Het vliegen met een drone in 2021 is veel eenvoudiger dan vroeger, maar er is nog steeds veel knowhow voor nodig om luchtgegevens te verzamelen en te begrijpen. Voor bedrijven, non-profitorganisaties en academische instellingen betekent het verkrijgen van inzichten van bovenaf het toewijzen van fondsen, het opleiden van teamleden en – in bijna elk rechtsgebied – opereren binnen een regelgevend kader.
Die hindernissen zijn aanzienlijk. Stel je nu voor dat de gegevens die je nodig hebt tijdgevoelig zijn, op meerdere locaties of in het buitenland. Plots dreigen de kosten en complexiteit van het verzamelen van luchtgegevens op te wegen tegen de voordelen. Dit is waar Zweedse startup GLOBHE en het concept ‘Crowddroning’ komt in beeld. GLOBHE verbindt klanten die dronegegevens nodig hebben met een wereldwijd netwerk van piloten en ondernemers die klaar staan om deze vast te leggen.
Inhoudsopgave
Een betere toekomst creëren met lokale dronepiloten
De marktplaats van GLOBHE, Crowddroning, brengt dronepiloten in meer dan 90 landen binnen handbereik. Het is een eenvoudige oplossing die de typische uitdagingen reduceert tot slechts een paar klikken.
Drone-gegevens zijn beschikbaar in een aantal verticale branches. De meest voorkomende taken op het platform zijn respons na rampen, monitoring van watervervuiling, infrastructuurinspecties en het verzamelen van preventiegegevens. De aard van deze karterings- en inspectiemissies betekent dat lokale piloten lucratieve missies kunnen voltooien terwijl ze hun gemeenschappen dienen.
Crowddroning in actie: het Maladrone-project
Een project dat heeft geprofiteerd van toegang tot drone-gegevens op aanvraag is: Maladroneeen lopend onderzoek door onderzoekers van de afdeling Vector Biology van de Liverpool School of Tropical Medicine en het Malawi-Liverpool-Wellcome Trust Clinical Research Programme.
Het team onderzoekt de impact die drones kunnen hebben op de inspanningen om de muggenpopulaties op het platteland van Malawi onder controle te houden en de verspreiding van malaria tegen te gaan. Historisch gezien is het identificeren van potentiële leefgebieden voor larven een nauwgezet maar noodzakelijk onderdeel van het proces. Tussen 2018 en 2020 zetten de onderzoekers drones aan het werk in het Kasungu-district van Malawi om hun potentieel te meten. Door luchtgegevens aan de vergelijking toe te voegen, waren ze in staat om larvale habitats gemakkelijker te lokaliseren en een beter begrip te ontwikkelen van hoe malaria-overdracht door de seizoenen verschuift.
Hun positieve bevindingen bewijzen dat drones een belangrijke rol kunnen spelen bij de bestrijding van malariavectoren. Maar het werd ook duidelijk dat het team gebukt ging onder technische uitdagingen bij het vastleggen en analyseren van gegevens. Daarom hebben de Crowddroning-pilots van GLOBHE sinds april 2021 de taak om de gegevens te verzamelen. Nu kan het Maladrone-team gebruikmaken van lokale drone-expertise, zich meer richten op de fijne kneepjes van veldwerk en zijn middelen beter beheren.
Het pilootperspectief: introductie Alexander DC Mtambo
Alexander DC Mtambo begon als 1e cohort student aan de Afrikaanse drone- en dataacademie (ADDA), een initiatief van UNICEF, Virginia Tech en de Malawi University of Science and Technology. Hij solliciteerde voor de opleiding tot piloot na het behalen van een graad in elektronica en computertechniek. Na het behalen van certificering en vele uren achter de besturing te hebben doorgebracht, is Alexander nu een instructeur bij ADDA en bereidt hij de volgende generatie pioniers voor in het groeiende drone-ecosysteem van Malawi. Hij is een Crowddroning-pilot voor GLOBHE en heeft bijgedragen aan het Maladrone-project.
Voor Alexander bieden drones een carrièrepad dat een passie voor ondernemerschap en technologie combineert met zijn sociale geweten. Een voorbeeld hiervan is zijn werk voor het verzamelen van luchtbeelden voor het Maladrone-team.
“Bij dit project voelde het alsof ik rechtstreeks een bijdrage leverde aan de samenleving met behulp van drones”, zegt hij. “Toen ik naar Kasungu ging om kaartmissies te vliegen, waren we op zoek naar een plek om onze batterijen op te laden en ging ik naar een van de huizen. Binnen waren vier mensen die besmet waren met malaria. Het was een van die momenten. Voor sommige mensen is een drone slechts speelgoed. Maar hier wist ik dat de uitkomst van mijn vliegen zou helpen om levens te veranderen en te redden.
