Skydio vereenvoudigt maken van ‘digital twins’ met 3D Scan software

Het vergaren van brondata ten behoeve een digitaal 3D model van een situatie of gebouw door middel van drones kan een tijdsintensief proces zijn. Afhankelijk van de omvang en de complexiteit van de scène moeten er soms meerdere complexe vliegtrajecten worden geprogrammeerd om zodoende vanuit alle hoeken foto’s te verkrijgen. Dronemaker Skydio claimt dit proces volledig geautomatiseerd te hebben met het nieuwe softwarepakket 3D Scan.

Data vergaren

Fotogrammetrie is een techniek waarbij een digitaal 3D model wordt verkregen aan de hand van een serie foto’s vanuit verschillende perspectieven. Dankzij drones heeft fotogrammetrie letterlijk een nieuwe dimensie gekregen: door rondom en boven een gebouw of ander onderwerp te vliegen kunnen er uit nog veel meer standpunten foto’s worden gemaakt dan alleen vanaf de grond mogelijk is.

Problematisch is alleen dat het programmeren van de benodigde vliegtrajecten om de gewenste data te vergaren veel tijd kan innemen, zeker als het gaat om een complexe situatie. De Amerikaanse dronefabrikant Skydio claimt dit proces volledig geautomatiseerd te hebben met het nieuwe softwarepakket 3D Scan, dat voortborduurt op Skydio Autonomy, de technologie achter de automatische routeplanning aan boord van Skydio drones.

3D Scan

Een gebruiker van 3D Scan hoeft alleen maar het volume op te geven waarvan men een digital twin wil hebben. De drone stippelt vervolgens tijdens het maken van de vlucht de gewenste vliegroute uit, om de scène vanuit alle hoeken te kunnen fotograferen. Op die manier kunnen zoveel mogelijk details worden vastgelegd en is er voldoende overlap tussen de foto’s om een dekkend 3D model te verkrijgen.

Ter demonstratie van de mogelijkheden die 3D Scan biedt, voerde een team van Skydio een test uit bij een trainingscentrum voor eerstehulpverleners, bestaande uit een fictief gecrashte helikopter. De betreffende situatie is zeer complex en vereist opnamen vanuit allerlei standpunten en hoeken. Maar met behulp van 3D Scan kon de crash site met twee vluchten binnen 45 minuten worden opgenomen. Daarbij werden 542 foto’s gemaakt op gemiddeld 3 meter afstand van de objecten. Het totale volume van de te scannen scène betrof ca. 500 kubieke meter.

Situatiespecifiek 3D-scanpad

Volgens Skydio bouwt 3D Scan voort op de geavanceerde algoritmes voor obstakeldetectie en routeplanning aan boord van de Skydio 2 en Skydio X2. Een gebruiker hoeft alleen maar aan te geven welk volume er gescand moet worden en de drone doet de rest. “We geven de drone niet eerst een heleboel opdrachten. De drone denkt zelf na”, stelt productmanager Guillaume Delépine:

“De 3D Scan Adaptive Mapping-algoritmen helpen de drone om iteratief een situatiespecifiek 3D-scanpad te genereren en dit te volgen terwijl alle obstakels worden vermeden. De Skydio onderzoekt en modelleert autonoom de omgeving terwijl hij vliegt, en voert vervolgens automatisch een plan uit voor het vastleggen van foto’s die een volledige dekking bieden.

Als resultaat kan de drone beelden van dichtbij vastleggen, vanuit meerdere hoeken, van elk punt in het door de piloot gespecificeerde scanvolume. Op deze structuur is duidelijk hoe de drone een uniek patroon ontwerpt voor het onderwerp in kwestie, waardoor een spectaculair 3D-model kan worden gegenereerd. Het vluchtpatroon sluit nauw aan bij de structuur, waardoor operators een veel kleiner gebied kunnen afzetten dan wanneer ze de scène zouden proberen te scannen met een drone die grotere afstanden nodig heeft.”

De 3D Scan software bepaalt zelf vanuit welke posities er foto’s gemaakt moeten worden.

Workflow automatiseren

Volgens Mauricio Barra van Skydio is dit nog maar het begin. “Bij Skydio draait alles om het inbedden van AI in onze systemen, zodat we uiteindelijk volledige obstakelvermijding kunnen implementeren. We beginnen nu met het automatiseren van de volledige workflow om de drone het hele proces te laten uitvoeren dat voorheen handmatig moest worden gedaan.”

Het uiteindelijke 3D model werd gegenereerd met behulp van Bentley ContextCapture. Het 3D model kan hieronder worden bekeken.

Wat vind jij hiervan?

   Geef een reactie

   Online drone kopen? Vergelijk drone prijzen online!
   Logo
   Vergelijk items
   • Totaal (0)
   Vergelijken