchten met de medische drone die in 2020 werden uitgevoerd. De vliegoperatie wordt uitgevoerd door ANWB Medical Air Assistance, die voor deze vluchten een ontheffing van de Inspectie Leefomgeving en Transport heeft verkregen.

Volgens de betrokkenen verliep de eerste lange afstandsvlucht vlekkeloos. Er is een aantal keer heen- en weer gevlogen over een afstand van 16 kilometer. De drone vloog tussen het Isala ziekenhuis in Meppel en een weiland ten noorden van Zwolle. In de toekomst moet de drone rechtstreeks vliegen tussen de Isala-locaties Meppel en Zwolle.

De vluchten worden uitgevoerd buiten het zicht van de piloot (BVLOS, beyond visual line of sight). Om dat mogelijk te maken werd er tijdelijk een drone-corridor ingesteld door middel van een TGB (tijdelijk gebied met beperkingen). Andere luchtruimgebruikers moeten dat gebied tijdelijk mijden, om zodoende gevaarlijke situaties te voorkomen.

De medische drone in kwestie betreft de Avy Aera, een hybride multirotor / fixed-wing drone die verticaal kan opstijgen en landen (VTOL). De drone kan een payload van ca. 1,5 vervoeren over een afstand van maximaal 100 km.

De startlocatie van de drone voor de trajectvlucht, met nieuwbouw Meppel op de achtergrond. (bron: Isala)

Medisch spoedtransport per drone

Met het project Medical Drone Services onderzoeken partners PostNL, ANWB, Erasmus MC, Isala, Sanquin, Certe, Avy en KPN medisch spoedtransport per drone. De komende drie jaar wordt onderzocht hoe er veilig en betrouwbaar gevlogen kan worden.

Uit recent onderzoek is gebleken dat er veel draagvlak is voor de inzet van drones voor maatschappelijke doeleinden zoals het vervoeren van spoedeisende medische goederen. Onder andere in het Verenigd Koninkrijk worden er al drones ingezet voor medische transporten naar afgelegen locaties.

Wat vind jij hiervan?

   Geef een reactie

   Online drone kopen? Vergelijk drone prijzen online!
   Logo
   Vergelijk items
   • Totaal (0)
   Vergelijken