“Dat betekende veel. Om echt te weten dat je een impact maakt, de steun te zien die je krijgt van de lokale bevolking en bij te dragen aan echte problemen… het is een game-changer voor mij.”
Alexander gelooft dat de impact van het gebruik van drones verder gaat dan het belang van de verzamelde gegevens. Hij stelt dat blootstelling aan de nieuwste technologie een krachtige bron van inspiratie kan zijn.
Vliegen voor GLOBHE heeft Alexander de flexibiliteit gegeven om missies op zich te nemen wanneer hij kan en te groeien zijn eigen drone-bedrijf – en dat allemaal terwijl we de volgende generatie piloten lesgeven. Hij heeft uit de eerste hand gezien hoe ondernemerschap kan worden aangewakkerd door blootstelling aan innovatie en heeft ambities om in de toekomst zijn eigen drone-pilotschool op te zetten.
Crowddroning aanboren door GLOBHE: het perspectief van een onderzoeker
Dr. Michelle Stanton is docent ruimtelijke epidemiologie aan de Liverpool School of Tropical Medicine. Ze leidt het Maladrone-team en is auteur van de mei 2021 publicatie, waarin de werkzaamheid wordt beschreven van het gebruik van drones ter ondersteuning van inspanningen voor malariabestrijding. Dr. Stanton was ook uitgenodigd om les te geven over de eerste cursus van ADDA.
GLOBHE nam enkele van de eerste ADDA-afgestudeerden in Malawi aan boord als onderdeel van de inspanningen om lokale capaciteit op te bouwen voor het in kaart brengen van missies. Dit netwerk van lokale piloten en de data-analysemogelijkheden van GLOBHE hebben een leidende rol gespeeld bij het verzamelen en analyseren van Maladrone-gegevens.
“Er valt al zoveel te coördineren bij het uitvoeren van veldwerk, dus het feit dat deze taak uit handen is genomen door de betrouwbare medewerkers van het GLOBHE-team, heeft veel druk verlicht”, zegt Dr. Stanton. We hadden ook het voordeel dat we de beelden niet zelf hoefden te verwerken, wat problematisch kan zijn met onze enigszins beperkte computerbronnen.”
Door samen te werken met GLOBHE en de ADDA, is het Maladrone-project erin geslaagd om essentiële gegevens te verzamelen in de strijd tegen malaria op een manier die lokale gemeenschappen sterker maakt. Voor Dr. Stanton was een grote aantrekkingskracht van GLOBHE dat het de opbouw van lokale capaciteit voor het in kaart brengen van drones ondersteunde in plaats van te vertrouwen op internationale expertise. GLOBHE-pilots werden in het project geïntegreerd en niet alleen als externe gegevensbron gebruikt.
“Het was bijzonder lonend omdat ik de piloten bij ADDA had ontmoet en les had gegeven, en toen bevond ik me in een positie om hun eigen loopbaangroei te ondersteunen”, zegt ze. “Het was ook geruststellend om te weten dat ze volledig waren opgeleid en gekwalificeerd om het werk te voltooien via de cursussen die ze bij ADDA hadden gevolgd. Hoewel het mogelijk zou zijn geweest om alle interactie met de piloten aan GLOBHE over te laten, vond ik het belangrijk dat de piloten zich op de een of andere manier onderdeel van het team voelden. We hebben ervoor gezorgd dat ze in contact kwamen met het onderzoeksteam om te begrijpen hoe alles in elkaar paste.”
De impact van crowddroning
Crowddroning is een krachtig concept uitgevonden door GLOBHE. Het maakt gebruik van de vindingrijkheid van drones om kansen te bieden aan aspirant-piloten. Tegelijkertijd worden inzichten verzameld die de activiteiten van organisaties en de gemeenschappen waarvan ze deel uitmaken, ten goede komen.
Voor academische onderzoekers, energiebedrijven, boeren en humanitaire organisaties vereenvoudigt het platform van GLOBHE de toegang tot gegevens. Ze kunnen nu slimmer, sneller en kosteneffectiever werken.
Het Maladrone-project in Malawi laat zien hoe het GLOBHE-bedrijfsmodel ook innovatie op lokaal niveau ondersteunt. Het beroep van dronepiloot staat open voor iedereen en het aantal potentiële begunstigden is onbeperkt. Als je je wilt aanmelden om deel uit te maken van Crowddroning by GLOBHE, dan kan dat hier.