Skydio gewaardeerd op $1 miljard na nieuwe investeringsronde

De Amerikaanse dronebouwer Skydio heeft een nieuwe investering ontvangen ter waarde van $170 miljoen dollar. Daardoor is de marktwaarde van het bedrijf boven de 1 miljard dollar uitgekomen. De investeringsmaatschappij onderstreept het belang van de autonome inzet van drones, iets waar Skydio in vooroploopt dankzij de geavanceerde obstakeldetectie die de drones van het bedrijf bieden.

Inzetten op autonomie

De investering is afkomstig van Andreessen Horowitz, een durfkapitalist die bekend staat om haar deelnemingen in veelbelovende startups en snelgroeiende techbedrijven. Samen met de 170 miljoen dollar die Andreessen Horowitz binnenbrengt heeft Skydio al 340 miljoen dollar aan investeringen opgehaald. Dat impliceert een marktwaarde van meer dan een miljard dollar.

Skydio richte zich aanvankelijk op zelfvliegende drones voor recreatief gebruik. Dankzij meerdere camera’s en obstakeldetectie op basis van AI leent de Skydio 2 die eind 2019 werd geïntroduceerd zich ideaal voor het maken van actieshots zonder dat de drone handmatig bestuurd wordt. Maar de geavanceerde obstakeldetectie blijkt ook prima inzetbaar voor professionele toepassingen. Zo worden de drones van Skydio al gebruikt om bruggen te inspecteren, zonder dat de piloot de drone in het zicht heeft. Ook het Amerikaanse leger heeft interesse in de drones van Skydio.

“De eerste golf van hype rond zakelijke drones is jaren geleden voorbijgegaan, maar we zien nu dat deze markten echt volwassen worden. Autonomie is de sleutel voor drones om schaal te bereiken en Skydio heeft zichzelf gevestigd als een toonaangevend bedrijf in deze categorie. We zijn verheugd om te blijven investeren in deze magische combinatie van baanbrekende technologie, snelle groei en een ongelooflijk team in een markt die een omslagpunt doormaakt”, aldus David Ulevitch, General Partner bij Andreessen Horowitz.

De Skydio 2 was vooral bedoeld voor consumenten, maar wordt nu ook gebruik voor inspectiewerk.

Paradigmashift

Skydio-directeur Adam Bry voorziet een toekomst waarin autonome drones de norm worden, en er geen behoefte meer is aan een menselijke piloot. “Het huidige paradigma is nog altijd gestoeld op drones die door mensen worden bestuurd. De echte verschuiving die op de markt plaatsvindt, is deze overgang naar volledig autonome operaties, waarbij de drone zich in een docking station bevindt, verbonden is met internet en op verzoek kan vliegen waar dat nodig is.”

Topmodel X2 van Skydio beschikt over zeven camera’s rondom, biedt 100x zoom en een infraroodcamera voor nachtelijke missies, en kan door iedereen bestuurd worden dankzij de hoge mate van autonomie die de drone biedt tijdens een vluchtuitvoering. Inmiddels zijn er al meerdere Amerikaanse overheidsdiensten die de drones van Skydio inzetten voor het uitvoeren van inspecties, assistentie tijdens calamiteiten en opsporen van vermiste personen.

DJI nog altijd marktleider

Ondertussen heeft concurrent DJI nog altijd een flink marktaandeel in de VS. Ondanks het feit dat DJI eind 2020 op de Amerikaanse entity list is geplaatst, waardoor het bedrijf geen gebruik meer mag maken van Amerikaanse technologie, zweren veel hobbyvliegers en ook zakelijke gebruikers nog altijd bij de drones van DJI. Zo blijkt uit een onderzoek van DroneDeploy dat 78% van de gebruikers van die software nog altijd met drones van DJI vliegt, en slechts 7% met Skydio drones.

Wat vind jij hiervan?

   Geef een reactie

   Online drone kopen? Vergelijk drone prijzen online!
   Logo
   Vergelijk items
   • Totaal (0)
   Vergelijken