Hoe voer je een drone-dakinspectie uit?

Het dak van uw gebouw kan gemakkelijk worden genegeerd – totdat het dat plotseling niet meer is. Kleine schade door weersinvloeden en veroudering, evenals minder subtiele bedreigingen zoals stormen, kunnen langzaam de prestaties en stabiliteit van uw dak aantasten, totdat u op een dag wakker wordt en noodreparaties nodig heeft en met een veel hogere rekening vastzit dan je ooit had verwacht.

De oplossing? Regelmatige, grondige dakinspecties uitgevoerd door een professional met behulp van een drone. Van het verminderen van manuren tot het zorgen voor uitgebreidere analyses, drones hebben een revolutie teweeggebracht in de manier waarop eigenaren van onroerend goed en aannemers denken over dakbeoordeling.

Wanneer en waarom u een dakinspectie nodig heeft?

Of u nu een woon- of bedrijfspand bezit, het is belangrijk om te weten wat voor soort slijtage uw dak heeft opgelopen en om te zoeken naar tekenen van nadelige problemen die zich later kunnen voordoen.

Enkele redenen waarom u mogelijk een dakinspectie nodig heeft, zijn:

 • Garantiebescherming: Veel garantieovereenkomsten vereisen dat eigenaren van onroerend goed op vaste basis een dakinspectie uitvoeren om de garantie van kracht te laten blijven.
 • Controleer op verwering: Weersschade is een lastig iets. Op een dagelijkse basis merkt u misschien niet veel veranderingen. De kwaliteit van uw dak gaat echter langzaam achteruit als het niet goed wordt onderhouden. Een inspectie kan u helpen om probleemgebieden vroegtijdig op te sporen en corrigerende reparaties uit te voeren voordat u een hogere rekening moet betalen.
 • Lekbeoordeling: Niets is erger dan een lekkend dak. Simpel als dat.
 • Afvoerproblemen: Weinig problemen met het dak kunnen zo verwoestend zijn als verstopte afvoeren. Als deze gedurende langere perioden niet worden gecontroleerd, kunnen deze waterophopingen veroorzaken die uiteindelijk door het plafond beginnen te lekken en schade aan het hele pand veroorzaken. Een dakinspectie kan ophopingen van bladeren en vuil in uw dakgoten opsporen en een probleem op de weg helpen voorkomen.
 • Onderhoudsschade: Hoewel je er altijd van uit zou gaan dat de aannemers die je inhuurt voor andere klussen, zoals het vervangen van tegels of het opruimen van rioleringen, geen nieuwe problemen zouden veroorzaken, komt deze verwachting niet altijd overeen met de werkelijkheid. Als schade niet wordt gemeld, hetzij opzettelijk, hetzij omdat de aannemer zich niet bewust was van een probleem, kan dit in de toekomst grote problemen veroorzaken.
 • Installatie van zonnepanelen: Door zonnepanelen aan uw eigendom toe te voegen, beschikt u over een interne energiebron die niet alleen de uitstoot van broeikasgassen helpt verminderen, maar ook op lange termijn grote besparingen kan opleveren. Er zijn echter verschillende vereisten waaraan uw gebouw moet voldoen om in aanmerking te komen voor installatie van zonnepanelen, zoals lokale en landelijke verordeningen. Uw dak is een groot deel van de vergelijking, omdat het stevig, schoon, in de juiste richting hellend en groot genoeg moet zijn om voldoende zonnepanelen te dragen om de investering de moeite waard te maken. Een dakinspectie kan helpen om elk van deze punten te verduidelijken, zodat u een weloverwogen beslissing kunt nemen.
 • Preventieve controles: Alleen omdat u geen reden heeft om aan te nemen dat uw eigendom nieuwe schade heeft opgelopen, betekent niet dat het geen goed idee is om dit te controleren. Regelmatige inspecties, zelfs buiten de door uw garantie vereiste inspecties, kunnen u helpen verweringspatronen op te sporen en de juiste reparaties uit te voeren voordat er zich zelfs maar een probleem voordoet.

De voordelen van een drone dakinspectie

U begrijpt dus het belang van een dakinspectie, maar waarom een ​​drone dakinspectie?

Er zijn veel voordelen aan het uitvoeren van een dakinspectie met een drone, waaronder minder tijd, mankracht, risico en uiteindelijk een sterke ROI voor zowel aannemers als eigenaren van onroerend goed. Enkele van de belangrijkste redenen waarom aannemers en eigenaren van onroerend goed over de hele wereld overstappen op drone-dakinspecties zijn:

Nauwkeurigheid

Het maakt niet uit hoeveel van een professional je bent, menselijke fouten zijn onvermijdelijk – het overkomt de besten van ons! Met behulp van de juiste landmeetkundige technieken kan een drone nauwkeurig geschaalde afbeeldingen maken en de resultaten consistent houden voor een heel project. Dit geldt vooral als je werkt met een drone die vliegroutes kan automatiseren (daarover later meer), omdat dit nog een ander potentieel gebied van menselijke fouten uit de vergelijking haalt.

Dakinspectie Dak

Tijd

Simpel gezegd, met behulp van een drone duren dakinspecties (en site-inspecties in het algemeen) niet zo lang. In het verleden moesten dakinspecteurs metingen doen vanaf de grond en vervolgens een manier vinden om naar het dak te klimmen om de klus te klaren. Nu, met behulp van een UAV, blijven inspecteurs op één plek, vliegen ze slechts één vluchtroute uit en laten stitching-software de rest doen. Het resultaat? 2D- of 3D-modellen in recordtijd.

Voor aannemers biedt een enterprise-drone de mogelijkheid om op een dag aan meer projecten te werken dan ooit tevoren. Voor eigenaren van onroerend goed neemt het veel gedoe van regelmatige dakinspecties weg.

