Hoe drones magazijnvoorraadcontroles hervormen

Bijna alles wat je bezit heeft ooit op een magazijnplank gezeten. Voor fabrikanten, retailers en logistieke bedrijven is het bijhouden van al die voorraad een constante uitdaging.
De meeste magazijnen herbergen enorme productpopulaties die in kleine batches worden verzonden. Er is een enorme hoeveelheid churn en de opslag wordt in een oogwenk opnieuw geconfigureerd. Het beheren van de ruimte in zo’n dynamische omgeving is een 24-uurs proces. Het is nog moeilijker gemaakt tijdens drukke winkelseizoenen en met het personeelsbestand dat wordt beïnvloed door de Covid-19-pandemie.

Traditioneel magazijnbeheer – zonder drones

Om de voorraadniveaus op peil te houden, voeren magazijnmedewerkers traditioneel de voorraadcontroles handmatig uit. Vaak is een heftruck nodig om de voorraad op hoogte te beoordelen.

Deze gedateerde methoden hebben verschillende beperkingen. Om te beginnen brengt elk werk op hoogte een zekere mate van risico met zich mee. Ongelukken kunnen en zullen gebeuren.

Door vorkheftrucks ondersteunde inventariscontroles zijn ook traag, vervelend en laten ruimte voor menselijke fouten.

Wanneer het voorraadbeheerproces afhankelijk is van tijdrovende processen, zijn er domino-effecten. Ten eerste wordt de frequentie van magazijncontroles verminderd, wat leidt tot minder zichtbaarheid voor managers en een grotere kans op problemen in de toekomst.

Ten tweede leiden deze saaie en repetitieve taken onvermijdelijk tot onvoorzichtigheid, waardoor het gevaar nog groter wordt en de kans op menselijke fouten toeneemt.

Dit alles gebeurt in de context van een sector die al onder druk staat om te evolueren naarmate de vraag naar e-commerce stijgt.

Het is duidelijk dat dit een business area is die klaar is voor digitalisering. De vraag is welke vorm die oplossing zal aannemen. De eerste tekenen zijn dat een combinatie van drones en AI een veilig, schaalbaar en kosteneffectief alternatief voor magazijnbeheer kan bieden.

Drones en voorraadbeheer

Werken in de voorhoede van deze aanpak is: lucht, een software-startup gevestigd in Boedapest, Hongarije.

Misschien ben je Aeriu tegengekomen op Airworks 2020, waar CEO Gergely Ellenrieder gaf deze presentatie waarin wordt beschreven hoe drone-gegevens door magazijnmanagers kunnen worden gebruikt om rapporten te verbeteren en industrie 4.0-oplossingen te ontwikkelen.

Deze zomer gaat Aeriu zijn derde jaar in. Vroege klanten waren onder meer een Scandinavische meubelgigant en een Duits multinationaal engineering- en technologiebedrijf.

Door met beide te werken, heeft Aeriu een softwareoplossing kunnen ontwikkelen en herhalen voor slimmer voorraadbeheer.

Aeriu 4-Stappen Proces

De werkstroom is eenvoudig. De drone – momenteel een kant-en-klare DJI Mavic 2 Pro – wordt bestuurd door magazijnmedewerkers om snel labelgegevens te verzamelen. Dit is meestal een combinatie van barcodes en magazijnlocatie-indicatoren.

Met een druk op de knop worden de beelden geüpload naar het cloudplatform van Aeriu voor een veelzijdige analyse. Er zijn verschillende tools in het spel, want hoewel magazijnmarkeringen meestal binnen één bedrijf zijn gestandaardiseerd, kan hetzelfde niet worden gezegd van de warehousing-industrie in het algemeen.

Aeriu Cloud-Barcodes

Een Optical Character Recognition (OCR)-model herkent cijfers en symbolen in meerdere talen. Dit kan worden gebruikt om palletlocaties te identificeren aan de hand van de directory van het magazijn. Een barcodelezermodel detecteert en identificeert voorraad aan de hand van de productbibliotheek van het bedrijf. Aeriu stelt magazijnbeheerders in staat om een ​​inventariskaart te maken die aangeeft waaruit hun voorraad bestaat en waar deze zich bevindt.

Naast het extrapoleren van gegevens uit dronebeelden, gebruikt het neurale netwerk van Aeriu deep learning om een ​​zeer specifieke uitdaging op te lossen: het identificeren van lege ruimtes. Het platform is getraind om te begrijpen dat het ontbreken van voorraad ook essentiële informatie is en geeft dit dienovereenkomstig door.

Aeriu Lege Ruimte

De snelle ontwikkeling van Aeriu’s oplossing is geholpen door twee dingen. De eerste is directe blootstelling aan en feedback van enkele van de grootste magazijnbeheerders ter wereld. De tweede is gemakkelijke toegang tot DJI-hardware die capabel en betrouwbaar is en wordt ondersteund door technische ondersteuning.

“Dankzij deze samenwerking met DJI kunnen we waardevolle ondersteuning bieden op het gebied van hardware, onderhoud en training”, legt Ellenrieder uit. “Het gebruik van de producten van DJI is een garantie. We kunnen onze oplossing verder ontwikkelen omdat DJI de hardware doet terwijl wij ons focussen op de software.”

Hoe slimmer magazijnbeheer een prioriteit werd in 2020

De pandemie heeft magazijnmanagers wereldwijd onder druk gezet. Personeelstekorten en beperkingen rond sociale afstand op de werkplek hebben nieuwe barrières geplaatst voor voorraadcontroles. Voor velen is die uitdaging verergerd door de enorme toename van online e-commerce en complicaties in de toeleveringsketen.

