Ongediertebestrijding in de biologische landbouw met de M200

Het gebruik van drones in de landbouw is niet bepaald nieuw. Boeren gebruiken drones in verschillende stadia van de gewascyclus om hun activiteiten efficiënter te beheren, waaronder het gebruik van zware industriële drones om afgemeten hoeveelheden pesticiden over de velden te sproeien.

Nieuw is echter het gebruik van drones om gewassen te behandelen met biocontroletechnologieën, zoals paringsverstoring. En dat is precies wat te zien was op AirWorks 2020, DJI’s jaarlijkse bijeenkomst van commerciële droneprofessionals, technologie-experts en beleidsmakers.

Biocontroletechnologieën: een alternatief voor pesticiden

Naar aanleiding van de aanhoudende wijdverbreide publieke bezorgdheid over de schadelijke effecten van chemicaliën in de landbouw, hebben veel landen voorschriften uitgevaardigd die het gebruik van pesticiden beperken.

Biocontrole is de naam die wordt gegeven aan een verzameling methoden die gewassen beschermen tegen verschillende soorten parasieten door natuurlijke oplossingen te gebruiken in plaats van chemische stoffen. Bijvoorbeeld lieveheersbeestjes uitzetten tegen kleine sapzuigende insecten die bladluizen worden genoemd.

Paringsonderbreking

Verstoring van de paring is een ander efficiënt, goedkoop en milieuvriendelijk alternatief voor sommige pesticiden. De methode is geaccrediteerd als een biologische landbouwtechniek en maakt gebruik van met feromonen gecoate dispensers om te voorkomen dat insecten zich voortplanten, in plaats van ze te doden met chemicaliën.

Jarenlang onderzoek en testen hebben aangetoond dat paringsverstoring een even effectieve methode voor plaagbestrijding kan zijn als conventionele pesticiden, zonder desastreuze gevolgen voor de biodiversiteit, bodem- en watervervuiling of voor de gezondheid van de boeren en consumenten. Het formaat is bijzonder succesvol gebleken bij wijngaarden en boomgaarden die routinematig worden verwoest door druivenmot en fruitmot.

In Frankrijk en in veel andere Europese landen behandelen boeren steeds vaker bomen met feromonen net voor de paartijd van de mot. Het plaatsen van feromoondispensers zo hoog mogelijk in het bladerdak om optimale resultaten te garanderen, is voor de meeste echter een logistieke uitdaging, vooral gezien de hoge bomen in walnoot- en kastanjeboomgaarden.

De Franse startup Agri.Builders heeft gewerkt aan het gebruik van DJI-drones om dit hele proces veel goedkoper en gemakkelijker te implementeren te maken.

Overhead Van Landbouwers

Pherodrone: een innovatieve drone-oplossing voor het kweken van biologische fruitbomen

Antoine Boudon, mede-oprichter en dronepiloot, Agri.Builders, legde het concept van Pherodrone uit tijdens een breakout-sessie op AirWorks 2020.

Voor alle duidelijkheid: Pherodrone is niet bepaald een drone, maar een add-on accessoire dat zware professionele drones zoals de DJI Matrice 200 kan transformeren in een bio-control tool. Met behulp van deze add-on kan een drone uit de DJI Matrice-serie tientallen feromoonverspreiderringen in één vlucht vervoeren en vervoeren en ze een voor een op walnoot-, kastanje-, appel- of perenbomen laten vallen.

Hoe Ferodron Werkt

“Onze uitdaging was om een ​​add-on te bouwen die zoveel mogelijk feromonendispensers zou kunnen dragen met minimaal gewicht en ruimtebelemmering”, benadrukt Boudon.

Pherodrone werd oorspronkelijk gelanceerd als een studentenproject aan de technische school van Centrale Lyon in 2017, maar is sindsdien onafhankelijk geworden.

Ferodron BlauwdrukHet prototype is gebouwd met behulp van aluminium staven en 3D-geprinte plastic onderdelen om ervoor te zorgen dat het volledige gewicht van de lading niet meer dan 1,5 kg bedraagt ​​wanneer er maximaal 70 feromonenafgifteringen op de beugel worden gestapeld. Boudon stelt dat het systeem 150 bomen per uur kan verwerken, of ongeveer 1 tot 2 hectare landbouwgrond per uur, afhankelijk van variaties in boomhoogte en andere omstandigheden ter plaatse.

“We hebben nogal wat landarbeiders ontmoet die al jaren paringsverstoringstechnieken gebruiken en klaar zijn om hun standaard, tijdrovende en arbeidsintensieve methoden van het gebruik van lange palen of heftrucks te verlaten ten gunste van de Pherodrone-oplossing. Zelfs degenen die nog geen paringsonderbreking hebben gebruikt, hebben interesse getoond in deze efficiënte maar niet zo mainstream oplossing”, zegt Boudon. “Gewasspuiten blijft verboden in Frankrijk, dus we hebben een alternatief gevonden dat legaal kan worden geïmplementeerd met een drone.”

Nu zijn startup werkt aan het automatiseren van missieplanning door middel van een pre-flight survey die een nauwkeurige hoogtekaart van bomen zou genereren – inclusief het in kaart brengen van GPS-coördinaten voor nauwkeurige drop-offs – verwachten Boudon en zijn twee mede-oprichters dat Agri.Builders het op zich zal nemen grootschalige leveringen voor bosbouw al in 2022.

Contacten Schuif

Tegelijkertijd werken ingenieursstudenten van Centrale Lyon aan een andere bio-controle-innovatie – het verspreiden van trichogramma-wespenpoppen om de populatie van maïsboordermot in maïsvelden te beheersen – en Boudon introduceert dat project ook kort in zijn lezing.

Als je je hebt aangemeld om AirWorks 2020 bij te wonen, maar de breakout-sessie van Boudon hebt gemist, zorg dan dat je alle spannende details over Agri.Builders leest door kijk hier naar de talk.

Wat vind jij hiervan?

   Geef een reactie

   Online drone kopen? Vergelijk drone prijzen online!
   Logo
   Vergelijk items
   • Totaal (0)
   Vergelijken