Amerikaanse telecomwaakhond legt HobbyKing miljoenenboete op

De Amerikaanse telecomwaakhond FCC heeft de leverancier van RC modellen en zenders HobbyKing een boete opgelegd van maar liefst drie miljoen dollar wegens het op de markt brengen van videozenders voor FPV drones die niet voldoen aan de Amerikaanse richtlijnen voor radiocommunicatie. Als HobbyKing de boete niet binnen drie maanden betaalt, wordt het bedrijf voor de rechter gedaagd.

Illegale videozenders

HobbyKing is een in Hong Kong gevestigde verkoopsite die voornamelijk onderdelen levert voor modelvliegtuigen en andere op afstand bestuurbare modellen. Het bedrijf verkoopt ook de nodige drone-accessoires, variërend van FPV brillen, videozenders, controllers tot en met complete racedrones.

Volgens een onderzoek dat de FCC instelde voldoen tientallen videozenders van HobbyKing niet aan de eisen die gesteld worden aan radioapparatuur die in de VS op de markt wordt gebracht. Zo wordt er met een te hoog vermogen uitgezonden, en worden er frequentiebanden gebruikt die niet zijn toegestaan. De zenders zijn daarom juist in trek bij FPV vliegers: dankzij het hoge zendvermogen krijgt men ook op grotere afstanden een goed videosignaal door.

Volgens de FCC bestaat het gevaar dat de videozenders interfereren met luchtvaartcommunicatiesystemen en meteorologische radioinstallaties. Al in 2018 werd HobbyKing gewaarschuwd, maar het bedrijf gaf daar geen opvolging aan. Dat leidt nu dus tot een boete van 2,8 miljoen dollar. Als HobbyKing deze niet betaalt, brengt de FCC de zaak voor de rechter.

Europa

Onduidelijk is nog wat de gevolgen zijn voor de leveranties van HobbyKing in de Europese Unie. In de EU moet alle consumentenelektronica voldoen aan de richtlijnen van het Conformité Européenne. De kans is groot dat de betreffende videozenders van HobbyKing ook niet voldoen aan Europese normen.

Wat vind jij hiervan?

   Geef een reactie

   Online drone kopen? Vergelijk drone prijzen online!
   Logo
   Vergelijk items
   • Totaal (0)
   Vergelijken