Kunnen drones uw landmeetbedrijf helpen?

Update 14 oktober 2020: Deze koopgids is bijgewerkt met de nieuwste landmeetkundige oplossingen van DJI, de Zenmuse P1 en L1.

Omdat dronetechnologie steeds gestroomlijnder en toegankelijker wordt, passen verschillende industrieën drones toe in hun workflows om de efficiëntie drastisch te verhogen. Simpel gezegd, drones veranderen de manier waarop bedrijven werken door kosten te verlagen, tijd te besparen, de veiligheid te verbeteren en een directe ROI te bieden.

Met name landmeten en in kaart brengen hebben een revolutie teweeggebracht door drone-oplossingen. Terwijl traditionele meetmethoden resultaten kunnen opleveren op de schaal van dagen of weken, kunnen drones het werk doen op een tijdschaal van uren.

Afhankelijk van de projectvereisten van u en uw klant, zijn dit de beste drones voor landmeten en in kaart brengen:

  1. Phantom 4 Pro
  2. Phantom 4 RTK
  3. P4 Multispectraal
  4. Matrice 300 RTK + P1
  5. Matrice 300 RTK + L1
  6. Matrice 600 Pro + Landmeetkundige lading

Er is een gezegde in de bouwsector: “Planning, kosten en veiligheid, kies er twee.” En wat drones echt transformerend voor ons maakt, is dat we ze alle drie kunnen kiezen en verbeteren. – Grant Hagen, VDC-manager, The Beck Group

Met alle voordelen die drones bieden voor landmeten, is het geen wonder dat veel bedrijven naar ons zijn gekomen met de vraag welke drone voor hen geschikt is. Investeren in nieuwe technologie kan intimiderend zijn en met zoveel opties kan het overweldigend zijn als het tijd is om een ​​keuze te maken.

Deze koopgids geeft een overzicht van de landmeetkundige en kaartoplossingen die DJI biedt, en maakt u vertrouwd met alles wat u moet weten om een ​​weloverwogen beslissing te nemen. Eerst zullen we enkele belangrijke overwegingen bekijken als het gaat om landmeten met drones, en dan zullen we benadrukken welke DJI-drone het beste bij uw behoeften past.

In kaart brengen versus landmeten

Laten we eerst de verschillen tussen een enquête en een kaart verduidelijken. Een kaart is een visuele weergave van een gebied dat wordt gebruikt om geografie en kenmerken te illustreren. Een landmeetkundige, maar ook een kaart, wordt ook gebruikt om de posities van en afstanden tussen twee- en driedimensionale punten te meten. Kaarten en enquêtes, hoewel sterk verwant, hebben verschillende gebruiksscenario’s en verschillende waarde.

Snelheid versus nauwkeurigheid

Een belangrijk verkoopargument van drone-landmeetoplossingen is dat ze de klus snel kunnen klaren. Een snelle vlucht boven uw doelgebied kan snel nauwkeurige en bruikbare gegevens opleveren.

Als het echter gaat om het kiezen van een drone-oplossing voor uw landmeetkundige en kaartbehoeften, is het belangrijk om de inherente afweging tussen snelheid en nauwkeurigheid te herkennen. Binnen landmeten en in kaart brengen kunnen sommige technieken en apparatuur gegevens opleveren met een hogere mate van nauwkeurigheid, terwijl andere onder tijdsdruk bruikbare resultaten kunnen opleveren.

Afstand grondmonster

Wat betekent nauwkeurigheid precies als we het hebben over landmeten en in kaart brengen? Een manier om het te zeggen is hoe nauwkeurig uw eindproduct de realiteit van uw landmeetkundige site weerspiegelt. De belangrijkste manier waarop dit wordt beschreven in fotogrammetrie is Ground Sample Distance, of GSD. GSD wordt gedefinieerd als de lengte (in inches, centimeters of millimeters) tussen de middelpunten van twee opeenvolgende pixels op uw kaart.

Als alternatief kan GSD worden gezien als de lengte van één pixel op uw kaart. Als een drone bijvoorbeeld een GSD van 5 cm/px behaalt, dan kunnen we begrijpen dat één pixel op deze digitale kaart in werkelijkheid overeenkomt met 5 cm. Een kaart met een “kleinere” GSD heeft een hogere resolutie en meer nauwkeurigheid.

