Nieuwe DJI Zenmuse L2 verhoogt de precisie, efficiëntie en betrouwbaarheid van 3D-gegevensverzameling

DJI, ’s werelds leider op het gebied van civiele drones en creatieve cameratechnologie, introduceert vandaag de DJI Zenmuse L2, een sterk geïntegreerd LiDAR-systeem dat voortbouwt op DJI’s succesvolle Zenmuse L1. Met een verbeterde RGB-camera, geüpgradede LiDAR-module en verbeterde nauwkeurigheid kan elke zakelijke professional met een DJI Matrice 300 RTK- of DJI Matrice 350 RTK-platform profiteren van nauwkeurigere, efficiëntere en betrouwbare 3D-gegevensverzameling. Bovendien levert het, in combinatie met DJI Terra, een kant-en-klare oplossing voor het verzamelen van 3D-gegevens en uiterst nauwkeurige nabewerking.

“De DJI Zenmuse L2 markeert een nieuw tijdperk van 3D-data-acquisitie”, zegt Christina Zhang, Senior Director Corporate Strategy bij DJI. “Drie jaar geleden was DJI enthousiast om een ​​betrouwbaar en kosteneffectief LiDAR-systeem te introduceren voor hoogwerkers die worden gebruikt door landmeters, elektriciteitsinspecteurs en bosbouwprofessionals, om er maar een paar te noemen. Deze luchtgegevens zijn van cruciaal belang bij het leveren van realtime 3D-gegevens, het efficiënt vastleggen van de details van complexe structuren en het leveren van zeer nauwkeurige gereconstrueerde modellen. Met ons doel om de ontwikkeling van de industrie in alle bedrijfssectoren te bevorderen, blijven we de pijnpunten van gebruikers aanpakken door middel van technische innovatie en het hervormen van de productiviteit van de industrie.”

Verhoogde hardwarekracht en grotere efficiëntie
Met behulp van LiDAR-luchttechnologie kunnen professionals op het gebied van landmeten, karteren, elektriciteitsinspectie, bosbouw en infrastructuurbeheer in korte tijd grootschalige, driedimensionale ruimtelijke informatie verkrijgen. In vergelijking met traditionele handmatige meettechnologie kan het de werklast aanzienlijk verminderen, de veldmeettijd verkorten en de detectie-efficiëntie verbeteren.

De geheel nieuwe Zenmuse L2 integreert LiDAR, een zelf ontwikkeld IMU-systeem, 4/3 CMOS RGB-camera en drie-assige gimbal, die, indien uitgerust met de DJI Matrice 300 RTK- of Matrice 350 RTK-drones, nauwkeurige, efficiënte en betrouwbare beelden produceert gegevensverzameling.

Klaar wanneer jij het bent
Het zelfontwikkelde IMU-systeem met hoge nauwkeurigheid is aanzienlijk verbeterd en is klaar voor gebruik zodra het wordt ingeschakeld, wat een geoptimaliseerde ervaring in het veld oplevert. Gecombineerd met het RTK-positioneringssysteem van de drone voor datafusie tijdens nabewerking, geeft de Zenmuse L2 toegang tot zeer nauwkeurige, absolute positie-, snelheid- en standinformatie.

Bovendien verbetert het verbeterde aanpassingsvermogen van het IMU-systeem de operationele betrouwbaarheid en precisie.

Verbeterd detectiebereik, verbeterde veiligheid
De Zenmuse L2 beschikt over een 30% groter detectiebereik en detecteert objecten vanaf 250 meter bij 10% reflectiviteit en 100k Lux en tot 450 meter bij 50% reflectiviteit en 0k Lux in vergelijking met zijn voorganger de Zenmuse L1. De typische operationele hoogte reikt nu tot 150 meter, wat met name de operationele veiligheid en efficiëntie verbetert.

Met een kleinere spotgrootte van 4 x 12 cm op 100 m, slechts een vijfde van die van de Zenmuse L1, detecteert de Zenmuse L2 niet alleen kleinere objecten met meer details, waardoor nauwkeurigere digitale hoogtemodellen (DEM) worden gegenereerd, maar ondersteunt hij ook vijf retourneringen, die in staat zijn van het doordringen van dichtere vegetatie en het vastleggen van meer grondpunten onder het gebladerte.

In zowel enkele als meervoudige retourmodi kan de Zenmuse L2 een maximale puntenwolkemissiesnelheid van 240.000 punten per seconde bereiken, waardoor binnen een bepaald tijdsbestek meer puntenwolkgegevens kunnen worden verzameld.

