Drone-landmeten: Alles wat u moet weten

Drone-landmeten is een stuk ingewikkelder dan een luchtfoto of twee maken en het een dag noemen. U moet er zeker van zijn dat uw afbeeldingen goed op elkaar kunnen worden geschaald en niet vervormd zijn. Op een baan waar slechts enkele centimeters afstand kan een grote impact hebben op uw werk, is het belangrijk om het goed te doen.

Een manier om de beeldkwaliteit te waarborgen en veel van de uitdagingen die gepaard gaan met beeldperspectief weg te nemen, is door orthomosaische afbeeldingen van een site te maken. Deze techniek kan worden gebruikt om ongelooflijk gedetailleerde kaarten te maken. Gezien de kostenbeperkingen zijn ze echter echt het beste voor alleen bepaalde taken. Lees verder om te ontdekken hoe orthomosaic mapping kan worden gebruikt om u te helpen uw drone-onderzoek (of ander UAV-werk) te verbeteren.

Wat is een orthomosaische afbeelding?

Een orthomosaische afbeelding, ook wel bekend als een orthoimage, orthophoto of orthophotograph, is een luchtfoto met hoge resolutie die door een UAV is gemaakt. Wanneer ze aan elkaar worden genaaid met gespecialiseerde software met behulp van een proces dat orthorectificatie wordt genoemd, kunnen deze afbeeldingen worden gebruikt om een ​​zeer gedetailleerde, vervormingsvrije kaart te maken – en de zichtbaarheid van details te verbeteren die mogelijk niet zichtbaar zijn met behulp van meer gebruikelijke fotogrammetrietechnieken. Orthorectificatie verwijdert het perspectief van elke afzonderlijke afbeelding om consistentie over de hele kaart te creëren, terwijl hetzelfde detailniveau van de originele afbeelding behouden blijft.

De bovenstaande orthomosaic werd in DJI Terra geconstrueerd uit 64 luchtfoto’s met hoge resolutie

Orthomosaic - Map Met Bijdragende Foto'S

Georthorectificeerde beelden verschillen van standaard luchtfoto’s in de manier waarop het perspectief visualiseert. Orthofoto’s worden gecorrigeerd voor perspectief, camerakanteling en lensvervorming. Dit betekent dat deze foto’s nauwkeurig van afbeelding tot afbeelding kunnen worden geschaald, waardoor landmeetkundige metingen kunnen worden gedaan waarop u kunt vertrouwen voor echte afstanden. Dat gezegd hebbende, moet je nog steeds standaard drone-landmeettechnieken gebruiken, zoals grondcontrolepunten en het berekenen van de afstand van grondmonsters.

Luchtfoto Versus OrthomosaicKun jij de verschillen ontdekken? Hint: focus op de zijkanten van de gebouwen

Orthomosaische afbeeldingen omzetten in orthomosaische kaarten

Het is belangrijk op te merken dat een enkele orthofoto-afbeelding vervormd lijkt en niet de voordelen biedt die u van het eindproduct zou verwachten. Elke luchtfoto is vanuit een iets ander perspectief genomen en is op zichzelf niet waardevol. In plaats daarvan moet de beeldverzameling samen orthorectificeerd worden – met verschillende camerahoeken en topografische veranderingen voor rekening en correctie – om één consistente kaart te maken. Een van de gemakkelijkste manieren om deze consistentie te waarborgen, is door software te gebruiken die de vliegroute van uw drone automatiseert en een lading die foto’s kan maken op precies de juiste tijden en hoeken.

Naast het gebruik van een geautomatiseerd vliegpad, heb je drone-kaartsoftware met orthomosaic-mogelijkheden nodig, zoals DJI Terra. Met Terra kun je in realtime een 2D-orthomozaïek van een bepaald gebied genereren — waardoor het de ideale software is voor tijdgevoelige projecten. Het programma voert ook 2D-reconstructies uit die snel en nauwkeurig zijn. Andere mogelijkheden zijn onder meer 3D-mapping en -reconstructie, LiDAR-verwerking en gegevensanalyse.

Orthomodel Met Bijdragende Foto'S

Orthomosaische afbeeldingen bij landmeten

Orthomosaische kaarten bieden verschillende voordelen ten opzichte van gewone luchtfoto’s, maar een afbeelding van superhoge kwaliteit is misschien niet voor elke landmeetkundige taak nodig, vooral gezien de mogelijk hogere prijs. Orthomosaische kaarten zijn waardevol voor landmeters omdat ze geen vervorming hebben en niet worden beïnvloed door factoren zoals perspectief. Ze zijn ook gemakkelijk om te zetten in interactieve 3D-items. Voor werkplekken die schaalbare kaarten met overal consistente details nodig hebben, is de orthomosaic-optie gewoon ongeëvenaard.

Orthomosaic mapping heeft zijn nadelen. De modelleringsstijl vereist veel meer close-upbeelden, waardoor je je drone dichter bij de grond moet vliegen. Dit kan meer tijd kosten dan andere methoden. Bovendien is het soort beelddetail dat het handelsmerk is van orthomosaic mapping soms niet nodig. Als u bijvoorbeeld alleen de grens van een stuk land probeert te bepalen of alleen gedetailleerde beeldvorming van een specifiek gebied nodig hebt, biedt een orthomosaische kaart waarschijnlijk weinig.

Andere toepassingen voor orthomosaische kaarten

Landmeten is niet de enige sector die baat kan hebben bij het gebruik van orthobeelden. Enkele van de meest voorkomende sectoren die gebruikmaken van orthokaarten zijn:

 • Landbouw: Door meerdere orthobeelden in de loop van de tijd te nemen, kunnen boeren patronen ontdekken in hoe hun gewassen in de loop van de tijd groeien. Dit is vooral belangrijk voor het monitoren van de gewasgezondheid.
 • Politie: Politieagenten en brandweerlieden gebruiken UAV-kaarten om drukke gebieden en plaats delict in kaart te brengen. Met hun hogere detailniveau kan een orthokaart mogelijk belangrijke details vastleggen die anders over het hoofd zouden worden gezien.
 • Onroerend goed: Orthomosaische kaarten van eigendommen kunnen worden omgezet in interactieve virtuele rondleidingen. Deze functie was vooral belangrijk tijdens het hoogtepunt van de COVID-19-pandemie, toen persoonlijke rondleidingen door onroerend goed beperkt waren.
 • Milieubehoud: Natuurbeschermers kunnen een orthomosaische foto gebruiken om bedreigde dieren te spotten in een bepaalde landparameter of om veranderingen in de loop van de tijd vast te leggen.

Over de hele linie zijn orthobeelden en kaarten nuttig voor zowel gedetailleerde beeldvorming als topografische nauwkeurigheid. Of je nu orthomosaische beeldvorming wilt gebruiken voor landmetingen of een van de andere uitgebreide toepassingen, DJI heeft de ideale drones, camera-payloads en software voor de baan. Ga voor meer informatie over DJI Terra en de beste drones en payloads voor elke landmeetkundige uitdaging naar https://www.dji.com/.

Wat vind jij hiervan?

   Geef een reactie

   Online drone kopen? Vergelijk drone prijzen online!
   Logo
   Vergelijk items
   • Totaal (0)
   Vergelijken