Bij het uitvoeren van fotogrammetrische missies met drones, zijn de belangrijkste factoren die van invloed kunnen zijn op uw GSD uw camerakwaliteit (brandpuntsafstand, cameraresolutie) en vlieghoogte. Als u bijvoorbeeld met uw drone op grotere hoogte vliegt, kunt u in kortere tijd een groter gebied bestrijken, maar uw gegevens met een lagere resolutie vastleggen.

<!–[if lte IE 8]>

<![endif]–>Nieuwe call-to-action

Grondcontrolepunten en realtime kinematica

Grondcontrolepunten (GCP’s) zijn vaste punten op de grond met een bekende positie die worden gebruikt om uw meting te kalibreren en de nauwkeurigheid ervan te vergroten. De meeste enquêtes gebruiken meerdere GCP’s. Dit is een treffend voorbeeld van de afweging tussen onderzoekssnelheid en nauwkeurigheid, omdat het lang kan duren om uw GCP’s voor te bereiden en te meten.

Een populair alternatief voor het gebruik van GCP’s is Real-Time Kinematics (RTK), dat gebruikmaakt van satellietpositionering en een grondstation met een secundaire bekende positiereferentie om nauwkeurigere gegevens te leveren. Klik hier voor meer informatie over RTK.

Hier is een overzicht van uw keuzes als het gaat om landmeten en in kaart brengen met een drone.

Alleen GCP’s Drone zonder RTK Drone met RTK Drone met RTK + GCP
Nauwkeurigheid Hoog Laag Hoog hoogste
Snelheid Laag Hoog Hoog High-ish
Kosten Hoog Laag Laag Laag

Kies je datasensoren

Houd bij het kiezen van uw landmeetkundige en kaartoplossing ook rekening met het type gegevens dat u of uw klanten nodig hebben. Verschillende projecten kunnen verschillende soorten data vergen, daarom bieden we verschillende oplossingen voor deze eisen.

Fotogrammetrie

De meeste typische luchtmetingen vragen om fotogrammetrie, of het maken van 2D- of 3D-modellen met hoge resolutie van uw landmeetkundige site door een combinatie van vele digitale foto’s. Elk van onze landmeetkundige en karteringsdrones is uitgerust met een krachtige digitale camera die digitale foto’s met hoge resolutie kan vastleggen. Sommige oplossingen kunnen worden uitgerust met een schuine camera die de beelden kan verzamelen die nodig zijn voor 3D-modellering met minder viaducten. Vervolgens kunnen uw foto’s aan elkaar worden genaaid met behulp van fotogrammetriesoftware, zoals DJI Terra, en de resulterende modellen kunnen worden gebruikt om kenmerken zoals afstand, oppervlakte, volume en meer te identificeren en te meten.

Hier zijn 5 redenen waarom DJI Terra een topsoftware voor het in kaart brengen van drones is.

LiDAR- of lichtbeelddetectie en -bereik

Deze technologie wordt boven een onderzoekslocatie gevlogen waar het een laser gebruikt om een ​​doel te verlichten en het gereflecteerde licht meet met een sensor. Dit proces wordt duizenden keren herhaald om een ​​puntenwolk te produceren die uw site nauwkeuriger kan weergeven dan fotogrammetrie. LiDAR en fotogrammetrie hebben elk hun nut, dus het is belangrijk om zorgvuldig te overwegen voordat u uw nuttige lading selecteert.

Multispectraal en hyperspectraal

Deze speciale camera’s kunnen zichtbare en onzichtbare golflengten van licht vastleggen. Voor agrarische klanten of enquêtes die zijn uitgevoerd om de gewasgroei of milieuconformiteit te meten, zijn multispectrale gegevens vooral nuttig om kritische, bruikbare informatie te verstrekken

Met drone-oplossingen heeft u een brede selectie van landmeetkundige en kaarttechnieken en het is aan u om te kiezen welke methoden het beste aan uw eisen voldoen.

Kies uw landmeetkundige oplossing

Nadat u het type en de kwaliteit van de gegevens hebt bepaald die u nodig heeft, kunnen we kiezen welke DJI-drone-oplossing het beste past.

