Olifanten in gevaar beschermen en dienen

Stropers slachten jaarlijks tussen de 20.000 en 40.000 olifanten; dat is een olifant die elke 15 minuten wordt gedood. Het afgelopen decennium is het aantal olifantensterfte als gevolg van stroperij nu hoger dan het tempo waarmee ze zich kunnen voortplanten. Ondanks het internationale verbod op de handel in ivoor, blijft de vraag groot, vooral in Azië, waar het wordt gebruikt in de traditionele geneeskunde of wordt gezien als een symbool van prestige en rijkdom. De handel in ivoor op de zwarte markt is enorm winstgevend en de toenemende verfijning van de illegale handel in wilde dieren heeft ertoe geleid dat de populatie Afrikaanse olifanten is gedaald van 1,3 miljoen in 1970 tot slechts 400.000 vandaag.1
Naast stroperij, Mens-Olifantenconflict (HEC) is ook een grote bedreiging voor zowel olifanten als mensen. Omdat de wilde bossen waarin olifanten leven gestaag zijn gekrompen en de menselijke populaties zijn gegroeid, komen conflicten steeds vaker voor omdat mensen en olifanten over de ruimte botsen; een strijd die de olifant aan het verliezen is.

Stroperij: verwoestende schade aan olifantenpopulaties

Ontoereikende capaciteit om stropers tegen te gaan, ineffectieve wetshandhaving en corruptie ondermijnen vaak de strijd tegen stropers en mensenhandel in sommige landen.

Met mannelijke slagtanden die ongeveer zeven keer zo zwaar zijn als die van vrouwtjes, zijn stierolifanten het belangrijkste doelwit van stropers. Desondanks worden ook vrouwelijke Afrikaanse olifanten gedood. Dit heeft geleid tot de instabiliteit van olifantengemeenschappen, waardoor een groeiend aantal weesbabyolifanten achterblijft.

Aziatische olifanten zijn minder vatbaar voor stroperij dan Afrikaanse olifanten, aangezien slechts enkele Aziatische mannetjes slagtanden hebben. Er wordt echter gezegd dat ivoorsnijders de voorkeur geven aan Aziatisch ivoor, omdat ze denken dat het van een hogere kwaliteit is. Echt of waargenomen, deze voorkeur bestaat en creëert een grotere vraag naar slagtanden van Aziatische olifanten. Dit heeft ertoe geleid dat er nu wereldwijd minder dan 40.000 over zijn; een tiende van de Afrikaanse olifantenpopulatie.2

Het doden van olifanten door niet-stropers alleen voor vlees is zeldzaam, maar olifantenhuid wordt zeer gewaardeerd met kleding en meubels gemaakt van olifantenleer die in boetieks in Azië en de VS worden verkocht.

Olifantenstroperij bestrijden met drones

De afgelopen jaren waren drones tegen stropers een nuttige en innovatieve aanvulling op de verschillende methoden om illegale jacht te bestrijden. Een organisatie die beschermingsdrones gebruikt om zowel stroperij als HEC te verminderen, is de Mara Olifanten Project dat zich richt op de bescherming van olifanten in de Maasai Mara, Kenia.

Stropers jagen het liefst in de late namiddag, zodat ze het laatste licht kunnen gebruiken om hun prooien te doden en te ontsnappen onder de dekking van de duisternis.

De anti-stroperij-drones, zoals de Mavic 2 Enterprise Dual of de Mavic 2 Enterprise Zoom, die worden gebruikt door het Mara Elephant Project, met hun camera’s die in staat zijn tot 30x zoom of thermische beeldvorming, maken het nu gemakkelijker om de stropers overdag en op nacht. Deze camera’s aan boord geven live video door aan teams op de grond, vaak kilometers ver weg, en kunnen beelden opnemen voor latere analyse. De natuurbeschermingsteams kunnen het toezicht dan delen met rangers en politie.

De organisatie heeft sinds de lancering honderden stropers gearresteerd en meer dan 1.000 kg ivoor in beslag genomen. Volgens Marc Goss, CEO van Mara Elephant Project, “hebben we het percentage illegaal gedode olifanten teruggebracht van 83% naar 44%, wat betekent dat olifanten meer kans hebben om hun leven op natuurlijke wijze in het wild te leven.”

