Pfizer wil COVID-19 vaccins per drone gaan distribueren

Het farmaceutische bedrijf Pfizer is een samenwerking aangegaan met de ngo WeRobotics om COVID-19 vaccins te kunnen gaan distribueren in lastig bereikbare gebieden. Als uitgangspunt wordt de industriële DJI M300 drone genomen. WeRobotics gaat het systeem door haar Flying Labs-afdeling laten aanpassen, zodat er gekoelde vaccins mee overgevlogen kunnen worden.

Flying Labs

De samenwerking tussen Pfizer en WeRobotics is een vervolg op een eerder proefproject in 2019. Toen werden DJI M600 drones ingezet om medicatie en bloedmonsters te vervoeren in onder andere Nepal en de Dominicaanse republiek. Onder de vlag van Flying Labs werden de drones gemodificeerd en kregen lokale hulpverleners training in het gebruik van de drones. De resultaten van die proef waren veelbelovend.

Voor het nieuwe project wordt de DJI M300 RTK als uitgangspunt genomen. Deze kan verder vliegen en is beter bestand tegen slechte weersomstandigheden. Bovendien bevat de drone sensoren waarmee obstakels onderweg ontweken kunnen worden. WeRobotics gaat specifiek voor de drone een cargo-oplossing ontwikkelen. De verwachting is dat de drone per vlucht 1,5 kg aan vaccins kan vervoeren. Het maximale bereik zou rond de 20 km bedragen.

‘Belangrijk moment’

Een woordvoerder van WeRobotics is verheugd met de samenwerking: “Ons nieuwe project met Pfizer komt op een bijzonder belangrijk moment. Vaccins voor COVID-19 moeten op grote schaal worden verspreid, en ze moeten de meest afgelegen gemeenschappen in de wereld bereiken.”

Voor WeRobotics is de voornaamste uitdaging om de complexiteit en kosten laag te houden. Daarom kiest de organisatie ervoor om industriële drones als uitgangspunt te nemen, en die om te bouwen tot vrachtdrone. “Een bijkomend voordeel is dat DJI een groot bedrijf is, waardoor service en beschikbaarheid van onderdelen ook op de langere termijn gegarandeerd is.”

Korte afstand

WeRobotics benadrukt dat de M300 zeker niet de ideale drone is voor dit doel. “Onze sterke interesse in de M300 drone betekent niet dat deze drone aan alle bezorgbehoeften kan voldoen. Geen enkele drone kan dat. Bovendien richten wij ons op leveringen op korte afstand, terwijl de toonaangevende spelers in de drone delivery-industrie hun drones ontwerpen voor leveringen van 60 tot 300 km.”

Wat vind jij hiervan?

   Geef een reactie

   Online drone kopen? Vergelijk drone prijzen online!
   Logo
   Vergelijk items
   • Totaal (0)
   Vergelijken