RDW maakt omzetting buitenlands dronebewijs A1/A3 mogelijk

Vanaf 21 juni kunnen dronepiloten met een buitenlands vliegbewijs voor Open categorie A1/A3 deze door de RDW laten omzetten naar een Nederlandse versie. Hierdoor wordt het mogelijk om in Nederland een vervolgopleiding voor categorie A2 te gaan volgen. Na het omwisselen van het vliegbewijs A1/A3 krijgen dronepiloten die geslaagd zijn voor de kennistest voor vliegbewijs A2 via hun vliegschool een link om op de website van de RDW het vliegbewijs aan te vragen.

Wens van dronepiloten

Aanvankelijk was het niet mogelijk om in Nederland een dronebewijs A2 te halen als je ervoor koos om in het buitenland het dronebewijs A1/A3 te halen. Dat komt doordat er nog geen centrale Europese database is waarin alle afgegeven dronebewijzen worden geregistreerd. Door de mogelijkheid van omzetting aan te bieden komt de overheid tegemoet aan de wens van dronepiloten en vliegscholen om hiervoor een oplossing te vinden. Bovendien schrijft de Europese regelgeving voor dat piloten in alle Europese landen die bij de EASA zijn aangesloten hun vliegexamen moeten kunnen doen en hun vliegbewijs aanvragen.

Volgens RDW-woordvoerder Koen Peeters gaat het om een tijdelijke oplossing: “We zijn in gesprek geweest met de EASA en andere lidstaten of er een oplossing zou komen om in buitenlandse registers te checken of er een A1/A3 is afgegeven. Daar is wat tijd overheen gegaan tot we daar duidelijkheid over hadden. Toen bleek dat die digitale check niet op korte termijn gerealiseerd gaat worden, hebben we een alternatieve oplossing bedacht. We adviseren mensen om het buitenlandse vliegbewijs A1/A3 wel te bewaren, maar alleen het Nederland vliegbewijs A1/A3 te gebruiken.”

Formulier

Het formulier is vanaf 21 juni te downloaden op www.rdw.nl/drone. De piloot vult zijn of haar BSN-nummer en mailadres in, ondertekent het formulier, voegt een kopie legitimatiebewijs en het buitenlandse vliegbewijs A1/A3 toe en mailt of stuurt het naar de RDW. Aan het omwisselen zijn geen kosten verbonden. Het formulier is ook aan te vragen bij het Klant Contact Centrum van de RDW (telefonisch en per mail).

Zonder DigiD

Ook heeft de RDW een oplossing gerealiseerd voor Nederlanders zonder DigiD. Die konden eerst geen exploitantnummer aanvragen. Dat kan nu wel. Dat kan via een digitaal formulier dat ook vanaf 21 juni op de website en via het Klant Contact Centrum te verkrijgen is. Het formulier is alleen te gebruiken als een online aanvraag met DigiD niet mogelijk is.

Wat vind jij hiervan?

   Geef een reactie

   Online drone kopen? Vergelijk drone prijzen online!
   Logo
   Vergelijk items
   • Totaal (0)
   Vergelijken