Sony kondigt Airpeak S1 drone voor professionele beeldmakers aan

De Japanse elektronicafabrikant Sony Electronics Inc. heeft vandaag haar allereerste professionele drone aangekondigd, de Airpeak S1. Het gaat om het eerste model in de nieuwe Airpeak-lijn. Volgens Sony is de S1 de kleinste drone van dit moment die kan worden uitgerust met een full-frame Alpha-camera met verwisselbare lens. De drone komt eind dit jaar op de markt.

High-end drone voor professionele beeldmakers

Begin 2020 liet Sony voor het eerst doorschemeren onder de naam Airpeak aan een high-end drone voor professionele beeldmakers te werken. Nadat het bedrijf in de afgelopen maanden een paar keer een tipje van de sluiter oplichtte is vandaag de officiële aankondiging van de nieuwe productlijn een feit. Volgens Sony biedt Airpeak de meest geavanceerde imaging-, sensing-, AI- en robottechnologieën die het bedrijf momenteel te bieden heeft.

De nieuwe drone maakt gebruik van door Sony ontwikkelde motoren, ESC’s en propellers, waardoor de drone hoge vliegsnelheden kan behalen (tot 90 km/uur) en zeer windbestendig is (tot windkracht 8). De maximale vliegtijd is 22 minuten zonder payload, wat afneemt tot ca. 12 minuten met payload zoals een α7S III met FE 24mm F1.4 GM. De RCR-VH1 controller werd ontwikkeld met professionele beeldproductie en bewegingsvrijheid in het achterhoofd. Voor de veiligheid is de drone is voorzien van obstakeldetectie en automatische besturing op basis van sensorinformatie. Via een cloudapplicatie kan het toestel beheerd worden.

Gebruikers kunnen de drone in combinatie met verschillende Alpha-camera’s uitrusten, afhankelijk van hun wensen. De Airpeak S1 is compatibel met de Alpha 7S-serie en FX3, de Alpha 7R-serie en de Alpha 9-serie. Ook kan de drone gebruikt worden in combinatie met de Alpha 1, die opnamen kan maken in 8K resolutie. De camera’s kunnen op hun beurt worden voorzien van verschillende objectieven. De T3 for Airpeak-gimbal werd ontwikkeld door Gremsy. Gimbal, camera en lens mogen gezamenlijk maximaal 2,25 kg wegen. De MTOW van de drone is 6,8 kg.

Bediening

Voor de bediening van de drone ontwikkelde Sony Airpeak Flight, een iOS- en iPadOS-compatibele applicatie die de controls van de drone, controller, camera en gimbal samenbrengt, waardoor de piloot statusinformatie zoals vluchtafstand en resterende batterijlading kan checken en de verschillende settings en modi eenvoudig kan wijzigen via een scherminterface.

Airpeak S1 biedt ook een dual operator modus, zodat de ene gebruiker zich volledig kan richten op de besturing van de drone, terwijl een andere gebruiker de gimbal en de camera bedient. Dankzij een via de controller kantelbare FPV (first person view)-camera kan de piloot de oriëntatie en vliegrichting van de drone in de gaten houden. Het landingsgestel kan worden ingeklapt zodat het zicht van de camera niet belemmerd wordt tijdens draaibewegingen.

Positiebepaling en obstakeldetectie

De Sony Airpeak S1 is voorzien van 5 stereocamera’s: voor, achter, links, rechts, onder. De gegevens worden verwerkt door een voor dit doel ontwikkelde Vision Sensing Processor. Dankzij speciale algoritmen wordt de ruimtelijke positie en oriëntatie van de drone in realtime nauwkeurig geschat, waardoor een gecontroleerde vlucht mogelijk is, zelfs in omgevingen waar er geen satellietnavigatie beschikbaar is, zoals indoor of onder bruggen.

De Airpeak S1 is uitgerust met een door Sony ontwikkelde flight controller die alle sensorinformatie van de IMU, gyroscopen, barometer en infraroodafstandmeter integreert en op basis daarvan de drone aanstuurt. De Airpeak S1 maakt gebruik van multidirectionele sensoren om obstakels te ontwijken. De stereocamera’s voor, achter, links en rechts en de infraroodafstandmeter aan de bovenkant herkennen obstakels in de buurt van het toestel, zodat de drone automatisch kan vertragen en stoppen als dat nodig is.

Airpeak Base

Alle toestelinformatie, inclusief logs, kan via de Airpeak Flight-app naar de cloud worden geüpload. Deze informatie kan bekeken worden in Airpeak Base, een webtoepassing waarmee de operator apparatuur kan beheren, vluchtplannen kan maken en vluchtlogboeken kan beheren. In het apparatuurbeheer wordt informatie over de gebruikte apparatuur automatisch weergegeven en beheerd op basis van het vluchtlogboek. Hierdoor kan de operator de status van de drone controleren voordat er gevlogen gaat worden, waardoor problemen op de set tot een minimum worden beperkt.

Met Airpeak Base kan de piloot geavanceerde vluchtplannen maken en de drone automatisch herhaaldelijk hetzelfde traject laten afleggen. Daarbij kan de positie (breedtegraad, lengtegraad en hoogte) en snelheid van de drone op een tijdlijn ingesteld worden, alsook de oriëntatie van de gimbal en instructies voor het maken van video- of foto-opnamen. Reproductievlucht is een automatische vliegfunctie die de vliegroute, gimbal en camerabewegingen reproduceert op basis van vluchten die in het verleden zijn gevlogen.

Prijs en beschikbaarheid

De adviesprijs van de nieuwe Airpeak S1 is ongeveer 9.000 dollar. De drone wordt geleverd met twee paar 17” propellers, een controller, twee accu’s en een acculader. Een gimbal die door Gremsy speciaal voor de Airpeak S1 werd ontwikkeld, zal apart worden verkocht. De Airpeak S1 zal beschikbaar zijn voor pre-order en verzonden worden naar klanten in het najaar van 2021. Airpeak S1 wordt gemaakt in Japan. Klanten kunnen tegen die tijd ook meer informatie opvragen over het extra Airpeak Protect garantieplan en over de Airpeak Plus cloudservice.

Sony Group zal Airpeak S1 voor het eerst exposeren op Japan Drone 2021, een drone-conferentie die wordt gehouden in Makuhari Messe in Chiba, Japan van 14-16 juni 2021. Daarnaast zal Izumi Kawanishi, Senior Vice President, AI Robotics Business, Sony Group Corp in de ochtend van 14 juni 2021 een keynote speech verzorgen die bekeken kan worden via https://ssl.japan-drone.com/en_la/.

Meer informatie over de Sony Airpeak is beschikbaar op https://electronics.sony.com/airpeak.

NB. Gezien het gewicht van het toestel zal de drone in Europa alleen in Open subcategorie A3 gebruikt kunnen worden. Wie meer operationele mogelijkheden vereist dan A3 toestaat, zal te maken krijgen met de Specific categorie. Dat brengt nog eens flink wat extra kosten met zich mee.

Wat vind jij hiervan?

   Geef een reactie

   Online drone kopen? Vergelijk drone prijzen online!
   Logo
   Vergelijk items
   • Totaal (0)
   Vergelijken