DJI Mini 4 Pro review: DJI’s nieuwste mini-drone is weer een stap voorwaarts!

Vorige week lanceerde DJI de Mini 4 Pro. Wij van onlinedronekopen.nl.com hebben de nieuwe mini-drone snel besteld en uitgebreid getest. In deze review delen wij onze ervaringen. Voor beginnende dronepiloten die overweldigd zijn door de mogelijkheden vergelijken we hem ook met andere recente drones van DJI.

Invoering

In 2019 introduceerde DJI als eerste een mini-drone van minder dan 250 gram. Dat was in die tijd ongehoord! DJI deed dit met een doel: anticiperend op een grote vraag naar mini-drones als gevolg van de introductie van nieuwe drone-regelgeving in de Europese Unie (en in veel andere delen van de wereld), die beperkingen oplegde aan het gebruik van drones met een gewicht van 250 gram of meer. Deze regelgeving is sinds 31 december 2020 van kracht in de EU.

Minidrones die minder dan 250 gram wegen vallen onder de EU-droneregelgeving, vergelijkbaar met de FAA-regelgeving, maar bieden (veel) meer vrijheid dan zwaardere drones. Dronepiloten hoeven zich alleen te registreren en er is geen training nodig om met drones onder de 250 gram te vliegen.

Mini-drones hebben echter hun beperkingen: elke gram telt en de nadruk ligt op gewichtsbesparing. Dit wordt vooral bereikt door het gebruik van een dunne plastic behuizing, waardoor de drone minder stevig aanvoelt dan zwaardere drones. Ook de ingebouwde elektronica is aangetast: het toevoegen van meer sensoren zou een zwaardere drone betekenen, wat niet haalbaar is om onder de limiet van 250 gram te blijven.

Mini4 Pro

4 jaar DJI mini-drones

Toen DJI in 2019 de Mavic Mini introduceerde, was dat een revolutie in de drone-industrie. Wel was duidelijk dat er significante verschillen waren ten opzichte van zwaardere drones. De Mavic Mini had een inferieur videotransmissiesysteem, kon niet filmen in 4K-resolutie en ontbeerde de functionaliteit voor het vermijden van obstakels. Veel softwarefuncties, zoals automatische vliegmodi, ontbraken ook.

Een jaar later (eind 2020) bracht DJI de Mini 2 uit met een verbeterd videotransmissiesysteem en de mogelijkheid om in 4K-resolutie te fotograferen. Dit was een flinke verbetering, maar er waren nog steeds duidelijke verschillen ten opzichte van zwaardere DJI-drones.

De technologische vooruitgang ging door en anderhalf jaar later, in het voorjaar van 2022, lanceerde DJI de Mini 3 Pro. De toevoeging van ‘Pro’ was niet voor niets, want de verschillen met zwaardere drones werden na de introductie van de Mini 3 Pro minimaal. (Tri-directioneel) Obstakelvermijding werd toegevoegd en er waren meestal meer geavanceerde automatische vliegmodi beschikbaar. De Mini 3 Pro werd zeer goed ontvangen. De prijs was echter aanzienlijk hoger, bijna een verdubbeling in vergelijking met de Mini 2. Daarom bracht DJI eind 2022 ook de Mini 3 uit, die geen obstakelvermijding en veel automatische vliegmodi had, maar de kloof opvulde tussen zijn voorganger, de Mini 2. en de Mini 3 Pro.

DJI mini drones zijn al jaren immens populair vanwege bovengenoemde voordelen, vooral de Mini 3 Pro, deze maakte minimale compromissen ten opzichte van de zwaardere drones. Nu heeft DJI de Mini 4 Pro geïntroduceerd, waarmee de kloof met de zwaardere drones verder wordt verkleind!

