De politie heeft geen gebruik gemaakt van apps van DJI om de drones van het betreffende merk te besturen. Dat zegt demissionair minister Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) in een reactie op eerdere kamervragen over mogelijke dataverzameling door Chinese drones. Ook Rijkswaterstaat zou maatregelen hebben genomen om datalekken te voorkomen.
Maatregelen tegen datalekken
De beantwoording van de minister volgt op kamervragen die gesteld werden nadat in het nieuws kwam dat de Chinese overheid mogelijk gevoelige data op kan vragen die verzameld wordt via de apps waarmee drones van DJI worden bestuurd. In Nederland maken onder andere de politie, de brandweer en Rijkswaterstaat gebruik van apparatuur van DJI.
Maar volgens minister Grapperhaus is er geen reden om aan te nemen dat er op deze manier data is weggelekt naar China. “Er zijn diverse maatregelen genomen om te voorkomen dat data mogelijk op Chinese servers kunnen belanden. Zo maakt Rijkswaterstaat geen gebruik van de in het artikel genoemde DJI-besturingsapp en worden de beelden op een externe geheugenkaart opgeslagen. De informatie op deze geheugenkaarten wordt op de eigen servers en bij een Nederlandse cloud-opslag bewaard en uitgelezen.”
Geen vertrouwelijke operaties
Ook de politie zou maatregelen hebben genomen om datalekken te voorkomen. Bovendien worden de drones van DJI niet ingezet voor vertrouwelijke operaties, stelt Grapperhaus: “De politie heeft op grond van de berichten dat data kunnen weglekken naar Chinese servers besloten de DJI-drones alleen in te zetten tijdens reguliere operaties. Dat wil zeggen: wel voor forensische opsporing, verkeersongevallenanalyse en openbare orde en veiligheid, maar niet voor operaties waarbij vertrouwelijke informatie wordt verwerkt. Daarnaast heeft de politie eveneens beschermende maatregelen getroffen.”
De reden dat Defensie helemaal geen drones van Chinese makelij meer gebruikt voor operationeel optreden, volgt uit het beveiligingsbeleid dat door Defensie is opgesteld. Voor operationele doeleinden beschikt Defensie over military-grade drones die voldoen aan de gestelde beveiligingseisen.
Geen aanvullende maatregelen
Gelet op de genomen maatregelen ziet Grapperhaus geen aanleiding om Rijkswaterstaat of de politie te vragen om te stoppen met het gebruik van drones van DJI. Ook ziet de minister geen aanleiding voor aanvullende maatregelen.
Hoe de drones van DJI dan wél bestuurd worden, blijkt niet uit de beantwoording van Grapperhaus. Op een foto uit mei 2020 is te zien hoe de politie onder andere gebruik maakt van controllers met daarop een DJI CrystalSky, voor het besturen van drones van het type Inspire 2. Daar draait de DJI GO 4-app op. En op een foto uit april van dit jaar op het twitteraccount @politiedrone is duidelijk een DJI-app te zien, evenals op deze foto.
Inzet bij grote brand in Gaanderen…^02 pic.twitter.com/CpTkqpnvg4
— Politiedrone (@politiedrone) April 14, 2021
</div><script async src="https://platform.twitter.com/widgets.js" charset="utf-8"></script>