De RGB-kaartcamera met sensor is voorzien van een 4/3 CMOS met een mechanische sluiter en een vergrote pixelgrootte tot 3,3 μm. De effectieve pixels bereiken nu 20 MP, wat resulteert in een aanzienlijke verbetering van de algehele beeldvorming, evenals meer verrijkte gekleurde puntenwolkdetails. Het minimale foto-interval is teruggebracht tot 0,7 seconde en de mappingcamera heeft een sluitertijd tot 200.000 keer, waardoor de operationele kosten verder worden verlaagd. Als het verzamelen van puntenwolken niet nodig is, kan de RGB-camera nog steeds foto’s en video’s maken, of afbeeldingen verzamelen voor het in kaart brengen van zichtbaar licht.

Wanneer gekoppeld aan DJI’s vlaggenschip Matrice 350 RTK, wordt de operationele efficiëntie verbeterd doordat zowel LiDAR-puntenwolk- als RGB-gegevens worden verzameld vanuit een gebied van 2,5 km in één enkele vlucht.

Op een typische werkhoogte van 150 meter heeft het Zenmuse L2 3D-puntenwolkmodel een hoogtenauwkeurigheid van 4 cm en een vlaknauwkeurigheid van 5 cm, wat voldoet aan de eisen van 1:500 uiterst nauwkeurig terreinonderzoek.

Software waarmee u de controle heeft
Tijdens het gebruik wordt DJI Pilot 2 gebruikt en ondersteunt deze drie weergavemodi: RGB, puntenwolk en puntenwolk/RGB side-by-side weergave, waardoor operationele resultaten op een intuïtieve manier worden gepresenteerd.

Het activeren van RNG (Laser Rangefinder) maakt toegang mogelijk tot de afstandsinformatie tussen de LiDAR-module en het object in het midden van het gezichtsveld, waardoor de vliegveiligheid wordt vergroot. Het ondersteunt ook vier real-time puntenwolkkleurmodi: reflectiviteit, hoogte, afstand en RGB. Bovendien kunnen operators snel een voorbeeld van het opgenomen 3D-puntenwolkmodel bekijken om realtime monitoring van de operationele voortgang te ervaren.

Via DJI Pilot 2 kan de Zenmuse L2 automatisch rapporten over de kwaliteit van de routewerking genereren na voltooiing van routetaken, met puntenwolkweergave en splitsingsfuncties. Op de werkplek kan een snel voorbeeld van de puntenwolkresultaten worden bekeken, en als de gegevens abnormaal zijn, kunnen de opnamen opnieuw worden gemaakt om herhaalde uitstapjes te voorkomen.

Met DJI Terra maakt de Zenmuse L2 efficiënte en betrouwbare one-stop-point cloud-naverwerking mogelijk. Nadat het puntenwolktraject is opgelost en de nauwkeurigheid van de puntenwolk is geoptimaliseerd, kan met één klik een 3D-puntenwolk in standaardformaat worden gegenereerd. Het grondpunt wordt vervolgens geclassificeerd en DJI Terra maakt het digitale hoogtemodel (DEM). Nauwkeurigheidscontrole en inspectiefuncties kunnen vervolgens worden gebruikt om het resultaat te analyseren.

Eén tool voor meerdere industrieën
In combinatie met het DJI Matrice 300 RTK- of DJI Matrice 350 RTK-platform en DJI Terra is de Zenmuse L2 ideaal voor landmeetkunde, bosbouw, het beheer van belangrijke activa en vele andere scenario’s.

Bij gebruik voor topografische kaarten kan de Zenmuse L2 snel een groot gebied in kaart brengen, waardoor operators topografische onderzoeken niet alleen snel, maar vooral ook nauwkeurig kunnen uitvoeren.

Nadat de onbewerkte puntenwolkgegevens zijn verzameld, kunnen deze automatisch worden verwerkt om vele resultaten te genereren, zoals 3D-puntenwolken in standaardformaat, DEM (digitale hoogtemodellen) en worden gebruikt voor verdere metingen.

Voor bosbouwprofessionals kan de LiDAR van de Zenmuse L2 door het bladerdak dringen. Kenmerken zoals kroonbreedte en boomhoogte kunnen worden geanalyseerd om de groei van planten dynamisch te volgen.

In de elektriciteitsinspectie-industrie is het altijd moeilijk geweest om de fotogrammetriemethode te gebruiken om lijnen en componenten te reconstrueren. Met de Zenmuse L2 kunnen puntenwolkgegevens nu efficiënt worden verzameld. Inspectiespecialisten kunnen ook de afstand tussen de vegetatie en elektriciteitsleidingen meten om potentiële risico’s op te sporen of geautomatiseerde inspectiemissies te plannen op basis van de puntenwolkgegevens.

Beschikbaarheid
De DJI Zenmuse L2 zal in de nabije toekomst verkrijgbaar zijn bij store.dji.com en DJI Enterprise-dealers.

Wat vind jij hiervan?

   Geef een reactie

   Online drone kopen? Vergelijk drone prijzen online!
   Logo
   Vergelijk items
   • Totaal (0)
   Vergelijken