“Alle voordelen die we bieden, zijn het afgelopen jaar nog waardevoller geworden”, zegt Ellenrieder, die ook een grote toename van inkomende leads tijdens de pandemie onthulde. “Vooral in het derde en vierde kwartaal van 2020, toen er veel jaarlijkse magazijninventariscontroles werden uitgevoerd. We hoorden van veel bedrijven dat ze niet zoveel mensen konden gebruiken als ze normaal zouden doen.”

Er zijn ook toenemende veiligheidsproblemen met betrekking tot de manier waarop voorraadcontroles worden uitgevoerd. Regelgeving voor het gebruik van heftruckkooien, die in bepaalde jurisdicties alleen in uitzonderlijke omstandigheden voor werken op hoogte zouden mogen worden gebruikt.

Wat de regelgeving ook is, er is weinig twijfel dat drones een veel grotere veiligheidsrecord dan zware magazijnmachines.

Er zijn nog andere voordelen naast het vermogen om op gegevens gebaseerde beslissingen te nemen en veilig om te gaan met arbeidstekorten. Bestuurskamers in elke branche zijn op zoek naar schonere, groenere manieren om de dagelijkse werkzaamheden uit te voeren. Heftrucks verbruiken ongeveer 72 kW per uur, terwijl een drone bijna 0,72 kW per uur gebruikt. Dit enorme verschil in energieverbruik maakt duidelijk waarom de eerste verre van een efficiënt hulpmiddel voor het verzamelen van gegevens is.

Aeriu Mavic 2 Pro In Actie

Schaalbare magazijnvoorraadscans met de Mavic 2 Pro

Omdat DJI de hardware dekt, heeft Aeriu de vrijheid gehad om een ​​aantrekkelijke software-oplossing te ontwikkelen die eenvoudig op te schalen is. Het bedrijf neemt momenteel nieuwe klanten aan met de Mavic 2 Pro. Het model is direct beschikbaar, gebruiksvriendelijk en wordt geleverd met een 1-inch sensor met 2x optische zoom.

“We hebben alle beschikbare drones getest. Bij het verwerken van afbeeldingen met het OCR-model en het barcodemodel, realiseerden we ons al snel dat de Hasselblad-camera van de Mavic 2 Pro het beste werkt”, zegt Ellenrieder.

Aeriu biedt werkplektrainingen en magazijnmedewerkers zijn doorgaans binnen enkele dagen aan boord. DJI’s Tripod-modus, die de maximale snelheid en remafstand drastisch beperkt, vereenvoudigt het proces en zorgt ervoor dat operaties binnenshuis veilig worden uitgevoerd. Zelfs met die spreekwoordelijke handrem aan, schat Ellenrieder dat: de oplossing versnelt magazijninventarisinspecties met 30 procent, waarbij een drone minder dan 10 procent van een vorkheftrucksysteem kost.

Aeriu werkt ook nauw samen met klanten om veiligheidsnormen te ontwikkelen. “Magazijnmedewerkers zijn gewend aan streng beleid en veel bedrijfsbeleid is gestandaardiseerd. We sluiten het gebied af waar de drone opereert en verkleinen de kans op ongelukken omdat alleen de piloot daar is.”

Ellenrieder heeft het werk van zijn bedrijf gevalideerd zien worden door besluitvormers van enkele van de grootste namen in de productie. “Drie jaar geleden lachten ze. Ze dachten dat het speelgoed was. Nu beschouwen bedrijfsleiders onze oplossing als hightech en iets dat 30 procent sneller is dan traditionele voorraadcontroles. Vliegende drones worden effectief geïntegreerd in de persoonlijke ontwikkelingsplannen van medewerkers.”

De enige weg is naar boven

Er zijn verschillende factoren die de acceptatie van drone-technologie bij magazijninventariscontroles stimuleren.

De toenemende verfijning van hardware en software gaat maar één kant op: naar meer autonome workflows die tijd kunnen besparen en de kosten laag kunnen houden.

“Dit is een sector die in 30 jaar niet is veranderd. Maar de digitalisering komt eraan. De megatrend van cycle counting komt met maandelijkse voorraadrapporten in plaats van jaarlijkse controles. Bedrijven verdubbelen op dit moment investeringen in het digitaliseren van magazijnen”, merkt Ellenrieder op.

Er is ook het praktische feit dat magazijnruimte in binnenstedelijke gebieden – althans in West-Europa waar Aeriu zich tot nu toe heeft geconcentreerd – steeds moeilijker te vinden is. Fabrikanten en retailers worden gedwongen om de opslag naar boven uit te breiden en te innoveren in plaats van nieuwe locaties te verwerven.

Effectieve magazijnactiviteiten vormen de hoeksteen van veel van de producten en diensten die we als vanzelfsprekend beschouwen. De vraag naar slimmere workflows in de branche is enorm. Zozeer zelfs dat er al concurrenten zijn in de zich snel ontwikkelende markt voor drone-inventariscontroles.

Aireu’s softwarefocus en nauwe relatie met DJI stellen hun klanten in staat om via bestaande distributiekanalen op te schalen en drone-technologie met gemak te adopteren – in de wetenschap dat hun activiteiten worden ondersteund door de grootste naam in de branche.

Aeriu is slechts één voorbeeld van innovatieve startups die met de SDK’s van DJI werken aan de werkplekoplossingen van morgen. Lees meer over het ontwikkelen van producten met DJI-hardware hier.

Wat vind jij hiervan?

   Geef een reactie

   Online drone kopen? Vergelijk drone prijzen online!
   Logo
   Vergelijk items
   • Totaal (0)
   Vergelijken