Binnenvaartschippers voelen zich steeds vaker bespied door inspectiedrones

Inspectiedrones die onder andere door de Inspectie Leefomgeving en Transport boven waterwegen worden ingezet om te controleren op milieuovertredingen zorgen voor toenemende onvrede bij binnenvaartschippers. Dat meldt de Algemeene Schippers Vereeniging (ASV). Schippers die aan boord wonen van hun vrachtschip vinden dat de drones inbreuk maken op hun privacy. Ook voelt men zich overgecontroleerd.

Drone-inspecties

Controlerende overheidsinstanties zoals de ILT zetten in toenemende mate inspectiedrones in voor het uitvoeren van inspecties. In het geval van de binnenvaart gaat het daarbij onder andere op het controleren op milieudelicten zoals varend ontgassen. Daartoe vliegen er steeds vaker drones langs de schepen, om te controleren of alle tanks wel goed afgesloten zijn. Nu nog worden die drones bestuurd door piloten op de wal, maar in de toekomst moeten die inspecties geautomatiseerd gaan verlopen.

Het toenemend aantal drone-inspecties zorgt bij binnenvaartschippers echter voor onrust. Er komen steeds meer klachten binnen bij de Algemeene Schippers Vereeniging (ASV). “Er wordt vergeten dat het schip ook onze woning is. Niemand vindt het normaal om in een woonwijk met een camera langs een slaapkamerraam te vliegen. Maar bij vrachtschepen, waarop gezinnen ook een huiselijk leven hebben, gebeurt dat wel. Soms hangen ze echt langdurig boven het schip. Beelden worden vernietigd, zeggen ze dan. Maar of dat echt gebeurt is de vraag,” zegt ASV-voorzitter Gerberdien le Sage in De Telegraaf.

‘Tientallen klachten binnengekomen’

Inmiddels heeft de ASV naar eigen zeggen tientallen klachten ontvangen van de aangesloten schippers. Deze worden gebundeld en binnenkort aangeboden aan de ILT. “Op het Hollands Diep al 2 keer rond de stuurhut een inspectiedrones gehad. Vreselijk!”, schrijft één van de schippers aan ASV. “Ze mogen ze niet boven ons vliegen vanwege de privacy maar wel naast! Dus naar binnen gluren mag blijkbaar wel!”, schrijft een andere schipper.

Als mogelijke oplossing zou de ASV graag zien dat de inspectiedrones van inspectiediensten duidelijk herkenbaar worden. “Wij willen van een afstand kunnen zien waar een drone toe behoort (Politie, Rijkswaterstaat, ILT) en een meldpunt in geval van overlast/intimiderend gedrag”, verklaart Sunniva Fluitsma tegenover Dronewatch. “Maar eigenlijk willen we vooral dat men dit soort middelen zo beperkt mogelijk inzet, mede omdat wij al zo ontzettend gecontroleerd en gevolgd worden. We willen ook garanties dat er geen beeldmateriaal bewaard wordt. Ook willen we niet dat men zo vliegt dat men in de stuurhut/roef kan kijken.”

Reactie ILT over inspectiedrones

Volgens een woordvoerder van de ILT wordt de privacy van de schippers zeer serieus genomen. De woordvoerder verwijst daarbij naar een informatiepagina op de website van de ILT, waar nadere toelichting wordt verstrekt over de wijze waarop de drone-inspecties worden uitgevoerd:

“De ILT heeft eigen droneteams, die bestaan uit 2 piloten en 1 expert gevaarlijke stoffen. Deze inspecteurs kennen de wet- en regelgeving voor (vervoer van) gevaarlijke stoffen, maar ook de privacyregels. Daarom vliegen onze drones naast de schepen en niet erboven.

De ILT is niet geïnteresseerd in personen. Staan er toch mensen op de dronebeelden? Dan maakt de inspectie deze personen onherkenbaar, zoals de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) vereist. U herkent de drones en voertuigen van de ILT door de bestickering, de inspecteurs dragen gele jassen met een ILT-logo.”

Demissionair minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat) nam onlangs bij de Volkeraksluizen nog een kijkje bij de inzet van drones voor het controleren op varend ontgassen:

Wat vind jij hiervan?

   Geef een reactie

   Online drone kopen? Vergelijk drone prijzen online!
   Logo
   Vergelijk items
   • Totaal (0)
   Vergelijken