Ook Den Helder krijgt eigen DronePort

In navolging van de Eemshaven in Groningen krijgt ook Den Helder een eigen DronePort. Daarover is onlangs gesproken in de gemeenteraad van de Noord-Hollandse kustplaats. Het nieuwe dronevliegveld is een initiatief van het Maritime Drone Initiative (MDI) en wordt bekostigd vanuit de programmalijn maritieme innovaties als onderdeel van de Regio Deal. De DronePort zal in de komende jaren worden gerealiseerd.

Uitbreiding van Den Helder Airport

DronePort Den Helder komt op het terrein van Den Helder Airport. Volgens Den Helder Airport-directeur Conny van den Hoff vormt onbemande luchtvaart een mooie uitbreiding van de bestaande activiteiten en faciliteiten van de luchthaven. Maar voordat de eerste drones kunnen opstijgen en landen moet er nog wel het nodige gebeuren: niet alleen moet er fysieke infrastructuur worden aangelegd, ook moet er nog een vergunning worden aangevraagd die het duaal gebruik van het luchtruim mogelijk maakt, in nauw overleg met de militaire luchtverkeersleiding van vliegkamp De Kooy.

Zodra de DronePort Den Helder een feit is, kan deze onder andere gebruikt worden als uitvalsbasis voor drones die de kustlijn afvliegen om muistromen en drenkelingen te detecteren. Ook zijn er plannen om vanaf de DronePort met vrachtdrones over lange afstanden naar platforms en windparken op zee te gaan vliegen. Dat is met name van belang met het oog op de aanleg van windmolenparken buiten de kust: drones kunnen in de toekomst inspecties van windmolens of spoedeisende leveringen gaan uitvoeren.

Samenwerking

De ontwikkeling van DronePort Den Helder wordt mede gecoördineerd door DroneQ Robotics. “Wij zijn samen met AirHub kernpartners en mede verantwoordelijk voor het opzetten en uitvoeren van de projecten Strand Veilig, Long Distance Cargo Drone Delivery en het opzetten van het MDCC – Maritime Drone Command Center. Daartoe hebben METIP/NHN, DroneQ Robotics en AirHub een overeenkomst getekend. Met Phoenix-Wings werken we aan de doorontwikkeling van de cargo drones”, aldus John Troch van DroneQ Robotics.

De aanleg van de DronePort wordt gefinancierd vanuit de Regio Deal, een samenwerking tussen het Rijk en de provincie Noord-Holland, gemeente Den Helder, het samenwerkingsverband De Kop Werkt! en andere publiek-private partners. Het doel is om het leef-, woon- en werkklimaat in de Kop van Noord-Holland te versterken. Eén van de onderdelen van de Regio Deal betreft de ontwikkeling van innovatieve maritieme technologieën.

DronePort Eemshaven

De kop van Noord-Holland is niet de eerste Nederlandse regio die een eigen DronePort krijgt. In de Eemshaven in Groningen is afgelopen zomer een vergelijkbare DronePort operationeel geworden.

Wat vind jij hiervan?

   Geef een reactie

   Online drone kopen? Vergelijk drone prijzen online!
   Logo
   Vergelijk items
   • Totaal (0)
   Vergelijken