Hoe thermische drones en helikopters in tandem kunnen vliegen om bosbranden te bestrijden

Drones en helikopters gaan niet samen: dat is een boodschap die we keer op keer hebben gehoord. En niet zonder reden. Als een roekeloze drone opduikt in de buurt van een actief vuur om een ‘coole’ foto of video te maken, kan dit heel goed het leven van brandweerlieden in de lucht in gevaar brengen en de inspanningen om natuurbranden te onderdrukken te belemmeren.

In juni 2020, tijdens de Poeville Fire in Nevada, waren openbare veiligheidsfunctionarissen… gedwongen om te stoppen luchtoperaties na ontvangst van meldingen van twee niet-geïdentificeerde drones die in het gebied vliegen. En dit was geen geïsoleerd incident. Civiele drones hebben zich de afgelopen jaren zo vaak bemoeid met brandbestrijding vanuit de lucht dat de natuurbrandbestrijdingsdiensten van de Verenigde Staten, evenals de Federal Aviation Administration (FAA), speciale publieksvoorlichtingscampagnes om hobbypiloten ervan te weerhouden te vliegen in de buurt van een natuurramp.

Het probleem zit hem in de eerste plaats niet zozeer in drones die in een bosbrand vliegen, maar bij onbevoegd civiele drones die blushelikopters en de bemanning aan boord in gevaar brengen. Want met de juiste regelgeving en de organisatie van het luchtruim kan de integratie van drones in de toolkit van de brandweer een gamechanger blijken te zijn.

Drones voeren luchtbrandbestrijding met turbocompressor uit om miljoenen te besparen

Dit is precies wat er gebeurde in 2017, tijdens de burn-outfase van de North Umpqua Fire in Oregon. Het Amerikaanse ministerie van Binnenlandse Zaken (DOI) besloot een drone in te zetten om het grondpersoneel situationeel bewustzijn te geven. De infraroodcamera van de drone detecteerde al snel een brandpunt over de insluitingslijnen en bedreigde het gebied dat de brandweerlieden probeerden te beschermen.

in zijn officiele verklaring na de brand zei de DOI dat het niet onmiddellijk ontdekken van de brand zou hebben geleid tot de mogelijke vernietiging van $ 50 miljoen aan eigendommen en infrastructuur.

Het is dus geen verrassing dat de eerstelijnsbrandweerlieden en bataljonschefs die al getuige waren van de verbeteringen die behendige en snel inzetbare drones brengen voor conventionele brandbestrijdingstechnieken op de grond, ze de grootste innovatie in brandbestrijding in recente jaren.

Een voorbeeld van helikopters en blusdrones die in harmonie samenwerken

Op 23 oktober 2020 brak er een hevige bosbrand uit in de provincie Nan’ao, een bergachtig landelijk gebied van de stad Shantou in het zuiden van China. Onstabiele, snelle wind zorgde ervoor dat de brand zich snel zou verspreiden en drie brandhaarden zou vormen: de Hulu-berg in het westen, Guantong Station in het midden en een kleine heuvel in het oosten van het station. Ambtenaren van de openbare veiligheid zouden alle troepen moeten mobiliseren om het vuur te beheersen.

Een essentieel onderdeel van het arsenaal van de frontlinieploeg was een DJI Matrice 300 RTK-drone uitgerust met de H20T hybride sensoroplossing, dwz zowel zichtbaar licht als radiometrische infraroodsensoren. Terwijl de krachtige groothoekzoomcamera goed van pas kwam om snel de grond te bestrijken, zorgde de warmtebeeldcamera ervoor dat zelfs die brandhaarden, verduisterd door dikke rook en niet zichtbaar voor het blote oog, snel werden gedetecteerd.

Wat nog belangrijker is, vanwege zijn grootte en gemakkelijke manoeuvreerbaarheid, kon de drone toegang krijgen tot gebieden waar zelfs helikopterpiloten met beperkingen te maken zouden krijgen – en dat ook zonder de bemanning in gevaar te brengen.

Helikopter X Drone Brandbestrijding Vliegend Over Grondpersoneel

Het is ook belangrijk op te merken dat de provincie Nan’ao een gemiddelde jaarlijkse windsnelheid van 8,5 m/s heeft en dat een gewone drone er niet in zou zijn geslaagd om het commandocentrum te voorzien van stabiele, jittervrije, continue live-uitzendingen vanuit het getroffen gebied. De DJI M300 RTK is echter ontworpen om in de zwaarste omgevingen te werken en is uitgerust om windsnelheden tot 15 m/s te weerstaan.

Lees meer over de zes hardcore weertests die de M300 RTK-drone tot een klasse apart hebben gemaakt.

