RDW introduceert vernieuwd dronebewijs met QR-code

Het digitale certificaat dat de RDW verstrekt aan dronevliegers nadat zij zijn geslaagd voor hun examen heeft een nieuw uiterlijk gekregen. Nieuw is een QR-code die handhavers in staat stelt de authenticiteit van het document te controleren. Ook is de Engelse vertaling van belangrijke begrippen toegevoegd en staat het nieuwe logo van de RDW erop. Eerder verstrekte bewijzen kunnen kosteloos vervangen worden.

Nieuw ontwerp

De RDW heeft de wijzingen doorgevoerd om te kunnen voldoen aan de laatste versie van de Europese verordening voor drones. Die vereist onder andere de aanwezigheid van een QR-code die handhavers tijdens een controle kunnen scannen. Die code verwijst naar een pagina met unieke kenmerken. Ook staan de belangrijkste begrippen er nu ook in het Engels op. Meerdere Europese landen voeren hun vliegbewijs al volgens dit model uit.

Naast het vernieuwde ontwerp is ook de aanvraagprocedure voor het dronebewijs A2 vereenvoudigd. Piloten moeten eerst een vliegbewijs A1/A3 in het bezit hebben voordat ze examen voor A2 kunnen doen. Volgens Europese regelgeving mag A1/A3 in andere landen behaald worden. Tot voor kort moesten Nederlandse piloten die in het buitenland een vliegbewijs A1/A3 hadden verkregen dat naar de RDW toesturen. Vanaf november controleren de vliegscholen zelf of de piloot al een dronebewijs A1/A3 heeft.

Dronebewijs omwisselen

Piloten met een dronebewijs dat volgens het oude model is uitgevoerd, kunnen kosteloos een nieuw certificaat aanvragen bij de RDW. Op de pagina www.rdw.nl/drone wordt hiertoe binnenkort het tabje ‘Vliegbewijs omwisselen’ toegevoegd. Daar kan men na inloggen het nieuwe vliegbewijs zelf downloaden.

Het oude model vliegbewijs is en blijft gewoon geldig. Maar om problemen in het buitenland te voorkomen is het aan te bevelen om je dronebewijs om te wisselen voordat je op reis gaat binnen de EU.

Ruim 25.000 dronebewijzen verstrekt

Tot op heden heeft de RDW in totaal 25.344 vliegbewijzen uitgegeven, waarvan 14.452 voor Open categorie A1/A3 en 10.892 voor Open categorie A2. In totaal zijn er afgelopen jaar 36.234 exploitantnummers uitgegeven, waarvan er nu nog 35.971 actief zijn.

De reden dat er een kleine 10.000 meer exploitanten staan geregistreerd dan dat er dronebewijzen zijn verstrekt is dat het voor drones onder de 250 gram, zoals de DJI Mavic Mini en DJI Mini 2, niet vereist is om een dronebewijs in het bezit te hebben op het moment dat ermee gevlogen wordt.

Wat vind jij hiervan?

   Geef een reactie

   Online drone kopen? Vergelijk drone prijzen online!
   Logo
   Vergelijk items
   • Totaal (0)
   Vergelijken