4 manieren waarop drones bosbranden bestrijden

Op 8 november 2018 scheurde een bosbrand door de steden Paradise en Magalia in het noorden van Californië, waarbij meer dan 18.000 gebouwen werden verwoest en ten minste 85 mensen omkwamen. De zogenaamde “kampvuur” zou in de media bekend komen te staan ​​als “de dodelijkste en meest destructieve brand in Californië”. Helaas was het verre van de eerste of de laatste.

Een groeiend aantal soortgelijke, onbeheersbare bosbranden in Noord-Californië beginnen de voordelen te onthullen die drones en andere onbemande vliegtuigsystemen (UAS) kunnen bieden voor respons- en hersteloperaties. De missieteams van de Camp Fire-respons stuurden hun drones op 518 verschillende kaartvluchten door rokerige omstandigheden en verzamelden 1,4 biljoen pixels aan gegevens die werden gegeorefereerd en in kaartformaten werden samengevoegd. Met up-to-date visuals brachten brandweerteams de schade in kaart en planden ze volgende stappen. In sommige gevallen konden huiseigenaren zelfs de beelden van drone-kaarten indienen bij verzekeringsmaatschappijen om claims vrijwel onmiddellijk te verwerken – een proces dat traditioneel dagen of weken kan duren. Velen hebben de beelden gebruikt om toegang te krijgen tot FEMA-hulpfondsen voor de families die door de branden zijn getroffen.

Drones zijn vooral cruciaal voor bosbranden die snel uit de hand lopen en zowel piloten als bemanning in gevaar brengen. Er is maar een klein inperkingsvenster tussen wanneer de brand begint en wanneer het uit de hand loopt. Drones geven brandweerlieden een overzicht van het terrein in vogelvlucht en helpen hen te bepalen waar het vuur vervolgens naartoe gaat, zodat ze snel kunnen beslissen waar de bemanning heen moet en wie geëvacueerd moet worden.

“Het gaat terug op het oude gezegde: ‘Een foto zegt meer dan duizend woorden, toch?” zei David Danielson, een van de twee hoofdpiloten van het Los Angeles Fire Department (LAFD) UAS-programma. “Je creëert die situationele bewustzijn, u verkleint risico’s, u voorkomt letsel bij de brandweerlieden en u behoudt het eigendom dat u probeert te redden.”

Als je een brandweerman bent die verantwoordelijk is voor bosbrandbestrijding, mitigatie en redding, zijn de voordelen van drones enorm. We hebben hieronder vier belangrijke voordelen beschreven met aanvullende verhalen.

1. Verzamel in korte tijd situationeel bewustzijn

Een drone helpt je binnen enkele minuten te beslissen welk type en hoeveel middelen je naar de plaats van een bosbrand moet sturen. Sommige drones zijn ook uitgerust met thermische sensoren, die infraroodstraling gebruiken om eerstehulpverleners te helpen bij het lokaliseren van hittekenmerken van mensen en brandhaarden die aangeven waar branden zich het meest waarschijnlijk verspreiden.

Op 23 oktober 2020 brak er een bosbrand uit in de provincie Nan’ao, een bergachtig landelijk gebied in Zuid-China. Hoge windsnelheden zorgden ervoor dat het vuur ronddraaide, wat leidde tot de vorming van drie brandhaarden. Ambtenaren van de openbare veiligheid moesten al hun troepen mobiliseren om het vuur te beheersen. Om zoveel mogelijk informatie te verzamelen en ervoor te zorgen dat de middelen op de juiste manier werden verdeeld, vertrouwde de frontlinie op een DJI Matrice 300 RTK drone uitgerust met een H20T hybride sensor, dwz zowel zichtbaar licht als radiometrische infraroodsensoren. Met deze tools was het team in staat om een ​​nieuw niveau van situationeel bewustzijn te krijgen. Nadat het grootste deel van het vuur was geblust, gebruikte het team hun drone om rookpunten te vinden en te elimineren die tot herontsteking hadden kunnen leiden.

Dronegegevens kunnen er ook voor zorgen dat besluitvormers allemaal op één lijn zitten. Een natuurbrandreactie omvat vaak grootschalige operaties waarbij de commandant van het incident beslissingen moet nemen over de inzet van personeel en middelen. Drones zijn effectieve inlichtingengeneratoren die gedetailleerde gegevens en informatie uit het veld kunnen vastleggen en live terug kunnen streamen naar het commandocentrum. Door die realtime luchtfoto te hebben, kunt u precies zien wat er gebeurt en hoeft u niet te vertrouwen op informatie uit de tweede hand. Je weet wat er speelt en waar. Je kunt ook je bemanning in de gaten houden om te zien waar ze zijn en of je ze de goede kant op stuurt.

