Parrot lanceert ANAFI Ai met 4G-connectiviteit

De Franse dronebouwer Parrot heeft een nieuwe drone gelanceerd die aangestuurd kan worden via een mobiele 4G-dataverbinding: de ANAFI Ai. Daarmee kan het toestel ver buiten het zicht van de piloot bediend worden, ook achter gebouwen en andere obstakels. De ANAFI Ai is met name ontwikkeld voor het maken van 3D-modellen op basis van fotogrammetrie. De maximale vliegtijd bedraagt iets meer dan een halfuur.

4G-connectiviteit

Volgens Parrot is de ANAFI Ai de eerste drone die standaard voorzien is van 4G-connectiviteit. Dat betekent dat de drone op ongelimiteerde afstand van de piloot ingezet kan worden (beyond visual line of sight, BVLOS), zolang er maar mobiel bereik is. Parrot benadrukt daarbij de dataveiligheid van de connectie tussen de drone en de nieuwe Skycontroller 4.

De bitrate en resolutie van de videoverbinding worden automatisch afgestemd op de beschikbare bandbreedte van de mobiele dataverbinding. In ideale omstandigheden is de videoresolutie 1080p HD, bij een latency van 300 ms. Er is geen speciaal abonnement nodig om de 4G-connectiviteit te gebruiken: de gebruiker kan gewoon een standaard SIM-kaart in de drone stoppen en een gewone databundel gebruiken.

48 mp camera

De drone is voorzien van een 48 megapixel camera met een sensordiameter van 1/2”. Dankzij het unieke gimbalontwerp kan de camera zowel 90º omhoog als 90º omlaag draaien. Door middel van de 6x digitale zoom is het volgens Parrot mogelijk om details ter grootte van 1 cm te kunnen waarnemen op een afstand van 75 meter.

De ANAFI Ai is met name bedoeld voor het inwinnen van data ten behoeve van fotogrammetrie. Dat uit zich in de verregaande integratie met het softwarepakket Pix4D. Al tijdens de vlucht kunnen beelden worden doorgestuurd naar de software voor verdere verwerking. Om te voorkomen dat de drone in aanraking komt met obstakels is de ANAFI Ai verder voorzien van obstakeldetectie in de kijkrichting van de camera. Bij de ontwikkeling hiervan zegt Parrot zich door de natuur te hebben laten inspireren.

Kunstmatige intelligentie

De aanduiding Ai staat niet geheel verrassend voor artificial intelligence (AI). Parrot stelt dat gebruikers dankzij AI met een druk op de knop een vliegplan kunnen genereren welke geoptimaliseerd is voor fotogrammetrie. Daarbij wordt het vliegplan afgestemd op aanwezige bebouwing, dankzij de integratie van OpenStreetMap. Tijdens het uitvoeren van een missie wordt het vliegplan continue bijgewerkt op basis van de sensorinformatie.

Om de drone nog veelzijdiger toepasbaar te maken stelt Parrot een SDK beschikbaar zodat programmeurs specifieke applicaties kunnen ontwikkelen die direct op de drone uitgevoerd kunnen worden. De SDK geeft toegang tot alle hardware, inclusief de sensoren en 4G datalink. Ook ondersteunt de ANAFI Ai open protocollen zoals MavLink.

Beschikbaarheid

De ANAFI Ai komt in de tweede helft van 2021 beschikbaar via Parrot Drone Enterprise Partners en het Enterprise Drone Reseller Network. De drone heeft nog geen Cx-label. Dat betekent dat de drone met zijn gewicht van 900 gram tot eind 2022 gebruikt kan worden in Open subcategorie A2, daarna alleen nog in A3, of in de Specific categorie.

Wat vind jij hiervan?

   Geef een reactie

   Online drone kopen? Vergelijk drone prijzen online!
   Logo
   Vergelijk items
   • Totaal (0)
   Vergelijken