Wetenschappers ontwikkelen drone die regenbuien kan opwekken

Britse wetenschappers verbonden aan de University of Reading hebben in opdracht van de Verenigde Arabische Emiraten een experimentele drone ontwikkeld die gebruikt kan worden om regenbuien op te wekken. Dat wordt bereikt door druppelvorming op gang te brengen door middel van statische elektriciteit. De nieuwe techniek kan mogelijk uitkomst bieden om lokaal de gevolgen van klimaatverandering tegen te gaan.

Druppelvorming

Het onderzoek wordt geleid door de Britse meteoroloog Kerri Nicoll. Het onderzoek richt zich op het stimuleren van druppelvorming in wolken door middel van statische elektriciteit. Het idee is dat de drone een serie elektrische pulsen uitzendt, die microscopische vochtdruppeltjes in de lucht laten samenklonteren als gevolg van ladingsverschillen.

Volgens Nicoll is de nieuwe methode totaal anders dan bestaande methoden om regen te genereren, waarbij zilverjodide wordt afgeworpen vanuit vliegtuigen of raketten. Door onbemande luchtvaartuigen in te zetten om regenbuien op te wekken kunnen de kosten bovendien flink lager uitvallen dan met bestaande technieken. “Simpel gezegd laden we op wat er al is.”

Tijdens de testvluchten laten de onderzoekers de fixed-wing drone cirkelvormige trajecten afleggen. Ondertussen wordt op de grond gemeten of de drone inderdaad de benodigde elektrische lading weet over te dragen op vochtdruppeltjes in de atmosfeer. De drone en de specialistische meteorologische payload is voor een groot deel zelf ontwikkeld, in samenwerking met de University of Bath.

Inzetten tijdens droogte

Het onderzoek maakt deel uit van het UAE Rainfall Enhancement Programme. Gehoopt wordt dat de regenopwekkende drones uitkomst kunnen bieden tijdens tijden van extreme droogte. Mogelijk kan de nieuwe techniek ook gebruikt worden om bestaande methoden voor regenopwekking effectiever te maken.

Wat vind jij hiervan?

   Geef een reactie

   Online drone kopen? Vergelijk drone prijzen online!
   Logo
   Vergelijk items
   • Totaal (0)
   Vergelijken