Beoordeling openbaarmaking

Ik heb deze review niet geschreven met de bedoeling uitgebreid in te gaan op alle technische verbeteringen die de Mini 4 Pro met zich meebrengt. Uitgebreide tests waarin de (verbeterde) foto- en videokwaliteit van de Mini 4 Pro worden besproken, vind je in deze review niet terug. In plaats daarvan richt deze review zich op aankoopadvies voor consumenten die overweldigd worden door de vele mogelijkheden. Ik heb ruime ervaring opgedaan met alle recente consumentendrones van DJI, zoals de Mini (1), 2, 3 Pro en 4 Pro, maar ook met de zwaardere DJI-drones zoals de DJI Air, Air 2(S), Air 3 , Mavic 2 Pro en Mavic 3.

Er is momenteel een breed scala aan opties op de DJI mini-dronemarkt. Zelfs tweedehands opties zijn er in overvloed als u een kosteneffectieve aankoop wilt doen. In dit artikel bespreek ik de verschillen tussen de Mini 3 Pro en de Mini 4 Pro en vergelijk ik de laatste drie DJI mini drones met elkaar. Ik neem ook de onlangs geïntroduceerde DJI Air 3-drone mee, die in een zwaardere gewichtscategorie valt. Met dit aankoopadvies bepaal je welke DJI (mini)drone voor jou de juiste keuze is!

Mini4Pro

DJI Mini 4 Pro: van revolutie tot evolutie

Op het eerste gezicht lijken de hardware- en softwareverbeteringen van de Mini 4 Pro ten opzichte van de Mini 3 Pro misschien klein, maar schijn bedriegt. Er is veel meer verbeterd dan op het eerste gezicht lijkt. Hoewel de stappen die DJI met eerdere mini-drones heeft gezet belangrijker waren, zijn er nog steeds tal van verbeteringen die van de Mini 4 Pro een zeer uitgebreide drone hebben gemaakt. Het is eerder een geval van evolutie dan van revolutie geworden!

Hardwareverbeteringen en aanpassingen

De Mini 4 Pro is erin geslaagd meer technologie in zijn lichtgewicht frame te stoppen en toch aan de gewichtsvoorschriften te voldoen. Het ontwerp van de drone blijft grotendeels ongewijzigd, al is de Mini 4 Pro iets zwaarder dan de Mini 3 Pro, vooral dankzij de extra sensoren en een geüpgraded camerasysteem. De levensduur van de batterij is ook verbeterd, wat een langere vliegtijd oplevert.

Een van de belangrijke hardwareverbeteringen is de toevoeging van extra obstakelsensoren, wat de veiligheid van de drone en het vermijden van obstakels aanzienlijk verbetert. De Mini 4 Pro heeft nu in totaal zes sensoren die strategisch rond de drone zijn geplaatst, waardoor een robuuster obstakelvermijdingssysteem mogelijk is vergeleken met zijn voorgangers. Deze functie zal vooral nuttig zijn voor beginnende piloten of voor degenen die in meer uitdagende omgevingen vliegen.

Het camerasysteem van de Mini 4 Pro heeft ook een aantal opmerkelijke upgrades gekregen, waaronder verbeterde beeldsensoren en verbeterde beeldverwerkingsmogelijkheden. De Mini 4 Pro kan verbluffende 4K-videobeelden vastleggen met hogere framesnelheden en ondersteunt een breder scala aan opnamemodi. De algehele beeldkwaliteit is aanzienlijk verbeterd, waardoor het een veelzijdiger hulpmiddel is geworden voor zowel makers van inhoud als hobbyisten.

Mini4Pro

Softwareverbeteringen en nieuwe functies

Op softwaregebied profiteert de Mini 4 Pro van de nieuwste updates en verbeteringen aan de DJI Fly-app, waardoor gebruikers een meer intuïtieve en gebruiksvriendelijke ervaring krijgen. De app biedt nu een reeks intelligente vliegmodi en creatieve opnameopties, waardoor gebruikers eenvoudig unieke en dynamische foto’s kunnen maken. De Mini 4 Pro profiteert ook van verbeterde stabiliteit en vliegprestaties, dankzij de geavanceerde vluchtbesturingsalgoritmen en verbeterde stabilisatiesystemen.

