Of u nu ’s nachts een verkeersongeval documenteert, irrigatiesystemen voor rijstvelden ontwerpt of archeologische vindplaatsen onder dichte bosluifels onderzoekt, de vooruitgang in 3D-kaarten en het vastleggen van georuimtelijke gegevens maken deze eens tijdrovende taken, sneller en efficiënter dan ooit tevoren .
Hoewel er veel nadruk is gelegd op het toenemende gebruik van drones met RGB-camera’s en fotogrammetrie om verbeteringen te bereiken, zoals het verminderen van herwerk aan bepaalde bouwprojecten door 25% – LiDAR-technologie is langzaamaan toegankelijk geworden als optie met hoge resolutie en nauwkeurigheid.
LiDAR (Light Detection and Ranging) is een teledetectietechnologie die gebruik maakt van snelle laserpulsen om het aardoppervlak in kaart te brengen. LiDAR is handig wanneer het wordt gebruikt om digitale oppervlakken, terrein- en hoogtemodellen met hoge resolutie te maken die voor verschillende zakelijke toepassingen worden gebruikt. Door innovaties van toonaangevende LiDAR-fabrikanten zoals: Livox en Velodyne om de kosten en omvang van LiDAR-modellen en systeemintegrators te verlagen, zoals: Groene Vallei, GeelScan, Emesent, LiDARUSA en meer, bedrijven kunnen nu eenvoudig een LiDAR-systeem inzetten dat op een UAV is gemonteerd als een alles-in-één 3D-kaartapparaat.
En nu, met de recente aankondiging van de Zenmuse L1, DJI’s eerste LiDAR-lading die speciaal is ontworpen voor de M300 RTK, is LiDAR vanuit de lucht nog nooit zo toegankelijk geweest als nu.
Zenmuse L1 op een 3-assige gestabiliseerde gimbal
Inhoudsopgave
Voorbeelden van LiDAR en drones in actie:
1. Ongevallenscènes
LiDAR is een actief systeem dat ultraviolet, nabij-infrarood licht gebruikt om objecten in beeld te brengen die geen extern licht nodig hebben voor een effectieve mapping. Als u bijvoorbeeld ’s nachts een interstate-ophoping in de gaten houdt, kan een met LiDAR uitgeruste drone eenvoudig worden ingezet, waardoor een enkele passage over de site wordt gemaakt.
Als op UAV gebaseerde oplossing wordt nauwkeurige informatie met zichtbare details onmiddellijk teruggestuurd, die vervolgens als bewijs in de rechtbank kan worden toegelaten. Op de grond kunnen vernielers en sanitaire bemanningen snel beginnen met opruimen, waardoor duizenden, zo niet miljoenen dollars worden bespaard door forenzen vrij te maken en minder uit te geven aan personeel voor ongevallen.
Botsingsreconstructie bij weinig licht met LiDAR
2. Bosbouw
De productie van papier, ahornsiroop en andere essentiële producten vereist een efficiënt beheer van productieve bossen, maar het beheer van deze uitgestrekte gebieden kan overweldigend zijn vanwege hun enorme omvang. Traditionele methoden voor het beoordelen van een bosinventaris zijn tijdrovend en inefficiënt – soms vertrouwen ze op ruwe schattingen voor grote gebieden. Met behulp van een met LiDAR uitgeruste drone kunnen boswachters de hoogte van het bladerdak, de dekking, de boomdichtheid meten en zelfs de locatie en hoogte van individuele bomen meten.
Dit neemt het giswerk en de inefficiëntie van traditionele methoden weg, met als bijkomend voordeel dat LiDAR deze metingen kan uitvoeren, zelfs wanneer menselijke ogen dat niet kunnen, omdat ze niet afhankelijk zijn van natuurlijk licht om te werken.
LiDAR kan kruinhoogten en boomdichtheid meten
3. Landbouw en landschapsarchitectuur
Op grootschalige boerderijen is 3D-kartering van het landschap cruciaal geworden voor het implementeren van effectieve irrigatiesystemen. Op grote rijstplantages moeten boeren bijvoorbeeld dijken bouwen, waarvoor nauwkeurige kennis van het terrein nodig is om een dijksysteem te laten werken. Een met LiDAR uitgeruste drone kan gegevens in één keer verzamelen, waardoor boeren of adviseurs snel door een groot veld kunnen gaan. Eerdere methoden bleken omslachtig en hielden in dat men moest wachten tot de velden voldoende droog waren zodat vrachtwagens over het terrein konden manoeuvreren.
Maak eenvoudig nauwkeurige terreinkaarten om weloverwogen beslissingen over landschapsarchitectuur te nemen. Afbeelding door LiDARUSA
4. Terreinmodellering
Bij het bepalen van de beste manier om bewegende grond voor te bereiden voor uw bedrijf, is het van cruciaal belang om de hoeveelheid tot op de vierkante meter te kennen. Vuilverhuizers worden betaald door de werf en de kosten zullen oplopen als berekeningen onnauwkeurig zijn. LiDAR biedt aanzienlijke besparingen ten opzichte van methoden voor grondonderzoek. Door een methode te gebruiken om verre objecten zoals bladeren, struiken, bomen en zelfs gras te detecteren, kan LiDAR hun positie, snelheid en andere kenmerken bepalen door gepulseerd laserlicht te analyseren dat wordt gereflecteerd door het oppervlak van een object. Dit geeft een 3D-model van topografische terreincontouren van waaruit grondoperators kunnen werken.
True-color puntenwolk vastgelegd door de Zenmuse L1
5. Archeologie
Waar traditionele landmeetkundige methoden voor grote historische locaties jaren in beslag namen, kunnen met de nieuwe LiDAR-technologie hele steden in 3D en binnen enkele minuten in kaart worden gebracht. Met een op UAV gebaseerde oplossing worden voorheen beschouwde ‘verloren sites’ elke dag herontdekt.
6. Mijninspecties
Met LiDAR uitgeruste drones zijn niet alleen gemaakt voor externe operaties en hebben bewezen ook nuttig zijn om mijnen te inspecteren. Hier fungeert de LiDAR ook als een hulpmiddel voor botsingsdetectie om gelijktijdige lokalisatie en mapping (SLAM) uit te voeren, waardoor bedrijven inspectiegegevens krijgen en de drone ook semi of volledig autonoom kan opereren.
Met dit soort werk kunnen mijnwerkers een mijn inspecteren na een geplande ontploffing om er zeker van te zijn dat de mijnstructuur stabiel is voordat ze mensen sturen.
Matrice 300 RTK met een Emesent Hovermap