Helikopter X Drone Brandbestrijding Dual Mode Waterbron

2. Bescherm uw personeel

Met luchtinformatie die is vastgelegd door drones, kunnen commandanten van incidenten weloverwogen beslissingen nemen die brandweerlieden veilig houden terwijl ze in het vuur duiken en werken om mensenlevens te redden. Met een drone kun je je bemanning van een afstand in de gaten houden om er zeker van te zijn dat ze veilig zijn en in de goede richting gaan. Bovendien kunnen dronebeelden u vertellen waar u back-uptroepen naartoe moet sturen.

Op 13 augustus 2017 vochten brandweerlieden in het Yosemite-gebied tegen een negendaagse brand in Southfork, Californië, die werd bemoeilijkt door verzwakte houten bomen in de nabijgelegen regio. Het vliegen met bemande vliegtuigen in de nauwe canyons was gevaarlijk vanwege een opwellende rookkolom. Tegelijkertijd verspreidde een onverwachte onweersbui het vuur, waardoor de primaire insluitingslijn van de brandweerlieden vervaagde en dreigde over te slaan naar nabijgelegen dorpen.

Om de bemanning te beschermen, gebruikte de Yosemite-brandmacht een DJI-drone met de Zenmuse XT thermische lading om vuurlijnen en livestream-informatie naar controllers in kaart te brengen voor operationele beslissingen en situationeel bewustzijn. Als kapitein van de brandweer van Menlo Park, Tony Eggiman teruggeroepen“De operatiemajoor vertelde me later dat het zijn bloeddruk van ongeveer 200 naar ongeveer 100 bracht. Hij was erg blij.”

En brandweerlieden kunnen erop vertrouwen dat de thermische drone-technologie sinds 2017 alleen maar is verbeterd. Met de M300 RTK en de H20T profiteren responsteams van langere vluchttijden tot 55 minuten, verhoogde weersbestendigheid en gegevens van hogere kwaliteit met zoom- en nauwkeurige functionaliteit.

3. Schakel snelle mapping in voor respons op incidenten en voor herstel na incidenten

Maar al te vaak maken ontoereikende infrastructuur en uitdagend terrein het gevaarlijk, tijdrovend en ineffectief om in risicogebieden te patrouilleren op mogelijke tekenen van een mogelijke brand. Met drone-mapping kunnen teams snel een volledig beeld krijgen van de situatie op de grond en het inzicht krijgen dat ze nodig hebben.

Om de klus te klaren, dragen drone-oplossingen voor bosbrandbestrijding meestal visuele en thermische camera’s. De eerste geeft u een realtime beeld van verschillende situaties en is in staat om uw brandweerploeg of apparatuur in de buurt gemakkelijk te herkennen. Een visuele camera kan ook worden gebruikt om een ​​team te informeren over moeilijke topografie of andere uitdagingen die tussen hen en een brand kunnen liggen. De thermische camera zoekt ondertussen naar hittekenmerken van de menselijke bemanning of brandhaarden. Dit kan helpen om hotspots bij een brand binnen enkele seconden te lokaliseren en mensen vast te zien zitten, zelfs in gebieden met dikke rook. Thermische camera’s bieden essentiële informatie die eenvoudigweg niet uit een visuele kaart kan worden gehaald.

De voordelen van blusdrones werden duidelijk gemaakt in een enorme bosbrand die op 4 april 2020 uitbrak in de buurt van de uitsluitingszone van Tsjernobyl. Terwijl branden meer dan 40.000 hectare onstabiele bossen bedreigden, maakte zwarte rook het bijna onmogelijk voor visuele camera’s om de bron en omvang van de groeiende branden te zien. Hulpverleners zetten 10 drones met thermische sensoren in en konden snel en efficiënt hotspots lokaliseren. Het snel in kaart brengen van de brand hielp de commandanten van het incident om grondpersoneel van 1.000 brandweerlieden en 120 brandweerwagens te leiden om het vuur snel en veilig te blussen.

Thermische Drones Van Tsjernobyl

Dichterbij en goedkoper dan een helikopter

Terwijl visuele en thermische mapping kan worden uitgevoerd met bemande vliegtuigen, heeft drone mapping het potentieel om een ​​volledig beeld te geven. Drones kunnen gegevens verzamelen vanaf uitkijkpunten die vliegtuigen en helikopters gewoon niet kunnen en kunnen vliegen op tijden die te gevaarlijk zijn voor een bemand vliegtuig. Drones vliegen lager dan helikopters, waardoor een genuanceerder beeld van de situatie ontstaat, en kunnen navigeren in krappe of gevaarlijke ruimtes waar geen enkele helikopterpiloot zou durven te gaan. In sommige gevallen kunnen drones en blushelikopters zelfs samen worden gebruikt om zo veel mogelijk terrein te bestrijken.

