Wat het is, hoe het wordt berekend en hoe het uw dronegegevens beïnvloedt

Als u een drone vanuit de lucht gebruikt om land te onderzoeken, moet u weten wat de afstand tot grondmonsters is, of kortweg GSD. Het berekenen van GSD is essentieel om de schaal van uw kaartproject te bepalen en betrouwbare resultaten te garanderen. Zonder dit loopt u het risico onnauwkeurige gegevens te verzamelen of een kaart te hebben die niet bruikbaar is. Of je nu bent ingehuurd om de exacte grenzen van een stuk land te bepalen, de stroming van een rivier in kaart te brengen of een 3D-model van een nieuwe ontwikkeling te maken, GSD is een maatstaf waar je gewoon niet zonder kunt.

Wat is grondmonsterafstand?

Drone-kaarten zijn, net als elk ander digitaal beeld, in wezen combinaties van kleine vierkantjes van een enkele kleur, samples genaamd. In dit geval is een monster gelijk aan een enkele pixel. De GSD beschrijft de afstand tussen het middelpunt van twee opeenvolgende pixels. GSD is een belangrijke berekening voor zowel luchtfotografie als fotogrammetrie, een veelgebruikte techniek voor het maken van 3D-topografische kaarten.

Het is noodzakelijk om de grootte van elke pixel te begrijpen om de volledige schaal van uw kaart te begrijpen en beslissingen te nemen op basis van duidelijke informatie. GSD goed krijgen is van het grootste belang. Een fout van een centimeter of minder lijkt misschien klein. Als de fout echter wordt geëxtrapoleerd over honderdduizenden pixels, ontstaat er een ernstige mismatch tussen uw kaart en de werkelijkheid, waardoor metingen bijna onmogelijk worden. Om op veilig te spelen, gebruiken landmeters altijd de laagst mogelijke waarde bij het berekenen van GSD.

Waar wordt GSD voor gebruikt?

GSD is een factor voor iedereen die luchtmetingen gebruikt om nauwkeurige kaarten en modellen te maken. Natuurlijk, landmeters werken in verschillende industrieën, en hun werk is voor veel mensen onmisbaar. In vrijwel elke sector waar landmeters afhankelijk zijn van nauwkeurige metingen, is GSD een belangrijke berekening.

Gebieden waar GSD belangrijk is:

 • Bouw: drones worden gebruikt om tegen een gereduceerde prijs hele bouwplaatsen te overzien en de afmetingen van verschillende onderdelen van een project te bepalen.
 • Cartografie: Het is geen verrassing dat kaartenmakers de technologie voor het in kaart brengen van drones snel hebben overgenomen.
 • Mijnbouw: Drones worden gebruikt om dagbouwmijnen en steengroeven effectief en veilig te onderzoeken op manieren die mensen niet kunnen. Ze zijn ook handig voor het meten van voorraadvolumes.
 • Brand blussen: Drones worden ingezet in de strijd tegen bosbranden, zoals voor voorgeschreven brandwonden.
 • architectuur: Net als bij de bouw gebruiken architecten drone-mapping om nauwkeurige 3D-modellen te bouwen en plannen te maken voor alle ins en outs van een werkplek.
 • Landsgrenzen: Luchtkartering kan worden gebruikt om landeigendom te bepalen en geschillen te beslechten.

Hoewel al deze landmeetkundige taken een nauwkeurige GSD-berekening vereisen, hebben de specifieke kenmerken van de taak invloed op het type drone dat u gebruikt.

P4 Rtk Scannen Gif

Welk GSD-nauwkeurigheidsniveau heeft u nodig?

Enigszins omgekeerd zullen pixels met een hogere GSD minder nauwkeurig zijn – omdat dat betekent dat een enkele pixel een grotere hoeveelheid land vertegenwoordigt. Het vereiste niveau van GSD-nauwkeurigheid hangt af van het soort werk dat u doet en wat voor soort details u nodig hebt. Als algemene vuistregel geldt dat projecten met een grotere schaal een hogere GSD zullen toestaan, terwijl projecten met kleinere details een lagere GSD zullen vereisen.

