Europese droneregels van kracht: dit moet je weten

Het is zover! De nieuwe Europese dronewetgeving is van kracht. Dat heeft een aantal consequenties voor bijna alle dronevliegers in Europa en dus ook Nederland. Zo moet je je registreren als drone-operator en is de kans groot dat je een EU dronebewijs moet halen. In dit stappenplan zie je precies wat je moet doen, aangenomen dat je gaat vliegen in de Open categorie van de nieuwe Europese droneregels.

Stappenplan Europese dronewetgeving

1. Registreer jezelf als dronepiloot

Ga je vliegen met een drone die meer weegt dan 250 gram? Heeft je drone een camera? Als het antwoord op één van deze vragen ‘ja’ is, dan moet je je registreren als drone-operator. Dat kan als persoon of als bedrijf. Je dient je te registreren in het land waar je woont of waar je bedrijf is gevestigd.

In Nederland kun je je registreren via de RDW. De kosten bedragen 23 euro. In België verloopt de registratie via het DGLV. Na afloop van het registratieproces ontvang je een exploitantnummer, een unieke code die gekoppeld is aan jouw registratie.

2. Zet het exploitantnummer op al je drones

Breng je exploitantnummer (ook wel Operator ID genoemd) zichtbaar aan op al je drones. Dat kan met behulp van een brandplaatje, maar een sticker voldoet ook. De drones zelf hoeven niet geregistreerd te worden, wat voorheen met een PH registratie gedaan werd.

3. Volg de juiste droneopleiding

Weegt je drone meer dan 250 gram? Dan zul je een Europees dronecertificaat moeten halen. Deze is er in twee varianten: het basisbewijs A1/A3 en het uitgebreidere dronebewijs A2. Welk bewijs je nodig hebt hangt onder andere af van het gewicht van je drone(s).

Via de Dronewijzer kun je snel achterhalen welk vliegbewijs je nodig hebt en eventueel direct een opleiding boeken bij Dutch Drone Academy. Na het doorlopen van de opleiding vraag je het vliegbewijs aan bij de RDW. In België wordt de basisopleiding verzorgd vanuit het DGLV. Bij het DGLV kun je ook terecht voor het A2 theorie-examen.

4. Check je (drone)verzekering

Ga na of je persoonlijke aansprakelijkheidsverzekering ook dekking biedt voor schade veroorzaakt door drones. Wil je zakelijk gebruik maken van je drone? Dan kan het zijn dat je een speciale verzekering nodig hebt.

Algemene regels voor de Open drone categorie

 • De maximale vlieghoogte is 120 meter t.o.v. de grond;
 • Houd de drone altijd in het zicht en vlieg alleen bij daglicht;
 • Vlieg niet boven of vlak naast 80 km-wegen, autowegen en snelwegen;
 • Houd afstand van kleine vliegvelden/helihavens en vlieg niet in CTR-gebieden;
 • Check Godrone.nl (of in België: Droneguide.be) om te zien in welke andere zones er een vliegverbod voor drones geldt;
 • FPV vliegen is toegestaan zolang er een waarnemer naast je staat;
 • Houd rekening met de privacy van mensen die mogelijk herkenbaar in beeld komen;
 • Vlieg niet boven plekken waar veel mensen zijn;
 • Zorg dat je je EU dronebewijs (op papier of op je smartphone) bij je hebt als je gaat vliegen met je drone.

Tags:

1 Reactie
 1. […] Vanaf vandaag is het mogelijk om je ROC-light of je RPA-L dronebewijs om te laten zetten naar OPEN A2 EU dronebewijs. Dit is handig omdat dit een onderdeel is van de nieuwe Europese dronewetgeving. […]

  Geef een reactie

  Online drone kopen? Vergelijk drone prijzen online!
  Logo
  Vergelijk items
  • Totaal (0)
  Vergelijken