Phantom 4 Pro

P4 Pro-weergave

Dit klassieke DJI-casco wordt geleverd met een 1-inch 20-megapixel CMOS-sensor voor luchtfotografie met hoge resolutie. Beschouw dit als een drone op instapniveau om je op weg te helpen met mapping. Tegen een lagere prijs in vergelijking met onze Enterprise-lijnoplossingen, is dit een geweldig hulpmiddel om meer te leren over kaarten. Meer informatie over de Phantom 4 Pro hier.

Phantom 4 RTK

P4 RTK-weergave

Deze kant-en-klare oplossing is speciaal gebouwd voor landmeters en wordt bekroond met een geïntegreerde RTK-module voor nauwkeurigheid op centimeterniveau. Dit is een krachtige en betrouwbare landmeetkundige drone voor professionals die een complete oplossing willen die je kunt inpakken en meenemen in een rugzak.

Meer informatie over de Phantom 4 RTK hier

P4 Multispectraal

P4 Multispectraal

Voor agronomen, boeren, wetenschappers en onderzoekers is de P4 Multispectral de ideale oplossing voor het vastleggen van __ buiten het zichtbare spectrum. Maak eenvoudig Vegetation Index-kaarten met 1 RGB-camera en een multispectrale cameraarray met 5 camera’s die blauwe, groene, rode, rode rand en nabij-infraroodbanden bestrijken – allemaal op 2 MP met globale sluiter, op een 3-assige gestabiliseerde gimbal.

Lees hier meer over de P4 Multispectral.

Matrice 300 RTK + Zenmuse P1

M300 P1

De M300 RTK is ons vlaggenschip en het krachtigste industriële platform. Nu met de Zenmuse P1 is dit de ultieme oplossing voor luchtfotogrammetrie in de sector. De P1 integreert een full-frame 45 MP-sensor met verwisselbare lenzen met vaste focus op een 3-assige gestabiliseerde gimbal. Het beschikt ook over Smart Oblique Capture, zodat u efficiënt 3D-modellen van uw doel kunt maken. Deze combo legt gegevens op landmeetkundig niveau vast met een verticale nauwkeurigheid van 5 cm en een horizontale nauwkeurigheid van 3 cm, zelfs zonder GCP’s, en kan 3 km2 afleggen in een enkele vlucht.

Meer informatie over de DJI P1 hier.

Matrice 300 RTK + Zenmuse L1

M300 L1

De L1 is DJI’s eerste officiële volledig geïntegreerde LiDAR-lading. Het combineert een Livox LiDAR-module, een zeer nauwkeurige IMU en een 1′ CMOS-camera op een 3-assige gestabiliseerde gimbal.

Met een verticale nauwkeurigheid van 5 cm en een horizontale nauwkeurigheid van 10 cm, ondersteunt deze LiDAR-payload 3 retouren, een puntsnelheid van 240.000 pts/s en een detectiebereik van 450 m, allemaal in een IP44-geclassificeerd tegen binnendringend beschermd frame. Dit is een complete LiDAR-oplossing voor het vastleggen van realtime 3D-puntenwolken, het verzamelen van de details van complexe structuren en lichamen en het produceren van zeer nauwkeurige gereconstrueerde modellen.

Meer informatie over de DJI L1 hier.

Matrice 600 Pro

M600 Pro Render

Deze heavy lifter is ontworpen voor veelzijdigheid en betrouwbaarheid. Door PSDK integratie, is deze hexacopter voorbereid om gebruik te maken van een groot aantal payloads van derden, van LiDAR tot multispectrale, hyperspectrale, schuine camera’s en meer.

Meer informatie over de M600 Pro hier

We hopen dat deze informatie u heeft geholpen bij het maken van de juiste aankoop voor u en uw landmeetkundige en kaartbehoeften. Of u of uw klanten nu snelheid of nauwkeurigheid eisen, wij hebben de juiste drone-oplossing voor u.

Wat vind jij hiervan?

      Geef een reactie

      Online drone kopen? Vergelijk drone prijzen online!
      Logo
      Vergelijk items
      • Totaal (0)
      Vergelijken