Als u bijvoorbeeld aan een bouwproject werkt en de afstand tussen twee liggers moet weten, heeft u een GSD nodig die klein genoeg is om de grootte van elk te kunnen bepalen en ze te kunnen plaatsen. Als u echter eigendomslijnen op een heel groot stuk land probeert te markeren, wilt u waarschijnlijk hoger vliegen.

Uiteindelijk zal de juiste GSD degene zijn waarmee je gedetailleerde foto’s kunt maken terwijl je nog steeds hoog genoeg vliegt om een ​​overmatig aantal foto’s te voorkomen. Een te hoge GSD, en je blijft zitten met wazige beelden die je niets vertellen. Ga te laag, en uw enquête zal extra GB in beslag nemen en mogelijk langer duren dan verwacht om te voltooien, zelfs met geavanceerde software zoals DJI Terra, die is geoptimaliseerd om uw gegevens te verwerken en om te zetten in 3D-modellen en bruikbare kaarten.

Hoe GSD te berekenen

Het berekenen van de afstand van het grondmonster vereist slechts een paar gegevenspunten en wordt met de hand of met een rekenmachine voltooid. Om GSD zelf te berekenen, moet u de sensorhoogte en -breedte en de beeldhoogte en -breedte op uw drone weten, evenals zowel de brandpuntsafstand als de vlieghoogte. Elk van deze statistieken moet beschikbaar zijn op je drone. U kunt vervolgens elk nummer in twee basisformules stoppen, één voor de GSD-hoogte en één voor de GSD-breedte.

 • GSDh= vlieghoogte x sensorhoogte / brandpuntsafstand x beeldhoogte;
 • GSDw= vlieghoogte x sensorbreedte / brandpuntsafstand x beeldbreedte

Het relevante GSD-nummer is de laagste waarde, om er zeker van te zijn dat u het worstcasescenario gebruikt.

Als alternatief, als wiskunde niet je sterke kant is, kun je een online rekentool gebruiken. Deze tools hebben de technische specificaties van een dronemodel, zoals het beeld, sensorlengte en hoogte, al vastgelegd; wat betekent dat u alleen uw drone hoeft te selecteren en de vlieghoogte in te voeren.

M300 + P1 + Terra

Ongeëvenaarde nauwkeurigheid met de Matrice 300 RTK

Een drone nodig die het in kaart brengen van de volgende generatie mogelijk maakt? De Matrice 300 RTK is ontworpen met landmeters in gedachten en bevat alle functies die u zoekt. Deze drone kan tot op de centimeter nauwkeurig meten en is sterk genoeg voor elke klus. Combineer dit met de Zenmuse P1 camera en intuïtieve drone-mappingsoftware zoals DJI Terra, en de kennis van het gebruik van GSD-berekeningen om de resultaten te maximaliseren, en u bent klaar om elke luchtmeetklus uit te voeren.

bronnen:

https://www.propelleraero.com/blog/ground-sample-distance-gsd-calculate-drone-data/

https://www.dji.com/phantom-4-rtk

https://www.pix4d.com/blog/accuracy-aerial-mapping#flight-height

https://wingtra.com/how-ground-sample-distance-gsd-relates-to-accuracy-and-drone-roi/

https://www.careerexplorer.com/careers/surveyor/

https://www.propelleraero.com/blog/using-drones-in-construction-the-beginners-guide/

https://wingtra.com/drone-mapping-applications/mining-and-aggregates/#:~:text=in%20other%20applications-,What%20is%20a%20drone%20mining%20survey%3F,site%20from %20verschillend%20vantage%20punten

Wat vind jij hiervan?

   Geef een reactie

   Online drone kopen? Vergelijk drone prijzen online!
   Logo
   Vergelijk items
   • Totaal (0)
   Vergelijken