Met zijn langste vliegtijd in zijn klasse (55 min), 15 km zendbereik en ongeëvenaarde veiligheids- en betrouwbaarheidsfuncties, biedt de DJI M300 RTK drone met Zenmuse H20T laadvermogen:

 • Voorzagen de brandweerlieden van een panoramisch zicht op grote stukken bosland,
 • Gedeelde precieze locatiecoördinaten van vluchtige hotspots, en
 • Dient als een systeem voor vroegtijdige waarschuwing ter ondersteuning van de risicobeperking en reddingswerkzaamheden.

Situationeel bewustzijn met dubbele sensoren en de laserafstandsmeter

Op 25 oktober rond 8 uur ’s ochtends vloog de M300 RTK naar de brandplek van Hulu Mountain aan de westkant. Door zowel infrarood- als zichtbaarlichtcamera’s in een dual-screen modus te gebruiken, werd de vuurbron – die werd verduisterd door rook – snel ontdekt. De ingezoomde beelden toonden duidelijk de verspreiding van het vuur van dichtbij, waardoor het commandocentrum de risico’s kon begrijpen en helikopterwatertankers dienovereenkomstig kon mobiliseren.

Dezelfde middag werd een nieuwe brand gemeld op de heuvels aan de oostkant. De DJI-drone was binnen enkele minuten in de lucht om de situatie te onderzoeken en het ontstekingspunt te bepalen. Maar het deed meer dan dat.

Helikopter X Drone Brandbestrijding Dual Mode Waterbron

Op de dronebeelden was te zien dat er ongeveer 300 meter ten westen van het ontstekingspunt een waterbron beschikbaar was. De exacte coördinaten van de waterbron werden doorgegeven aan het grondteam met behulp van de laserafstandsmeterfunctie van de Zenmuse H20T. Hierdoor kon de bosbrandweer een waterleiding aanleggen tussen de waterbron en de brandhaard, waardoor de brand in een mum van tijd effectief was geblust.

Secundaire branden en herontsteking vermijden met dronebrandbestrijding

Tegen de ochtend van 26 oktober had de brand in de provincie Nan’ao zijn laatste fase bereikt. De belangrijkste zorg van de brandweerploeg op dit punt was om secundaire branden en herontsteking te voorkomen. Vertrouwen op traditionele mankracht om te onderzoeken en te rapporteren zou zowel de voortgang vertragen als elke waarschijnlijke beheersing van de vlammen bemoeilijken.

Dus de M300 RTK steeg weer naar een hoogte van 90 meter en kamde door het smeulende terrein, waarbij zorgvuldig het risico van herontsteking werd onderzocht. Zodra de groothoeklens van de drone een gestage rookstroom onthulde die opsteeg van dode bladeren en takken, maakte de operator gebruik van de 20x zoommodus om een duidelijker beeld te krijgen. Maar omdat het dag was en de rook het zicht belemmerde, schakelde de telefoniste over op de infrarood thermische sensor om de temperatuur van de omringende vegetatie vast te stellen.

Samen bevestigden deze details een mogelijk herontsteken rookpunt en de laserafstandsmeter werd gebruikt om de exacte coördinaten van de ontluikende hotspot door te geven aan het commandocentrum. Nadat de precieze geolocatie was ontvangen, steeg er onmiddellijk een helikopter op om het rookpunt te elimineren.

Helikopter X Drone Waterdruppel

Het hele proces, van de ontdekking van een verdachte ontstekingsplek tot het onderdrukken van de brand in een ontluikend stadium, duurde niet meer dan een uur – een duidelijk bewijs dat als drones en helikopters samenwerken, de inspanningen om natuurbranden te bestrijden drastisch kunnen worden verbeterd.

Lees ook: 4 manieren waarop drones bosbranden bestrijden

Brandbestrijdingsdrones vergroten veiligheid en besluitvorming

Drones verbeteren de veiligheid voor zowel degenen aan de frontlinie als het publiek en het eigendom dat ze beschermen. En in een tijd waarin bosbranden elk seizoen groter en heviger worden, is het belangrijker dan ooit om de vlammen een stap voor te blijven.

Het is keer op keer bewezen dat DJI-drones de brandbestrijding vanuit de lucht naar een hoger niveau kunnen tillen door in de slechtste weersomstandigheden te vliegen en brandweerlieden te voorzien van betrouwbare geotagged gegevens die de besluitvorming verbeteren.

Onze drones hebben instanties voor openbare veiligheid geholpen om veranderingen in brandgedrag te begrijpen en snel te bellen over het escaleren of terugbellen van middelen. Als je ook geïnteresseerd bent in manieren waarop drones kunnen worden ingezet en de stappen die rampenbestrijdingsinstanties moeten nemen om een succesvol droneprogramma te bouwen, download dan ons gratis eBook over ‘Launching a Fire Department Drone Deployment Program’.

Wat vind jij hiervan?

   Geef een reactie

   Online drone kopen? Vergelijk drone prijzen online!
   Logo
   Vergelijk items
   • Totaal (0)
   Vergelijken