Dronut X1 leent zich perfect voor indoor inspecties en reddingswerk

Er zijn tal van indoor toepassingen denkbaar voor drones, variërend van het uitvoeren van inspecties op moeilijk bereikbare plekken tot en met het opsporen van mensen in nood. Het probleem is alleen dat de propellers gevaarlijk zijn voor mensen en ook beter niet in aanraking kunnen komen met muren of andere obstakels. Daarom zijn de propellers van de nieuwe Dronut X1 volledig afgeschermd. Daardoor is de drone 100% veilig voor indoor gebruik.

Bi-rotor ducted drone

De Dronut X1 werd ontwikkeld door het Canadese bedrijf Cleo Robotics. Het gaat om een zogenaamde bi-rotor ducted drone, met twee volledig afgeschermde propellers die voor de aandrijving zorgen. Daardoor is de drone 100% veilig te gebruiken in afgesloten ruimten en in de nabijheid van mensen.

De oprichters van Cleo Robotics waren eerst werkzaam in de olie- en gasindustrie. Daardoor wisten ze hoe moeilijk en gevaarlijk het inspecteren van afgesloten ruimten kan zijn. Dat leidde tot het ontwerp van de Dronut. Een eerste versie van de drone werd in 2020 gelanceerd, en was bedoeld voor militaire toepassingen. Daarna ontstond het idee om de drone geschikt te maken voor civiel gebruik. Dat leidde tot de Dronut X1.

Er Zijn Tal Van Indoor Toepassingen Denkbaar Voor Drones, Variërend Van Het Uitvoeren Van Inspecties Op Moeilijk Bereikbare Plekken Tot En Met Het Opsporen Van Mensen In Nood. Het Probleem Is Alleen Dat De Propellers Gevaarlijk Zijn Voor Mensen En Ook Beter Niet In Aanraking Kunnen Komen Met Muren Of Andere Obstakels. Daarom Zijn De Propellers Van De Nieuwe Dronut X1 Volledig Afgeschermd. Daardoor Is De Drone 100% Veilig Voor Indoor Gebruik.
De Dronut X1 met bijbehorende controller

4K camera en 3D positionering

De Dronut X1 weegt slechts 425 gram en is klein genoeg om in je handpalm te passen. Desondanks biedt de drone een 4K camera met live streaming mogelijkheden. Voor de positionering en navigatie maakt de drone gebruik van 3D LiDAR, waarbij laserstralen alle kanten op worden gestuurd en aan de hand van de reflectie wordt bepaald hoe de omliggende ruimte eruit ziet.

Afhankelijk van de omstandigheden heeft de wifiverbinding een bereik van ca. 1 km. De vliegtijd is ca. 12 minuten. De bediening verloopt via een Android app. Volgens Cleo Robotics kan de drone dankzij de geavanceerde sensoren zelfs gebruikt worden in ruimten met weinig licht of zelfs helemaal in het donker. Dankzij de ingebouwde ledverlichting kan de drone dan nog steeds beelden maken. Dat brengt de nodige mogelijkheden met zich mee op het gebied van handhaving, search&rescue en inspecties.

Prijs en beschikbaarheid

Goedkoop is de drone niet: aan het toestel hangt een prijskaartje van 9.800 dollar. De drone kan alleen besteld worden via de website van Cleo Robotics. De makers benadrukken dat de drone ‘Made in the USA’ en NDAA compliant is.

Mocht het ontwerp van de Dronut X1 je bekend voorkomen, dan kan dat kloppen: aan de TU Eindhoven wordt er onder de naam Blue Jay al jaren gesleuteld aan een indoor ducted drone. Deze werd voor het eerst gepresenteerd in 2015, als vliegende robotbutler. Daarna toonden de studenten hoe een dergelijke drone zou kunnen helpen bij woningbranden en evacuaties.

Wat vind jij hiervan?

   Geef een reactie

   Online drone kopen? Vergelijk drone prijzen online!
   Logo
   Vergelijk items
   • Totaal (0)
   Vergelijken