De Mini 4 Pro bevat intelligente vliegmodi zoals ActiveTrack, QuickShots en Cinematic Mode, waarmee gebruikers professioneel ogende opnamen kunnen maken zonder dat geavanceerde vliegvaardigheden nodig zijn. Deze functies maken de Mini 4 Pro een uitstekende keuze voor zowel beginners als ervaren piloten die verbluffende luchtbeelden en beelden willen vastleggen.

Mini4 Pro

Vergelijking met eerdere DJI Mini Drones

Wanneer je de Mini 4 Pro vergelijkt met zijn voorgangers, wordt het duidelijk dat DJI aanzienlijke vooruitgang heeft geboekt bij het verbeteren van de algehele prestaties en mogelijkheden van zijn mini-drone-assortiment. De Mini 4 Pro biedt een meer verfijnde en gepolijste ervaring, met verbeterde veiligheidsfuncties, verbeterde beeldkwaliteit en een meer intuïtieve gebruikersinterface. Hoewel de Mini 3 Pro al een zeer capabele drone was, tilt de Mini 4 Pro de ervaring naar een hoger niveau en biedt hij een overtuigende combinatie van draagbaarheid, prestaties en veelzijdigheid.

De Mini 4 Pro presteert ook beter dan de Mini 3 Pro op het gebied van het vermijden van obstakels en beeldkwaliteit, waardoor het een betrouwbaardere en robuustere optie is voor gebruikers die prioriteit geven aan veiligheid en inhoudskwaliteit. De geüpgradede hardware- en softwarefuncties van de Mini 4 Pro dragen bij aan een meeslependere en plezierigere vliegervaring, waardoor gebruikers hun creativiteit de vrije loop kunnen laten en met vertrouwen adembenemende luchtbeelden kunnen vastleggen.

Vergelijking met DJI Air 3

Terwijl de Mini 4 Pro is ontworpen voor draagbaarheid en lichtgewicht prestaties, biedt de DJI Air 3 een robuustere en feature-rijke ervaring, gericht op gebruikers die geavanceerde mogelijkheden en professionele prestaties nodig hebben. De DJI Air 3 beschikt over een krachtiger camerasysteem, een langere vliegtijd en een breder scala aan intelligente vliegmodi, waardoor het een geschikte keuze is voor professionele filmmakers, fotografen en makers van inhoud.

De DJI Air 3 is echter aanzienlijk zwaarder dan de Mini 4 Pro en is mogelijk niet zo handig voor gebruikers die prioriteit geven aan draagbaarheid en transportgemak. De Mini 4 Pro biedt een compactere en lichtgewicht oplossing zonder concessies te doen aan de prestaties, waardoor het een ideale keuze is voor gebruikers die waarde hechten aan veelzijdigheid en wendbaarheid.

Mini4 Pro

Conclusie

De Mini 4 Pro bouwt voort op het succes van zijn voorgangers en zet een nieuwe standaard voor mini-drones, met een uitzonderlijke vliegervaring en een ongeëvenaarde beeldkwaliteit. Of u nu prachtige luchtopnamen maakt of nieuwe creatieve mogelijkheden verkent, de Mini 4 Pro biedt een betrouwbare en gebruiksvriendelijke oplossing die zelfs op de meest veeleisende gebruikers indruk zal maken. Met zijn compacte ontwerp, geavanceerde functies en concurrerende prijs is de DJI Mini 4 Pro een topkandidaat op de mini-drone-markt en een must-have voor elke drone-liefhebber.

Wat vind jij hiervan?

   Geef een reactie

   Online drone kopen? Vergelijk drone prijzen online!
   Logo
   Vergelijk items
   • Totaal (0)
   Vergelijken