Ministerie doet onderzoek naar aanbieder vervalste dronebewijzen

Dronevliegers die denken goedkoop of zelfs gratis en zonder examen via een Nederlandse aanbieder aan een EU dronebewijs te komen moeten goed opletten. Er is namelijk een Nederlandstalige webshop actief die vervalste dronecertificaten verstrekt. Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat onderzoekt de zaak, in samenwerking met de RDW en de ILT.

Ingenieuze werkwijze

De zaak kwam aan het rollen nadat er advertenties verschenen voor een nieuwe aanbieder van Europese dronebewijzen, die echter niet bekend was bij de Nederlandse instanties. Al snel ontstond het vermoeden dat het om een frauduleuze partij ging. Uit nader onderzoek bleek dat de website nagemaakte EU dronebewijzen voor de Open categorie A1/A3 verstrekt. Aanvankelijk tegen betaling, later werd het aanbod (mogelijk tijdelijk) gratis gemaakt.

De werkwijze is ingenieus: kort nadat een belangstellende een bestelling heeft geplaatst, krijgt men een PDF-bestand van tenaamgesteld dronebewijs toegestuurd. Men hoeft – in strijd met de wetgeving – echter geen opleiding of examen te doen. De QR-code op het certificaat verwijst bovendien niet naar een officieel registratiesysteem, maar naar de website van de aanbieder. En uit de bestandseigenschappen blijkt dat het certificaat met behulp van een fotobewerkingsprogramma in elkaar is gezet en niet uit een geautomatiseerd systeem komt.

Een woordvoerder van het ministerie van IenW laat weten dat de zaak in onderzoek is genomen, samen met de RDW en de ILT. “Om veilig met een drone te kunnen vliegen is het in Nederland in sommige gevallen verplicht om een online kennistest af te ronden. Het ministerie van IenW heeft daar een aantal vliegscholen voor aangewezen. Na het behalen van de online kennistest wordt door de dronevlieger een vliegbewijs aangevraagd bij de RDW. Bij controle van het vliegbewijs kan de politie herkennen dat het vliegbewijs niet op een correcte manier is verkregen en afgegeven. Dan is er sprake van valsheid in geschrifte en kan door de politie strafrechtelijk worden opgetreden.”

Check de aanbieder

Dronevliegers wordt aangeraden om niet zomaar met iedere Nederlandstalige aanbieder van EU dronebewijzen in zee te gaan. Stuntprijzen, of de belofte dat er geen examen gedaan hoeft te worden, moeten direct een belletje doen rinkelen. Verder is het ontbreken van uitgebreide contactgegevens en een KvK-nummer een indicatie dat het om een malafide partij gaat. Een overzicht van erkende Nederlandse opleiders vind je op de website van de Rijksoverheid.

Om verdere fraude met dronebewijzen te voorkomen is het te hopen dat EASA snel werk maakt van de beloofde Europese database, waarin uitgegeven dronebewijzen centraal worden geregistreerd.

Een voorbeeld van een dronebewijs zoals uitgegeven door de RDW.
Wat vind jij hiervan?

   Geef een reactie

   Online drone kopen? Vergelijk drone prijzen online!
   Logo
   Vergelijk items
   • Totaal (0)
   Vergelijken