Veiligheid

Het doel van een dakinspectie is om de veiligheid van uw gebouw te vergroten. Het laatste wat je wilt is dat iemand in je team gewond raakt tijdens het inspectieproces. Met UAV-luchtfotografie kunt u foto’s maken vanaf uitkijkpunten die mensen niet veilig kunnen bereiken. Het maken van foto’s van de bovenkant van een schoorsteen is bijvoorbeeld veel veiliger vanaf de begrenzingen van de grond dan op een ladder of bovenop een gebouw te staan. Het gebruik van een drone voor sommige of al uw dakinspecties kan helpen om het risiconiveau van uw project te verminderen.

Kosten

Hoewel zuinige ondernemers zich misschien zorgen maken over de initiële prijs van een drone, is het argument voor een sterke ROI nog steeds duidelijk. Door gebruik te maken van dronetechnologie kan een aannemer de arbeidskosten (en mogelijke verzekeringsuitkeringen voor gewonde werknemers) verlagen en meer inspectietaken uitvoeren dan mogelijk is zonder hulp van een drone.

Gevaren Bij Dakinspectie

Regelgeving met betrekking tot commercieel dronegebruik

Hoewel een drone-dakinspectie relatief eenvoudig en voordelig kan zijn, is het vermeldenswaard dat er bepaalde voorschriften zijn die u moet volgen, vooral als u een dakdekker bent die een bedrijfsdrone voor commerciële doeleinden gebruikt.

In de VS moet een commerciële dronepiloot een Remote Pilot Certificate hebben behaald en zijn UAV registreren bij de Federal Aviation Administration (FAA). Dit vereist dat piloten slagen voor de zogenaamde Part 107-test, die onderwerpen behandelt als regelgeving, operationele vereisten, de effecten van het weer op een UAV, radiocommunicatie en noodprocedures, en onderhoud en preflight-inspectieprocedures. Hier is wat informatie over hoe je een commerciële dronepiloot kunt worden.

Er zijn ook regels over in welk luchtruim een ​​commerciële drone mag vliegen en wat voor apparatuur hij mag vervoeren. Met name moeten drones onder de 500 voet blijven en binnen het gezichtsveld van de piloot (meestal geen probleem voor een dakinspectie). Bovendien mogen drones, inclusief eventuele payloads, minder dan 55 pond wegen. Nogmaals, aangezien je een relatief lichte en handige UAV wilt voor een dakinspectie, zal dit waarschijnlijk geen probleem zijn.

Functies om te overwegen in een UAV

Er zijn meerdere factoren waarmee u rekening moet houden bij het zoeken naar de juiste drone voor uw volgende dakinspectie. De juiste keuze hangt waarschijnlijk af van de specifieke kenmerken van de taken die u gaat uitvoeren en of deze specifiek zijn voor dakbedekking of andere landmeetkundige werkzaamheden omvatten.

Voor topprestaties bij dakinspecties heb je een drone nodig die aan de lichtere kant is. In tegenstelling tot grotere landmeetkundige taken, waarbij mogelijk luchtfoto’s van vele kilometers van het pand moeten worden gemaakt, vereist een dakonderzoek een drone om snel te draaien en foto’s te maken van relatief kleine objecten, zoals schoorstenen. Als zodanig heb je een drone nodig die redelijk wendbaar is.

Hoe zwaar uw drone ook is – en of u nu een dakinspecteur of een eigenaar van onroerend goed bent – u wilt er waarschijnlijk ook zeker van zijn dat u een drone gebruikt die is ontworpen met het oog op zakelijk werk. Enterprise-drones zijn doorgaans duurzamer en betrouwbaarder dan hun tegenhangers voor hobbygebruik en zijn doorgaans compatibel met gespecialiseerde branchespecifieke payloads en software. Top drone-aanbieders, zoals DJI, zullen hun zakelijke klanten waarschijnlijk ook een hoger niveau van ondersteuning na verkoop: en onderhoud, aangezien bedrijfsdrones vaker regelmatig worden gebruikt en op plaatsen worden geplaatst waar ze meer slijtage kunnen veroorzaken.

Een van de belangrijkste kenmerken van een drone voor dakinspectie is de mogelijkheid om een ​​autonoom vliegpad in te stellen. Dakinspectietaken, vooral die gericht op een specifiek probleem of kenmerk, kunnen moeilijk handmatig volledig worden vastgelegd. Met een autonoom vliegpad kunt u van tevoren een koers voor uw drone uitstippelen en indien nodig aanpassingen maken.

Dakinspectie - P4 Rtk

De juiste enterprise drones en payloads voor een dakinspectie van DJI

DJI biedt meerdere commerciële drones die voldoen aan de specificaties en uitdagingen van dakinspectie. UAV’s zoals de DJI Phantom 4 RTK zijn ontworpen met het oog op kartering en inspectie op lage hoogte. Deze drone biedt een positioneringssysteem op centimeterniveau, geautomatiseerde vliegroutes en gemakkelijke verbinding met de GS RTK-app. Gebruikt met de juiste camera-payload en je hebt een betrouwbare combinatie, klus na klus.

Met de juiste drone kom je natuurlijk alleen zo ver. Kaartsoftware is essentieel voor een inspectietaak. Met het DJI Terra-platform kun je 2D- en 3D-modellen maken met uiterste nauwkeurigheid voor elke karteringstaak, of het nu gaat om missieplanning, gebiedskartering of iets daartussenin.

Wat vind jij hiervan?

   Geef een reactie

   Online drone kopen? Vergelijk drone prijzen online!
   Logo
   Vergelijk items
   • Totaal (0)
   Vergelijken