Zo heeft het Amerikaanse ministerie van Binnenlandse Zaken (DOI) tijdens de North Umpqua Fire in Oregon 2017 een drone met een infraroodcamera gebruikt om kleinere brandhaarden te vinden die een helikopter mogelijk heeft gemist. De DOI schatte dat de ontdekking van de brand ongeveer $ 50 miljoen aan schade aan eigendommen en infrastructuur heeft voorkomen. Het is echter belangrijk op te merken dat onbevoegde drones niet in de buurt van bemande vliegtuigen mogen komen.

Drones spelen ook een belangrijke rol nadat de brand is geblust, waardoor herstel van de vernietiging in een snellere tijdlijn mogelijk is. Tijdens de Carr Fire bestuurden bemanningen laagvliegende drones om 360-graden beelden van de vernietiging vast te leggen. Voor de bewoners die hun huis moesten verlaten, leverde dit onschatbare informatie op over schade aan eigendommen om verzekeringsclaims sneller te beoordelen, waardoor slachtoffers eerder dan later stappen konden ondernemen om hun leven weer op te bouwen.

4. Dien voorgeschreven brandwonden toe

Een van de belangrijkste instrumenten die wetenschappers en brandweerlieden gebruiken om natuurbranden te voorkomen, is gecontroleerde, voorgeschreven verbranding. Deze techniek houdt in dat er onder bepaalde omstandigheden opzettelijk kleine branden worden gestookt om ophopingen van struikgewas en andere delen van het ecosysteem te verwijderen die brandstof zouden kunnen worden bij een toekomstige, ongeplande brand. Terwijl gecontroleerde brandwonden traditioneel worden aangestoken met draagbare druppeltoortsen, zijn oplossingen zoals: IGNIS, een laadvermogen dat speciaal is gebouwd voor brandbestrijding, stelt een dronepiloot in staat om op afstand gecontroleerde brandoperaties uit te voeren, waarbij al het personeel op veilige afstand wordt gehouden.

Lucht-Lucht Schoten

Samenwerken met de DJI Matrice 600 Pro, IGNIS kan ontstekingsbollen ter grootte van een pingpongbal op de gewenste locatie laten vallen. Elke afzonderlijke bol is gevuld met kaliumpermanganaat dat, wanneer het wordt gecombineerd met ethyleenglycol voordat het wordt gedruppeld, een chemische reactie veroorzaakt. Door het kleine formaat van de bollen kan een dronepiloot eenvoudig de grootte en locatie van de brandwond regelen.

Missies kunnen handmatig worden afgehandeld of worden geautomatiseerd met de IGNIS-app. Hierdoor kunnen brandweerlieden bestaande topografische overlays uploaden voor een vliegroute die past bij de omgeving. Gebruik voor de beste resultaten de Zenmuse H20T hybride thermische camera om te zien hoe gecontroleerde branden in realtime vorderen en om direct aanpassingen te maken.

Conclusie: de toekomst van brandbestrijding

Over de hele wereld komen verwoestende bosbranden steeds vaker voor. Van de 20 grootste bosbranden in de geschiedenis van de staat Californië vonden er zes alleen al in 2020 plaats. Ondertussen zag Australië hoe bosbranden miljoenen hectaren land verteerden en miljarden dollars aan eigendom vernietigden. Gelukkig gaan brandweerlieden, gewapend met nieuwe technologie, dapper de uitdaging aan. Bemanningen gebruiken drone-innovatie om snel te reageren, middelen te verdelen en uiteindelijk levens en eigendommen te redden. Drones zijn ook onmisbaar geworden in de dagen en maanden voor en na een brand – ze helpen preventief gecontroleerde brandwonden te vergemakkelijken en bieden slachtoffers een manier om de schade aan hun eigendom snel vast te leggen voor verzekeringsdoeleinden.

Om meer te weten te komen over hoe de juiste drone, in combinatie met een thermische camera, een verschil kan maken bij het bestrijden van brand in uw gemeenschap, downloadt u onze whitepaper Vuur bestrijden met thermische: DJI’s complete gids voor thermische drones.

Wat vind jij hiervan?

   Geef een reactie

   Online drone kopen? Vergelijk drone prijzen online!
   Logo
   Vergelijk items
   • Totaal (0)
   Vergelijken