De opkomst van conflicten tussen mens en olifant

In de afgelopen jaren heeft HEC een aanzienlijke intensivering doorgemaakt om een ​​​​groot probleem te worden in de strijd om bedreigde olifanten te beschermen. De stijging is het resultaat van de onverbiddelijke toename van de menselijke populatie en de daaruit voortvloeiende schade, fragmentatie en isolatie van olifantenhabitats. Als gevolg hiervan wenden olifantenpopulaties zich geleidelijk aan tot het overvallen van gewassen om in hun levensonderhoud te voorzien.

In Azië bijvoorbeeld, zijn veel gebieden waar olifanten voorkomen, aangrenzende of aangrenzende steden en dorpen. Het daaropvolgende conflict heeft ertoe geleid dat elk jaar tussen de 100-300 mensen en 40-50 olifanten worden gedood tijdens oogstovervallen in India alleen.3

Olifant Boven Het Hoofd

Hoe drones conflicten tussen mens en olifant helpen minimaliseren

Drones helpen niet alleen bij het bestrijden van stropers, maar worden ook ingezet om conflicten tussen mens en olifant te voorkomen.

In China werden, om een ​​groeiende populatie olifanten te bestrijden die dorpen in de provincie Yunnan begon binnen te dringen, drones gebruikt om de dieren in de gaten te houden om conflicten preventief te vermijden. Er werden thermische drones ingezet om olifanten te detecteren die in de buurt van menselijke nederzettingen afdwaalden en de locaties werden online op een olifantenwaarschuwingsplatform geplaatst. Verkeersborden werden ook ingezet in gebieden met herhaalde olifantenactiviteit, geïdentificeerd door de drones, om bestuurders te waarschuwen, zodat ze alternatieve routes konden kiezen.

Nu de menselijke populatie van de Maasia Mara elk jaar met 10% groeit, is hun aantasting van het leefgebied van de lokale olifanten onvermijdelijk. Dit heeft geleid tot verlies van eigendommen en gewassen omdat de olifanten reageren op de inval en zelfs het verlies van mensenlevens voor zowel mensen als olifanten. Het Mara Elephant Project maakt gebruik van drones, als slechts een van de instrumenten in hun initiatief, om olifanten uit de buurt van gevaar te helpen.

Mara Olifanten Project https://maraelephantproject.org/

“Drones spelen een belangrijke rol in ons werk. We gebruiken drones voor nauwkeurig, kosteneffectief olifantenbeheer.” – Marc Goss, CEO van het Mara Elephant Project.

De drones worden op dezelfde manier gebruikt als hoe honden schapen hoeden. Het geluid van de drone klinkt als een zwerm bijen voor de olifanten en zal ze van koers doen veranderen. Hierdoor kunnen leden van het projectteam de olifanten uit de buurt houden van nabijgelegen dorpen of ‘hot zones’ stropen. De gegevens worden ook verzameld en de daaropvolgende kartering van dieren in het wild kan continu worden bijgewerkt.

Olifanten Drone Gif

Kijk naar de toekomst, kijk naar de lucht

Anti-stroperij- en beschermingsdrones worden met succes ingezet om het verschrikkelijke verlies van olifanten voor hun slagtanden en het groeiende probleem van HEC te verminderen. Drones kunnen snel, veilig en met minimale kosten gaan, waar mensen een groot risico lopen.


Voor meer informatie en om te doneren, klik hier: https://maraelephantproject.org/donate/

Lees voor meer informatie hoe drones beschermen koala’s van habitatverlies en kijk dit video over hoe de bedreigde beren nauwkeurig worden gelokaliseerd en geteld.

bronnen:

  1. https://www.elephantsforafrica.org/

  2. https://worldelephantday.org/

3. https://wwf.panda.org/discover/knowledge_hub/endangered_species/elephants/human_elephant_conflict/?

Wat vind jij hiervan?

      Geef een reactie

      Online drone kopen? Vergelijk drone prijzen online!
      Logo
      Vergelijk items
      • Totaal (0)
      Vergelijken