Een webcam bij het nest van een broedende zeearend in Nationaal Park It Fryske Gea (Friesland) heeft vastgelegd hoe een drone afgelopen week zorgde voor een ernstige verstoring van de rust. De beelden zorgen voor veel verontwaardiging bij natuurliefhebbers. De verantwoordelijke dronevlieger wordt gevraagd om zich vrijwillig te melden bij de beheerders van het park.
Angst en stress
Het voorval vond plaats op woensdagavond, schrijft natuurfotograaf Albert Eggens op het blog van Vogelbescherming Nederland. “Je zag de angst en stress in de ogen van zeearend toen de drone voor de eerste keer opdook. De zeearend schrikt en zet zich flink af en vliegt weg. Niet veel later komt de zeearend terug om het broeden weer te hervatten. Nadat de zeearend voor de tweede maal van het nest was gepest, voerde de drone ook nog nog een snelle achtervolging uit door achter de zeearend aan te vliegen.”
Eggens roept de verantwoordelijke dronepiloot om zich te melden bij de beheerders van het park. “Was dit een bewuste actie? Dit doe je niet en het mag ook niet. We vragen degene die deze drone heeft laten vliegen, daarom contact met ons op te nemen via info@itfryskegea.nl. Wij willen graag uitleggen waarom dit absoluut niet kan en wat voor grote gevolgen dit kan hebben voor deze unieke broedvogels.”
Broedseizoen
Zeker tijdens het broedseizoen moet je als dronevlieger niet in de buurt komen van nesten in bomen en in weidegebieden, om te voorkomen dat vogels verstoord raken en in het ergste geval hun nesten verlaten. Verstoring van de natuur is bij wet verboden. BOA’s zijn bevoegd om hierop te beboeten. Wil je een dronevlucht uitvoeren boven een Natura 2000-gebied, volg dan eerst dit stroomschema.