Sony’s Airpeak S1 drone komt eind december op de markt

Afgelopen zomer kondigde Sony een high-end drone voor cinematografische producties aan, de Airpeak S1. Volgens Sony is het de kleinste drone die in staat is om een full-frame Alpha-camera zoals de a7S te tillen en beschikt het toestel over geavanceerde obstakeldetectie. De eerste exemplaren zullen vanaf 24 december worden geleverd. Voor de camerastabilisatie komt gimbalfabrikant Gremsy gelijktijdig met de ‘T3 for Airpeak’ op de markt.

High-end segment

Het aanbod van drones voor het high-end filmsegment is relatief klein. Naast de grotere systemen van DJI zoals de M600 Pro zijn er nog de Alta-serie van Freefly Systems en niet te vergeten de drones van het Nederlandse bedrijf AceCore Technologies. Het gaat al gauw over systemen met een payloadcapaciteit van 5 kg of meer, die gespecialiseerde kennis en vergunningen vereisen van de operator.

Het samenstellen van een high-end drone setup is dan ook een hele puzzel: er moet immers minstens een full-frame camera met relatief zware optiek de lucht in, inclusief eventuele toevoegingen als een follow focus en videozender, en dat moet ook allemaal gestabiliseerd worden en voorzien worden van energie. Niet bepaald ‘ready to fly’ dus.

Sony wil deze markt gaan opschudden met de Airpeak S1. Bij de ontwikkeling van de drone werd de integratie met de fameuze Alpha-serie full-frame camera’s als uitgangspunt genomen. Zo kan de Airpeak worden uitgerust met de a7S-serie of FX3, die zelfs bij weinig licht nog kwalitatief hoogwaardige beelden kunnen maken. Ook kan de drone worden uitgerust met hoge resolutie camera’s zoals de a7R-serie, wat toepassingen op het gebied van inspecties met zich meebrengt. Ook kan de drone worden gebruikt met de a9 en de a1. Met die laatste camera behoort 8K filmresolutie tot de mogelijkheden.

Afgelopen Zomer Kondigde Sony Een High-End Drone Voor Cinematografische Producties Aan, De Airpeak S1. Volgens Sony Is Het De Kleinste Drone Die In Staat Is Om Een Full-Frame Alpha-Camera Zoals De A7S Te Tillen En Beschikt Het Toestel Over Geavanceerde Obstakeldetectie. De Eerste Exemplaren Zullen Vanaf 24 December Worden Geleverd. Voor De Camerastabilisatie Komt Gimbalfabrikant Gremsy Gelijktijdig Met De ‘T3 For Airpeak’ Op De Markt.

Klein maar krachtig

Volgens Sony is de Airpeak de kleinste drone die in staat is om een Alpha full-frame camera inclusief gimbal de lucht in te krijgen. De aandrijflijn – inclusief motoren en propellers – en de flight controller van de drone werden door Sony zelf ontwikkeld. Voor de stabilisatie is Sony een samenwerking aangegaan met Gremsy, die de ‘T3 for Airpeak’ gimbal levert. Ter ondersteuning van de piloot is de Airpeak S1 uitgerust met obstakeldetectie.

De Airpeak kenmerkt zich volgens Sony door zeer stabiel vlieggedrag. Zo zou de hovering accuracy – de mate waarin de drone zijn positie weet te behouden – minder dan 9 cm bedragen, met vision positioning ingeschakeld. Ter vergelijk: de DJI Mavic 3 heeft een hovering accuracy van 50 cm. Verder kan de drone gebruikt worden bij hoge windsnelheden, tot maar liefst 20 m/s (ca. 8 Bft). De maximale vliegtijd inclusief zwaarste payload ligt rond de 12 minuten.

Het systeem wordt bediend via de Airpeak Flight-app die beschikbaar komt voor iOS-devices. Via deze app kunnen alle facetten van het systeem bestuurd worden, dus naast de flight settings ook de camera-instellingen en de gimbal. Daarmee onderscheidt Sony zich van de concurrentie, waarbij er vaak verschillende controllers voor de subsystemen nodig zijn. Daarnaast is er de Airpeak Base-webapplicatie voor het voorbereiden van vluchtplannen en het beheer van het systeem.

Afgelopen Zomer Kondigde Sony Een High-End Drone Voor Cinematografische Producties Aan, De Airpeak S1. Volgens Sony Is Het De Kleinste Drone Die In Staat Is Om Een Full-Frame Alpha-Camera Zoals De A7S Te Tillen En Beschikt Het Toestel Over Geavanceerde Obstakeldetectie. De Eerste Exemplaren Zullen Vanaf 24 December Worden Geleverd. Voor De Camerastabilisatie Komt Gimbalfabrikant Gremsy Gelijktijdig Met De ‘T3 For Airpeak’ Op De Markt.

Marktintroductie

Aanvankelijk zou de Airpeak ‘deze herfst’ op de markt komen. De officiële marktintroductie is dus iets uitgesteld, naar 24 december om precies te zijn. Dan zullen de eerste pre-orders worden uitgeleverd aan klanten in de VS. Het is nog niet duidelijk wanneer de officiële marktintroductie in de EU zal volgen. De drone zelf kost in de basisuitvoering 9.000 dollar, maar dat is nog zonder gimbal en camera.

Wat vind jij hiervan?

   Geef een reactie

   Online drone kopen? Vergelijk drone prijzen online!
   Logo
   Vergelijk items
   • Totaal (0)
   Vergelijken