De in Nederland gevestigde ontwikkelaar van drones Avy gaat deelnemen aan een proef met het per drone vervoeren van medische goederen in Schotland. Aan het proefproject doen in totaal veertien partijen mee. Het project wordt gesubsidieerd door de Britse overheid. De eerste proefvluchten moeten in de tweede helft van 2021 gaan plaatsvinden.
Revolutie
Het CAELUS (Care & Equity – Healthcare Logistics UAS Scotland) project ging officieel van start op 1 december vorig jaar en heeft een looptijd van 18 maanden. Het doel is om ‘een revolutie teweeg te brengen op de manier waarop medische goederen worden vervoerd’. Dat willen de projectpartners bereiken door een medical drone netwerk op te zetten dat ziekenhuizen, laboratoria en distributiecentra met elkaar verbindt.
Het voordeel van drone delivery is dat spoedeisende medische goederen zoals donorbloed, organen en bloedmonsters sneller op de plek van bestemming gebracht kunnen worden, zeker waar het afgelegen gebieden betreft. Daardoor kunnen er bijvoorbeeld sneller uitslagen van labtests verkregen worden. Een ander voordeel is dat toegang tot medische zorg beter verdeeld kan worden tussen stad en platteland.
Vraagstukken
Eén van de hoofdvraagstukken betreft de veilige integratie van het onbemande luchtverkeer in het bestaande luchtruim. Dat willen de projectpartners bereiken door afgeschermde ‘snelwegen’ voor drones te ontwikkelen. Een ander vraagstuk betreft het opladen van de delivery drones. Uiteindelijk moeten er verspreid over Schotland 20 hubs komen, waartussen dagelijks tientallen drones heen en weer vliegen.
Als onderdeel van het project wordt onderzoek gedaan naar de vraag onder welke condities gevoelig medisch materiaal zoals donororganen door drones overgevlogen kunnen worden. Een ander vraagstuk betreft de integratie van sense and avoid-technologie voor autonoom vliegende drones die buiten het zicht van de operator vliegen. Om deze reden zijn ook partijen als de Britse luchtverkeersleiding NATS, de universiteit van Strathclyde, uAvionix en AGS Airports betrokken.
Een ander belangrijke component van het proefproject betreft maatschappelijke acceptatie, en dan met name op het gebied van veiligheid, geluidoverlast en visuele verstoring.
Avy Aera
Onder de deelnemers bevinden zich twee ontwikkelaars van drones: Dronamics en het Nederlandse bedrijf Avy. Laatstgenoemde bedrijf heeft de Avy Aera ontwikkeld, een VTOL fixed-wing drone die speciaal is bedoeld voor het uitvoeren van vluchten over lange afstanden.
Avy is ook partner van het Nederlandse project Medical Drone Service, dat ook moet leiden tot het inzetten van drones voor medische spoedtransporten. Voor dit project worden binnenkort voor het eerst met de Avy Aera proefvluchten gemaakt tussen twee ziekenhuizen in Zwolle en Meppel.